10+1 ingyenes megoldás, melyekkel megoldható privát szféránk védelme

Magánszféránk, privát adataink védelméről gondoskodni immár a napi rutinfeladatok közé sorolódott, hiszen a kiberbűnözők változatot módszerekkel igyekeznek hozzájutni a számítógépen és okostelefonon tárolt állományainkhoz, banki és egyéb adatainkhoz. Szerencsére a védekezéshez szükséges eszközök ma már nem feltétlenül vannak arany árban, sőt, olykor teljesen ingyen is egészen hatékony megoldások állnak rendelkezésre, melyekkel megoldható privát szféránk védelme. Ilyenekből mutatunk most egy csokorra valót. Több terület is lefedhető velük, kezdve a kommunikációtól, a weboldalak böngészésén át, egészen fájlok biztonságos tárolásáig.

10+1 ingyenes megoldás, melyekkel megoldható privát szféránk védelme

Visszatérő olvasóink bizonyára ismerős nevekkel találkoznak majd ebben a válogatásban, hiszen ezekről a programokról és szolgáltatásokról írtunk már részletes teszteket korábban. Éppen ezért itt most csak összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat és linkeljük mindenhol a korábbi, aprólékosabb bemutatót.

Böngészés: Firefox és Brave

Kezdjük talán két olyan programmal, amelyek a legnépszerűbb internetes tevékenység, a böngészés közben segíthetik privát szféránk védelmét. A Firefox több évtizedes múlttal dicsekedhet, s mostanra ez a böngésző a magánszféra védelmének egyik úttörőjévé vált. Alapértelmezésben tiltja a nyomkövető megoldásokat (közösségimédia-követők, webhelyek közötti nyomkövető sütik stb.), a figyelmeztetés nélkül beinduló kriptobányász próbálkozásokat, és az úgynevezett ujjlenyomat készítőket. De ha kell, akár teljes tartalomkövetési, sőt, hirdetésletiltási opciókkal is rendelkezik. Utóbbi bekapcsolásakor azért érdemes átgondolni, hogy a hivatalos weboldalak zöme is hirdetésekből tartja fenn magát és biztosít ingyenes tartalmakat (beleértve a Techwokot is). De ha van olyan oldal, amelyet ilyen szempontból támogatnánk, ott egy mozdulattal ki lehet kapcsolni a tiltásokat. Mindenesetre a Firefox jelen állapotában kifejezetten ajánlható mindenkinek. Gyors – bár a Chrome és a Chromium alapú böngészők egyelőre mérésekben lehagyják, de ez napi használatban nem igazán érezhető -, biztonságos és egyre inkább arra halad, hogy gondoskodjon privát szféránk védelméről.

Hasonló megoldásokat nyújt a Chromium alapú Brave böngésző is, amelynek fejlesztői szintén elsődleges célként tűzték ki, hogy megvédik felhasználóik magánszféráját az erre esetleg fittyet hányó hányó weboldalakról.

E két programról – és egy harmadik, már szinte brutális módon a privát szférát védő, de éppen ezért nem is mindenki számára ideális böngészőről – ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Titkosított levelezés: Tutanota és ProtonMail

Szintén sarkalatos kérdés a megfelelő levelezőrendszer kiválasztása. Ha titkosított e-maileket szeretnénk küldeni és fogadni, s azt szeretnénk, hogy a szerveren tárolt levelekbe ne nézhessen bele kedvére a szolgáltató (például azért, hogy a levelek tartalma alapján célzott reklámokkal traktálhassanak), akkor érdemes az alábbi két megoldás egyikét beüzemelnünk.

A Tutanota egy németországi szolgáltatás, amelyről itt írtunk részletes tesztet. A lényege, hogy ha egy másik tutanotás felhasználónak küldünk e-mailt, az automatikusan titkosított csatornán kerül kézbesítésre, illetve később a szerveren is titkosítva tárolódik mindkét félnél. Ha a címzett nem rendelkezik Tutanota fiókkal, akkor lehetőségünk van az e-mail jelszavas levédésére. Ilyenkor a másik fél csak egy értesítőt kap, benne a valódi levélre mutató linkkel, amelynek tartalmát csak akkor tudja elolvasni, ha tisztában van az általunk a levélhez rendelt jelszóval. Utána viszont már közvetlenül a titkosított csatornán is tud rá válaszolni, saját Tutanota fiók nélkül is. A Tutanota ingyen is használható, de rendkívül jó ár/érték arányban kínálnak extra funkciókat és plusz levelező tárhelyet.

Sokkal jobb árakon, mint a másik hasonló szolgáltatás, a ProtonMail. Ettől függetlenül ezzel is érdemes megismerkedni, mert gyakorlatilag azonos elven működik és szintén van ingyenes csomagjuk. Anno itt írtunk róla kicsit részletesebben.

Biztonságos internet kapcsolat: Proton VPN

Ha már szóba került a ProtonMail, megemlítjük még egy szolgáltatásukat. A Proton VPN segítségével akár ingyen is biztonságossá tehetjük internet kapcsolatunkat. A VPN szolgáltatás bekapcsolásával a teljes internetes adatforgalmunk titkosításra kerül, így sem a szolgáltató, sem egy ismeretlen harmadik fél nem fér hozá adatainkhoz. Ráadásul akár valódi IP címünket is elrejthetjük vele. Korábban itt mutattuk be részletesen a lehetőségeit. Ha valakinek nem szimpatikus (bár az egyik legjobb VPN), akkor további hét remek VPN szolgláltatást mutattunk be még ebben a cikkben.

Titkosított jegyzetek: Standard Notes

Ha egyszerű szöveges jegyzeteket szeretnénk létrehozni, de azok tartalma miatt fontos lenne, hogy biztosan ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, jó választás lehet a Standard Notes szolgáltatás. Ez egy e2e titkosított jegyzetelő, amely elérhető gyakorlatilag minden platformra (Windows, macOS, Linux, iOS, Android). Bár a Standard Notes akkor csillogtatja meg igazi tudását, ha előfizetünk rá (rengeteg plusz funkcióhoz juthatunk így, a markdown szerkesztéstől a fájlok csatolásáig), de sima szöveges jegyzetek készítéséhez az ingyenes változat is tökéletesen megteszi. Jegyzeteink titkosítva tárolódnak a szerveren, sőt, már a szerverre feltöltés előtt titkosítja őket a program.

Biztonságos csevegők és videochat: Signal és Telegram

Hasonlóan a levelezéshez, olykor chat vagy hang- és videóhívás formájában is szeretne az ember kapcsolatot tartani családtagokkal, ismerősökkel, kollégákkal, ügyfelekkel. Legyen szó bármelyikről, a Signal vagy a Telegram tökéletes választás a titkosított csatornákon történő csevegéshez, beszélgetéshez. Igaz, a Telegramban egyelőre nincs mód videós hívásokra, cserébe viszont van egy halom egyéb trendi megoldása. A Signal kicsit puritánabb, viszont alapból titkosított csatornát használ és van benne videócsevegés is. Részletesen itt írtunk e két programról.

Titkosított felhő tárhely: Sync

Ha állományainkat biztonságos felhőben szeretnénk tárolni, nem árt olyat választani erre a célra, amelyet az alapjaitól erre terveztek. Ilyen például Sync is, amely ingyen 5 GB tárhelyet biztosít bárkinek, ahová végponti titkosítással (e2e) töltheti fel állományait, hogy aztán azok titkosítva várják sorsukat a felhőben. A tárhelyet két részre osztották. Mindkettő egyformán biztonságosan tárol és mindkettő esetében működik az e2e titkosítás a fájlok fel és letöltésekor, azonban a Vault elnevezésű rész tartalma nem szinkronizálódik az eszközeinkkel, így az oda másol anyagokat csak a webes felületen vagy az okostelefonos appokban érhetjük el. A Files terület tartalma viszont szinkronizálható is, így azt akár teljesen offline módon is elérjük, s adott esetben minden változtatás azonnal módosul a felhőben is (és persze viszont). A Sync lehetőségeiről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Jelszavak biztonságos tárolása: Bitwarden

Az ember feje általában nem káptalan. Ha sok online fiókot használunk, s a biztonságot szem előtt tartva mindenhol eltérő, nehezen visszafejthető jelszót adunk meg, egy idő után biztosan belezavarodunk, hol, mit kell használni. Ilyenkor jöhet jól egy jelszómenedzser alkalmazás. A korábban nálunk is részletesen ismertetett Bitwarden az ingyenes felhozatal egyik gyöngyszeme. Mindent tud, ami egy ilyen alkalmazástól elvárható, ráadásul teljesen cross-platform. Támogat minden népszerű böngészőt, így az új jelszavak eltárolása, illetve belépéseknél azok elővadászása is csupán pár kattintás vele.

Magánszférát tiszteletben tartó online kereső: DuckDuckGo

Végül következzen egy megoldás, amely nem egy biztonságért felelős szoftver, hanem egy olyan online kereső, amelyik tiszteletben tartja a privát szféránkat. A DuckDuckGo anno szerepelt a legjobb privát keresőket bemutató összeállításunkban is. Gyakorlatilag pont olyan kényelmesen használható, mint a Google, csak éppen kevésbé kíváncsi a keresési és internetezési szokásainkat illetően. Itt is elsődleges szempont a privát szféránk védelme. Értelemszerűen – épp a magánszféra tiszteletben tartása miatt – a Google keresési hatékonyságával nem képes teljesen felvenni a versenyt, de még így is meglepően jó eredménnyel dolgozik, a magyar nyelvű tartalmakat beleértve is.

Ne maradjon le erről sem!