Látványos képregény akár a fotóinkból is, egyszerűen

Bizonyára nem csak mi vagyunk képregény rajongók, akadnak még rajtunk kívül bőven a világban. Generációk nőttek fel rajtuk (emlékszik még valaki a Kockásra, a Hahotára, vagy az Alfa ifjúsági magazin képregényeire?) és jelenleg is tömegek rajonganak értük, legfeljebb más magazinokban és akár digitális platformokon. Kell ezt ragozni olyan időszakban, amikor évről évre egyre több képregényhős elevenedik meg a mozivásznon?

Szóval a képregény népszerű volt régen, népszerű most, és szerintünk még jóideig nem is megy ki a divatból.

De mi van akkor, ha saját képregényt szeretnénk készíteni? Legyünk profi grafikusok? Vagy megy ez egyszerűen is?

Készíthetünk például mulatságos képregényt családi fotókból (nem rossz ajándéknak sem), vagy bemutathatunk ilyen stílusban egy terméket, szolgáltatást, sőt, még tananyagok készítésére, egy-egy lecke élvezetesebbé tételére is kiváló megoldás (ajánljuk tanárok és diákok figyelmébe egyaránt). Ugyanígy bannereket, reklámanyagokat is kreálhatunk ezzel a módszerrel. A végeredmény – ha jól csináltuk – könnyen érthető és figyelemfelkeltő.

Ráadásul tudunk is mutatni hozzá egy nagyszerű szoftvert.

Comic Life 3

A Comic Life 3 nevű képregénykészítő Windows és macOS alatt egyaránt használható, így a kettő közül bármely platformon nekiláthatunk a munkának. Sőt, van belőle iOS verzió is, de mi most az asztali változatokra koncentráltunk.

A program segítségével nagyon gyorsan és egyszerűen tördelhetünk be akár több oldalas képregényeket is. Teljesen mindegy, hogy szabadkézi rajzokat akarunk felhasználni, vagy fotók szolgálnak majd a képi világ alapjaként. Utóbbi esetben ráadásul lehetőségünk van egy csomó szűrő közül választani, amelyek segítségével a fotókat különféle rajz vagy festmény stílusú képekké alakíthatjuk.

Így tehát az alapanyagról nekünk kell gondoskodni, ahogy a szövegeket sem írja meg helyettünk a szoftver, viszont segíti a munkánkat azzal, hogy van integrált szkript szerkesztő, vagyis a vázat felépíthetjük szövegesen is benne.

A Comic Life 3 lényege persze az, hogy a már meglévő fotókból, képekből, szövegekből segít összeállítani egy profi megjelenésű képregényt. Tetszőlegesen elhelyezhetünk kereteket, használhatunk különféle szövegbuborékokat (pontosan állítható csóvával), látványeffekteket, vagy mindenféle stílusos feliratot – például hangok stb. – képi megjelenítésére.

A fotók átalakításához rengeteg látványos effekt áll rendelkezésünkre, de még körbevágni sem feltétlenül kell őket külön alkalmazásban, mivel a Comic Life 3 is tartalmaz Instant Alpha eszközt, amelynek segítségével meglepően könnyen tüntethetjük el a felesleges részeket.

A paneleket mi magunk is elrendezhetjük, de kapunk számtalan előre elkészített sablont is, amelyeket felhasználhatunk. Ezekkel gyorsabb a munka, de aki igazán egyedi alkotásra vágyik, valószínűleg üres lappal kezd inkább.

Egyszerű használat, közvetlen publikálás

A program használata nagyon gyorsan elsajátítható, a felület átlátható és gyors. Ha teljesen nulláról indulunk, akkor is pillanatok alatt összedobhatunk egy látványos, színes hátteret a mellékelt, átszínezhető mintákból, majd megrajzolhatjuk a jelenetek paneljeit. Ezeknél szintén van egy halom előre definiált, átszínezhető stílus, ráadásul a program nem ragaszkodik a téglalap vagy négyzet elrendezéshez, minden panel szabadon formázható.

A keretekbe azután beemelhetjük a rajzokat vagy fotókat, utóbbiaknál használhatjuk a különféle effekteket, s ha ezzel is megvagyunk, már csak a szövegbuborékok és feliratok elhelyezése van hátra. A szövegbuborékokból természetesen van többféle ráadásul egymásból is nyílhatnak, ha hosszú a szöveg és nehéz lenne egy buborékon belül elhelyezni.

Ha elkészültünk mindennel, exportálhatjuk a kész anyagot PDF, ePub vagy CBZ formátumba egyaránt, de menthetjük az oldalakat képfájlként is. Sőt, közvetlenül a programból publikálhatunk például a Facebookra is.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató