Így használható a mesterséges intelligencia fotók automatikus szerkesztésére

Napjainkban a mesterséges intelligenciára épülő megoldások az élet számos területén elterjedtek. Ezek a technológiák már nem a sci-fi filmesek meglódult fantáziájának termései, hanem mindennapjaink részei. Talán sokaknak fel sem tűnik, de szinte nap mint nap segítségünkre vannak az okostelefonokon. Így például a mesterséges intelligencia fotók automatikus szerkesztésére, rendszerezésére is használható. Itt, a Techwokon is több alkalommal írtunk már olyan alkalmazásokról, amelyek valamilyen AI motor segítségével egyszerűsítik le fotóink tuningolását, feljavítását. Éppen ezért arra gondoltunk, összeszedjük ezeket egyetlen válogatásba, hogy bárki kiválaszthassa közülük azt a szolgáltatást és programot, amelynek hasznát veheti fotói menedzselésében, retusálásában.

Így használható a mesterséges intelligencia fotók automatikus szerkesztésére

Válogatásunk minden darabjáról írtunk már részletes tesztet, így e cikkben csak röviden mondjuk el, melyik, mitől különleges. A letöltési linkeket és a részletes bemutatót a program vagy szolgáltatás nevére kattintva lehet elérni e cikkben.

Kezdjük egy igen népszerű témával: a portréfotók, tárgyfotók hátterének eltüntetése olykor igen nagy kihívást jelenthet. Rendkívül pepecselős feladat, ha egy nem elég homogén háttér előtt készített portréfelvételnél szeretnénk lecserélni a hátteret. Ezen segíthet a Remove.bg, amely a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik megkülönböztetni a fotó tárgyát és a hátteret, majd eltávolítani a kéről az utóbbit, kvázi áttetszővé téve a hátteret, hogy aztán lecserélhessük azt szinte bármilyen, rétegkezelővel ellátott képszerkesztő programban.

Aztán ott van például a Photolemur, amely Windowson és macOS-en egyaránt használható, és gyakorlatilag egyetlen kattintással képes tuningolni fényképeinket, annak témája, felépítése alapján. Hasonló megoldásokat rejt a szintén cross-platform Luminar is, amely például az AI segítségével képes szebbé varázsolni az arcokat, az eget, a fákat, s még temérdek dolgot, ami egy fotón előfordulhat. Így egyetlen kattintással varázsolhatjuk szebbé a képeinket, anélkül, hogy mondjuk a lefotózott rét “tuningolása” teljesen hazavágná a fölötte látható égbolt színeit, kontrasztját.

De nem csak a fotók képvilágának feljavításában válhat hasznunkra a mesterséges intelligencia. A Let’s Enhance.io oldalon például a képméretet növelhetjük meg minőségromlás nélkül, hála a szolgáltatás mögött dolgozó technológiának. S ott van például a Prisma, amelyben a készítők arra használták ezt a lehetőséget, hogy egy fotóból festmény-szerű képek alkosson a rendszer, döbbenetes élethűséggel. Mintha valódi ecsetvonásokkal készültek volna a képek.

Végül egy viszonylag új kezdeményezés a Google részéről az egyelőre Androidon elérhető Google Gallery Go alkalmazás, amely nem kifejezetten a képek szerkesztésére, hanem fotóink automatikus, téma alapján történő rendszerezésére használja a gépi tanulást. Így nem nekünk kell albumokba szelektálni mondjuk az állatokat tartalmazó fotóinkat. Ezt megteszi helyettünk a program.

Mindent egybevetve már most is számtalan helyen használhatjuk ki a mesterséges intelligencia előnyeit, olyan teljesen hétköznapi teendők esetében is, mint a képszerkesztés. Ráadásul a fentiek csak töredékét képezik a lehetőségeknek. Elég csak körülnézni az alkalmazásboltokban. Temérdek hasonló app várja, hogy munkára fogjuk. Érdemes kicsit kutatni utánuk (más témakörökben is), mert rendkívül megkönnyíthetik az életünk bizonyos részeit.

Ne maradjon le erről sem!