Látványos fotó effektek ingyen, Windowson és Macen

Oly sok képszerkesztő alkalmazást mutattunk már be, hogy lassan két kézen sem tudjuk megszámolni. Volt ezek között olyan is, amelyik egyetlen kattintással varázsolt professzionális fotót a kiválasztott képből (profi fotósok stílusában), volt, amelyik festménnyé gyúrta fényképünket, de akadt olyan is már, amelyik mesterséges intelligencia segítségével igyekezett tuningolni a rábízott felvételeket. Most ezt a gyűjteményt bővítjük, egy Windowson és Macen egyaránt használható, ingyenes alkalmazással, amely talán kevésbé közismert, pedig a látványos fotó effektek mestere.

ON1 Effects: fotó effektek, egy kattintással

Az ON1 Effects egy igazán jól sikerült, cross-platform alkalmazás, amely elsősorban azzal hódíthat meg tömegeket, hogy rendkívül egyszerűen használható. Két változat létezik belőle, egy ingyenes és egy fizetős. Talán senkit nem lep meg, utóbbi többet tud, ám azt kell mondjuk, a díjmentesen használható verzió is érdemes arra, hogy beüzemeljük a számítógépen.

A program felülete kissé fapadosnak tűnhet, de a felépítése kétség kívül jól átgondolt: baloldalt, a legszélén találjuk a maszkoláshoz szükséges ecseteket, mellette a különféle szűrő-sablonokat, kategóriákra osztva. Ezek a sablonok több, előre összeválogatott szűrőből épülnek fel. Hatásukat a kis nézőképeken azonnal láthatjuk, de választás után, a gyűjtemény melletti nagy képen egyértelműbb a dolog. Utóbbi mellett jobbra találjuk a használt szűrők jellemzőit, melyeket természetesen kedvünkre állítgathatunk. Félelmetes mennyiségű opció van mindegyiknél, szóval teljesen testreszabható a hatásuk. Nem vagyunk egyébként sablonokhoz kötve, mi magunk is kiválogathatjuk a Filters fülre kattintva, hogy milyen szűrőkkel akarunk dolgozni a fotón. Munkánk megkönnyítésére van még nagyító funkció, histogram, és részletes infók a fotó készítésének körülményeiről, avagy az EXIF adatok. Feldolgozott képeinket menthetjük Photoshop, JPG, PNG, vagy éppen TIFF formátumba egyaránt.

Az ON1 Effects ingyenes változata kifejezetten sokoldalú, ráadásul a használata is nagyon egyszerű. Egyetlen komoly negatívuma talán a lassúsága, sajnos nem a kapkodós fajtából való. De ha türelemmel kivárjuk (vagy kellően erős gépünk van hozzá), akkor a végeredménnyel elégedettek leszünk. Ha pedig kicsit többre vágyunk, akkor benevezhetünk a kereskedelmi változatba is, plusz szűrőkért, friss RAW támogatásért, rétegkezelésért, képkatalógus funkcióért. Egyszerű fotó-effektezőnek azonban az ingyenes verzió is több, mint elegendő.

Ne maradjon le erről sem!