Letölthető a végleges iOS 11 iPhone-ra és iPadre

Megérkezett az Apple iOS 11, amely immár szabadon letölthető iPhone-ra és iPadre egyaránt. Korábban, még a béta verzió alapján bemutattuk, milyen alapvető újításokat hozott a rendszer. Természetesen a publikus béták megjelenése óta nyúzzuk, így most a megjelenés kapcsán – a teljesség igénye nélkül – kiemelünk néhány olyan funkciót, amelyek szerintünk kifejezetten hasznosak lehetnek.

 

iOS 11 telepítés

Mielőtt belefognánk, néhány gyors tipp a telepítéssel kapcsolatban. Kezdjük ott, hogy bár a rendszer frissítése elvileg nem jár adatvesztéssel, de jobban járunk, ha fontos adatainkról biztonsági mentést készítünk. Erre használhatjuk az iTunes biztonsági mentés funkcióját, vagy segítségül hívhatunk valamilyen külső alkalmazást (például az általunk is bemutatott, Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető, ingyenes iMazing Minit, vagy annak fizetős testvérét, az iMazing 2-t). Emellett fontos tudni, hogy az iOS 11 szakít a 32 bites alkalmazásokkal, így mostantól csak a 64 bites appokat tudjuk majd használni a telefonon, tableten. Az iOS 10 legutóbbi verziójában viszont ellenőrizhetjük, hogy minden, általunk használt app megfelel-e ennek a kritériumnak (ha a Beállítások / Általános / Infó lapon az Alkalmazások opció mellett egy kis nyilat látunk, akkor megérintve ezt az opciót, listát kapunk a kompatibilitási problémákkal küzdő alkalmazásainkról). Sokat tenni ez ellen nem tudunk. Ha van az alkalmazásból új, 64 bites verzió, frissítsünk. Ha nincs, akkor sajnos vagy arról, vagy az új rendszerről kell lemondanunk. Aki telepítette a publikus béta verziók valamelyikét, annak a végleges verzió telepítéséhez törölnie kell a béta profilt a készülékről, hogy újra a “kereskedelmi” csatornán keresztül kapja a frissítéseket. Ha ezt megteszi, a rendszer automatikusan felajánlja majd a frissítést a szokott módon.

 

Megújult felületek

Az iOS 11-ben teljesen új Vezérlőközpontot kapunk, sokkal kényelmesebb és informatívabb változatban. Ezt a Beállítások / Vezérlőközpont menüpontban ráadásul testreszabhatjuk, hogy azok a funkciók jelenjenek meg itt, amelyekre valóban szükségünk van. De új lett a Zárolt képernyő is, itt is sokkal szervezettebb lett az információk megjelenítése.

 

Izgalmas rendszerfunkciók

Érdekes újítás a Ne zavarjanak funkció kiegészítése, a Ne zavarjanak vezetés közben. Ha autóban ülünk, és bekapcsoljuk (vagy a körülmények miatt automatikusan bekapcsol) ez a funkció, akkor a telefon nem adja be a bejövő hívásokat, ellenben automatikus sms-t küldhet a hívónak arról, hogy éppen nem érünk rá. Ugyancsak sokat fejlődött a képernyőképek készítését végző funkció. Az elkészült fotót azonnal korrektúrázhatjuk, rajzolhatunk rá, vagy kiemelésekkel láthatjuk el. Ugyanez egyébként működik a PDF fájlokkal is, azokhoz is teljes kényelemben fűzhetünk megjegyzéseket, javításokat. S ami még extra: immár videofelvételt is készíthetünk a képernyőn történő eseményekről, közvetlenül a készüléken.

Ha gyakran használjuk egy kézben tartva a telefont, akkor értékelni fogjuk a Quicktype funkciót, amely bal- vagy jobbkezes üzemmódba tudja kapcsolni a szoftveres billentyűzetet. Ilyenkor a gombok eltolódnak kicsit az egyik irányba, hogy kényelmesebben elérhessük azokat az ujjunkkal. Ugyancsak praktikus funkció a wifi jelszavak megosztási lehetősége. Ha több iOS eszközünk van, akkor a wifi eléréseket és személyes adatainkat is automatikusan átültethetjük egyikről a másikra, így gyorsabban megy a konfigurálás. Azok, akik kisebb tárolókapacitású modellel rendelkeznek, értékelik majd a nem használt alkalmazások automatikus törlésének lehetőségét. Ha úgy állítjuk be a rendszert, akkor a ritkán használt appokat egy idő után törli a rendszer (a dokumentumok és adatok viszont nem tűnnek el elvileg ilyenkor sem, így ha később visszarakjuk az alkalmazást, mindent megtalálunk, ami hozzá tartozott).

Ha valaki szereti a sötét felületeket, annak jó hír, hogy kicsit okosodott a rendszer Invertálásfunkciója. Az új, Intelligens invertálás funkció a fotókat és bizonyos média elemeket nem piszkál, csak a programok felületét, így éjszaka nem süti ki a szemünket a kijelző, viszont ha fotót nézünk, nem az inverz változatát látjuk, hanem az eredetit.

 

Megújult rendszer appok

A rendszer alkalmazásai is sokat fejlődtek. Így például a Jegyzetek alkalmazásban sokkal egyszerűbb lett a szövegek formázása, használhatunk táblázatokat, sőt, szkennelhetünk dokumentumokat is (ennek mikéntjéről itt írtunk részletes tippet). De ügyesedett a Kamera alkalmazás is, amely immár QR kódok beolvasására is képes, a Mailben pedig kedvünkre rajzolhatunk a levelekben, anélkül, hogy ehhez külön alkalmazást kellene használnunk. A levelező egyébként sokkal kezesebb, átláthatóbb, s az új kereső funkció is hatékonyabb, mint korábban.

A Fotók alkalmazás is jobb lett: mostantól szinkronizálja a Személyes mappa adatait a maces alkalmazással, így a felismert személyeket mindkét rendszeren azonos módon láthatjuk. Emellett pedig a Live fotókból végre készíthetünk végtelenítve ismételhető loop videókat, nem beszélve arról, hogy a fotók között végre megjelennek az esetlegesen oda mentett animált GIF képek. Az egykori iCloud Drive is átalakult. Az új, Fájlok nevű app sokkal jobb fájlkezelő, amelyből ráadásul nem csak az iCloudban, hanem a Google Drive-on, a Dropboxban stb. tárolt állományokat is kényelmesen elérjük.

A fentieknél természetesen jóval több újítást hoz az iOS 11. Részletek itt és itt, de lesznek még további tippjeink is a későbbiekben. Az iOS 11 iPhone 5S, SE, 6, vagy újabb, az iPad Mini 2, vagy újabb, és az 5. generációs iPadek, vagy újabbak esetében használható.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató