Hihetetlenül látványos képregény stílusú effekt videókhoz

A képregények még mindig népszerűek, s ez valószínűleg így is marad még jóideig. Korábban mutattunk már egy rendkívül jó képregény készítő szoftvert, amelyen Windowson, macOS alatt, de akár egy okostelefonon is készíthetünk jópofa képregényeket fotóinkból (s persze rajzainkból is, ha úgy szeretnénk). Ma viszont videókkal játszunk majd hasonlót. Íme egy képregény stílusú effekt videókhoz, amellyel igencsak feldobhatjuk egy produktumainkat.

 

DP669 Comic Pack: képregény stílusú effekt videókhoz

Mai Final Cut Pro kiegészítőnk is az FxFactory gyűjteményéből való. A DigitalProducts669 Comic Pack nevű csomagja 5 darab képregény hatású képmerevítés effektet tartalmaz.

Ezzel elsősorban sorozatok vagy filmek bevezető képsoraiban lehet találkozni, amikor egy-egy szereplő arcát kimerevítik a vásznon, miközben körülötte különféle animációk mennek tovább, feliratok jelennek meg stb., majd a jelent ott folytatódik, ahol a pillanatkép megszakította. Bonyolultabb írásban összefoglalni, mint amikor az ember a képernyőn látja, de az kétségtelen, hogy egy nagyon látványos effektről van szó, amelyet természetesen nem csak bevezetőben használhatunk, hanem bárhol, ahová épp szerintünk kívánkozik.

Kivitelezése viszont korántsem annyira egyszerű, ha mindenféle segédlet nélkül a nulláról indulunk neki a dolognak. A DigitalProducts669 csapata három ilyen jellegű csomagot is kínál az FxFactory-ban, három különféle témakörre kihegyezve azokat. Ezek egyike a ma bemutatásra kerülő Comic Pack, amely képregényes stílusban oldja meg a fenti feladatot. A három csomag effektjeinek használata amúgy azonos, szóval csak azt kell átgondolnunk, melyik képi világra van inkább szükségünk.

 

Pár mozdulat, lenyűgöző hatás

A Comic Pack használata szinte gyerekjáték, csak első nekifutásra tűnhet összetettnek. Ahhoz, hogy egy kimerevített képregényt jelenetet iktassunk be videónkba, a köbvetkező lépéseket kell elvégezni.

  • Helyezzük el a kérdéses videót az idősávon, navigáljunk el arra pontra, ahol az effektet kezdeni akarjuk (az ott látható kép lesz a kimerevített képünk is), majd kattintsunk az Edit / Add Freeze Frame menüpontra. Ezzel a Final Cut Pro létrehozza nekünk a kimerevített képet.

  • A kimerevített jelenetre húzzuk rá Effects panel Masks gyűjteményéből a Draw Mask effektet. Rajzoljuk körbe a görbével a kimerevíteni szánt objektumot, arcot, tárgyat stb.

  • Ha megvan a kimaszkolt objektumunk, húzzuk rá a jelenetre a Transitions panel Freeze Frames gyűjteményéből a számunkra épp szimpatikus Comic effektet.

  • Állítsuk be az effekt jellemzői. Itt viszonylag sok lehetőségünk van. Átírhatjuk a szövegeket, módosíthatjuk a karaktereket, a szöveg elrendezését, az effekt színvilágát (ennek mikéntje effektenként változik, van olyan például, ahol teljesen átszínezhető maga a kép is, de van, ahol csak a környezeti színeket változtathatjuk) stb.

Ezzel gyakorlatilag el is készültünk, hiszen az effekt már önállóan rálépül a maszkolt területre. A szövegek, hátterek, kitakarások stb. minden profi stílusban animáltak, az egésznek abszolút professzionális hangulata lesz.

A fenti lépések elvégzése előtt egyébként érdemes a Final Cut Pro Preferences menüpontjában az Editing fülön átállítani a Still Images: Editing Duration is … opció értékét 2,5 másodpercre, a Transitions: Duration is … értéket pedig 5,00 másodpercre. Ezek ugye az alapértelmezett értékek lesznek az átmeneteknél és az állóképeknél. Nem dől össze a világ, ha kihagyjuk, de jobban járunk, ha így teszünk, ráadásul ez később bármikor módosítható. A Comic Pack effekt kényelmes használatához érdemes ennyit változtatni az alap beállításokon.

Azt nem állítjuk, hogy a Comic Pack csomag mennyiségileg elkényeztet minket, mert az öt effekt elsőre kicsit talán kevésnek tűnhet. Szerencsére a testreszabási lehetőségek miatt azért kellő változatossággal lehet alkalmazni bármelyiket, s hát lássuk be, önmagában az, hogy egy ilyen jelenetet kb. 2 perc alatt összedobjunk (a maszkolás benne az egyetlen pepecselős részlet), bőven megérheti az 59 dolláros árat, amit az FxFactory webes boltjában fizetnünk kell érte.

Minta videónkhoz a videvo.net gyűjteményéből válogattunk alapanyagot.

Ne maradjon le erről sem!