Hihetetlenül hatékony, ingyenes képoptimalizáló program Windowsra

Korábban már többször foglalkoztunk a képek veszteségmentes újratömörítésével, átméretezésével, hogy azok minél kisebb helyet foglaljanak el e-mail mellékletként, vagy egy weboldalra, blogba, fórumba felöltve. A méretezéssel kapcsolatban mutattunk megoldásokat itt, a PNG és JPG csoportos újratömörítéséhez mutattunk online eszközöket, sőt, olyat is, amely kifejezetten egy weboldalon működhet, hogy a feltöltött képeinket optimalizálja gyorsabb webes megjelenítéshez. Ma viszont egy ingyenes képoptimalizáló program kerül terítékre, amellyel mindezt offline hajthatjuk végre, a gépünkön.

Ingyenes képoptimalizáló program Windowsra

A RIOT egy ingyenes Windows alkalmazás, amelynek használata rendkívül egyszerű: megnyitjuk vele az újratömöríteni kívánt képfájlt, majd hagyjuk, hogy dolgozzon rajta egy kicsit (egy méretesebb PNG fájlnál ez akár egy percig is eltarthat, a feldolgozás módjától függően) és a legjobb tudása szerint csökkentse a kép fájlméretét.

Ezt elvégezhetjük JPG, PNG és GIF fájlokkal egyaránt, ráadásul nem is feltétlenül kell egyesével megtettünk, van csoportos átalakítási funkciója is (Batch), így egy lépésben több képen is elvégezhetjük a módosításokat. Az egyenkénti átalakítás előnye, hogy a nézőképek alapján eljátszhatunk a beállításokkal, hogy biztosan a legoptimálisabb eredményre jussunk, ahol a fájlméret már kellően kicsit, de a kép minősége még élvezhető marad.

Több eljárás közül is választhatunk, szóval szinte biztosan megtaláljuk azt, amelyik minden szempontból megfelel az igényeinknek. Érdekesség képpen még arra is van lehetőség, hogy a kérdéses képfájlt kifejezetten egy általunk kiválasztott fájlméretre tömörítse a program, a kép felbontásának megtartása mellett. Ez már értelemszerűen – legalábbis ha nagyon fikarcnyi méret a cél – mindenképpen jár némi minőségromlással, de azt kell mondjuk, hogy a RIOT még ilyenkor is a lehetőségekhez képesti legjobb eredményre szokott jutni. Szóval ha valaki gyakran kínlódik azzal, hogy a különféle fórumokba nem tudja feltölteni a képeit a fórum szabályzata miatt, annak is érdemes megismerkednie ezzel a kis alkalmazással. Mellesleg az újratömörítés mellett azért arra is használhatjuk, hogy átalakítsuk a kép felbontását, esetleg elforgassuk azt.

A RIOT otthoni és non-profit felhasználásra teljesen ingyenes, míg üzleti felhasználás esetén azért illik adakozni kicsit a fejlesztőknek (az About menüpontban minden megtalálható ezzel kapcsolatban).

Bár a RIOT sajnos csak Windowson használható, azért azoknak sem kell elkeseredniük, akik Macet használnak. Nekik korábban már ajánlottunk egy szintén egyszerűen használható és hatékony képtömörítő programot.

87%
Kiváló

RIOT

Egyszerűen használható és nagyon hatékony képtömörítő program.

Letöltés
RIOT honlap
  • Használhatóság
  • Funkciók
  • Felület

Rendszer: Windows

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató