Squash 3 teszt: felturbózott képméretező program, látványos effektekkel

Az IT terület egyik kimeríthetetlen témaköre a képszerkesztés, s azon belül rengetegen küzdenek azzal, hogy csoportosan alakítsanak át fotókat, ide értve mondjuk a GPS adatok törlését, képeffektek alkalmazását, fényelési beállításokat, vízjelezést, a képformátumok közötti konvertálást, vagy az örök klasszikust, a képek átméretezését is. Ma egy olyan felturbózott képméretező program kerül terítékre, amely amellett, hogy képes akár a veszteségmentes újratömörítésre és így a képfájlok fájlméretének csökkentésére, az összes felsorolt funkciót magába olvasztja. Sőt, még tudunk majd mondani további extrákat is.

Squash 3 teszt: felturbózott képméretező program, látványos effektekkel

A Squash nem most szerepel nálunk először. Korábbi verzióját is teszteltük, s nagyon elégedettek voltunk vele, pedig akkor még csak egyetlen feladatot végzett el: veszteségmentesen tömörítette a képfájlokat, hogy a képminőség csorbulása nélkül is kevesebb helyet foglaljanak a merevlemezen, vagy mondjuk feltöltés után a weboldalunk szerverén. Szóval nem tudott sokat, de azt az egy dolgot nagyon korrekt módon elintézte.

Nemrég azonban megjelent a Squash 3, amely igencsak túlmutat az előd képességein. Immár nem csak a képfájlok tömeges fájlmétet-csökkentésére alkalmas, hanem az alábbiakra is:

  • képek felbontásának átszabása
  • képrészletek finomítása (elmosás, élesítés, vibrance stb.)
  • képeffektek, szűrők alkalmazása
  • keret rajzolása a képek köré
  • vízjel alkalmazása (képi vagy szöveges)
  • tömörítés és ezzel együtt konvertálás is
  • metaadatok törlése (GPS és kamera modell)
  • csoportos átnevezés

Ezt a funkciómennyiséget sikerült kényelmesen menedzselhető módon elhelyezni a program – szintén megújult, modernizálódott – felületén, így a jobb oldali panelen minden elérünk, s egy kattintással ki- vagy bekapcsolhatjuk bármelyik funkciót. Minden funkció testreszabható, így például a Resize esetében választhatunk több képméretezési mód közül (szélesség vagy magasság szerint, akárok megtartásával, százalékos érték alapján vagy megadott pixelméretben stb.). Ugyanígy a vízjel esetében is módosíthatjuk a betűtípust, a méretet, elhelyezést, vagy adott esetben a szöveges vízjel helyett alkalmazhatunk tetszőleges mértékben áttetszővé tehető képet is, így akár egy céges logót is elhelyezhetünk a fotóinkon.

Érdekes újdonságok az Effects és a Borders funkciók. Utóbbival többféle keretet helyezhetünk el képeink szélein, előbbivel pedig látványos és ízléses szűrőkkel turbózhatjuk fel a látványt. Sajnos effektekből és keretekből meglehetősen kevés van a programban alapértelmezésben, de jó hír, hogy ezek száma bővíthető. A cikk készültekor két extra csomagot lehet kapni hozzá, de ezek száma valószínűleg bővül majd idővel. Ez a két pakk viszont kifejezetten jól jöhet például az Instagramra fotózóknak, vagy azoknak, akik az Unsplash oldalon szeretik megosztani fotóikat. Az egyikben vintage képszűrők, a másikban ehhez passzoló képkeretek találhatók.

Mint az a bevezetőből is kiderült, a Squash 2 anno a veszteségmentes tömörítés lehetősége miatt válhatott népszerűvé, s ez a funkció a Squash 3-ból sem hiányzik. Sőt, mostantól már nem csak JPG és PNG képformátumokba exportálhatunk TIFF, WebP vagy akár AVIF formátumokba is. Mindegyiknek egyedi beállításai vannak a programban, így például a WebP esetében választhatunk a Lossy vagy Lossless tömörítési módok közül is.

Mindent a kényelemért, zen stílusban

A Squash 3 felülete remekül illeszkedik a macOS Big Sur – és persze a hamarosan érkező utód, a Monterey – stílusához, de nem csak grafikailag alakult át. Találunk remek új funkciókat, amelyek kényelmesebbé tehetik vele a napi munkát. Az egyik ilyen, hogy a választhatunk, hogy előnézetet szeretnénk-e látni az összes átalakításra váró képről, vagy inkább egyenként nagyítva figyelnénk, hogy miként hatnak majd rájuk a módosítások (effektek, élesítés, elmosás, vízjel stb.).

A másik nagyszerű újítás, hogy immár lehetőségünk van Preset konfigurációk létrehozására, vagyis egyetlen kattintással tudjuk újra alkalmazni ugyanazokat a módosításokat egy későbbi munkafolyamat során. Ez végképp sokat gyorsít a munkán, hiszen nem kell minden egyes alkalommal újra ki- vagy bekapcsolni a használni kívánt funkciókat.

A fentiek mellett sikerült megspékelni még egy kis plusszal a programot, aminek mondjuk nem feltétlenül lenne helye egy képszerkesztőben, de az is lehet, hogy egyszer csak elterjed ebben a kategóriában: ez a Zen üzemmód. Ez külön menüpontot kapott, amelyben egyetlen mozdulattal elindíthatjuk az általunk választott kellemes háttérzenét (az extra effekt csomagokkal továbbiak is érkeznek az alap dalhoz). Szóval kellemes, meditatív stílusú zenék hallgatása közben alakítgathatjuk át a fotóinkat. Ha épp nincs kéznél a kedvenc albumunk a Music alkalmazásban, ez akár még jól is jöhet. Mellesleg hasonlót már mutattunk anno egy markdown szövegszerkesztő, a Focused esetében. Ott az írást segítették a meditatív dallamok, itt a képszerkesztést.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Squash 3 kifejezetten az előnyére változott ezúttal. Sokkal több lehetőségünk nyílik vele a képek átszerkesztésére, a csoportos módosítások elvégzését villámgyorsan és teljesen kényelemben oldhatjuk meg vele. Sajnos továbbra is csak macOS-re érhető el, így aki hasonló alkalmazásra vágyik Windowsra, annak a korábbi cikkünkben érdemes kicsit kutakodnia, ahol többet is mutattunk a redmondi rendszerre. Azonban macOS-re a Squash 3 kifejezetten jó választás lehet erre a célra. Kényelmes, gyors és egészen elérhető áron vásárolhatjuk meg a készítők oldalán. A sokoldalú átméretezési funkciót, az szűrők használatának lehetőségét, illetve a WebP támogatást pedig kifejezetten üdvözöljük, mert hatalmas segítség mindkettő a képek online megosztásakor.

Ne maradjon le erről sem!