Hasznos appok karácsonyra és az előkészületekhez, okostelefonokra

Bármit teszünk, érkezik az idei karácsony is, így aztán mindenki gőzerővel készül az ünnepekre, miközben igyekszik talpon maradni a munkahelyek év végi hajtásában is.

Na de ha már így alakult, miért nem hívjuk segítségül az ünnepi készülődés megkönnyítésére az okostelefonunkat? Annyi mindenben segíthet a hétköznapokban, pont most ne vennénk hasznát? Bizony, akadnak olyan appok karácsonyra, amelyek jól jöhetnek bárkinek.

Sütés, főzés

Ha már a konyhában ténykedünk, jól jöhet két remek magyar alkalmazás: egyik az Apróséf (iOS, Android), másik pedig a Sütipédia (iOS, Android).

Mindkettő ingyenes és mindkettő létezik iOS és Android rendszerekre egyaránt. Előbbiben mindenféle ételtípus elkészítéséhez találunk remekbe szabott recepteket, míg utóbbi kifejezetten a finom süteményekre specializálódott.

Mindkettőben fellelhetők ünnepi étkek, szóval érdemes egy pillantást vetni rájuk, rájuk a hozzávalók pontos összekészítéséhez is adnak segítséget.

Ajándékok listája

Nincs annál bosszantóbb, mintha sok fejtörés árán kiötlünk egy remek ajándékot a családtagoknak, ismerősöknek, aztán az utolsó pillanatban elfelejtjük, mi volt a korszakalkotó ötlet. Ennél már csak az bosszantóbb, ha nem emlékszünk, kinek vettük már meg amit akartunk.

Szerencsére elkerülhetjük a kínos bakikat, csak rá kell bíznunk magunkat egy jól használható lista-appra. A Wunderlist ebből a szempontból zseniális: ingyenes és cross-platform, így szépen összeírhatunk benne bármilyen vásárlási listát, ráadásul elérjük azt bármilyen eszközön (okostelefon, Mac, PC, tablet).

A Christmas Gift List kevesebb platformot támogat, de cserébe nem csak az ajándéklistákat vezethetjük benne, hanem kapunk egy jópofa visszaszámlálót is, amelyen láthatjuk, mennyi idő van még karácsonyig.

Hány nap van még?

A legjobb karácsonyi visszaszámlálókat már összegyűjtöttük korábban, iOS-re és Androidra egyaránt, így ilyeneket itt most nem ajánlunk külön. A korábbi cikkben találhatók közül bármelyik tökéletes választás.

Karácsonyi fotók retusálása

Ünnepek alatt szinte mindenki felcsap alkalmi fotósnak, ami az okostelefonok korában nem kunszt. Elfogadható minőségű fotót produkálni viszont már korántsem egyszerű, egy kis utómunka általában ráfér a felvételekre.

Fotószerkesztők közül iOS-re mi egy fizetős, de olcsó appot javaslunk: ez a Pixelmator, melyről részletes tesztet is írtunk már. Jelenleg el sem tudjuk képzelni nélküle az iPhone-os képszerkesztést és fotóretusálást, legalábbis ha profi eszköztárra van szükség.

Egyszerűbben kezelhető és ráadásuk ingyenes alternatíva a Photo Editor by Aviary (iOS, Android), vagy a Snapseed (iOS, Android). Bármelyik megteszi, mindkettő tele van effektekkel, matricákkal, s remek fotóretusáló eszközökkel.

Régi fotók szkennelése

Ha olyan ajándékban gondolkozunk, amelyhez régi fotókat kellene digitalizálni, nem feltétlenül kell szkenner után néznünk. Ha megfelelő minőségű kamerával ellátott okostelefonunk van, a PhotoScan (Android,iOS) nevű ingyenes app kell csak, s máris szkennelhetünk, telefonnal.

Képeslapok és üdvözlőkártyák készítése mobilon

Ha már megvan a szkennelt fotó, vagy bármilyen családi fénykép, és szeretnénk összedobni belőle egy házi készítésű képeslapot vagy üdvözlőkártyát, ismerkedjünk meg az Adobe Spark Post appjával.

Szerintünk zseniális, s bár maga az alkalmazás csak iOS-re érhető el jelenleg, de webes változata is van.

Csomagok a nagyvilágból

Külföldről rendeltünk csomagot és futárral érkezik? A Deliveries app segítségével nyomon követhetjük, hol tart éppen a pakk. Mielőtt beruháznánk az alkalmazásra, érdemes a készítők oldalán megnézni, hogy melyek a támogatott országok és futárszolgálatok, mert ha a miénk nem szerepel ott, akkor felesleges pénzkidobás lesz a program (ettől még persze a csomagunk simán megérkezhet).

Ne maradjunk le semmiről

Ilyentájt valamivel kevesebb idő jut elolvasni kedvenc portáljaink, blogjaink friss cikkeit. Ha nem akarunk lemaradni semmiről, akkor azért érdemes végigtallózni a kínálatot, de elolvasnunk nem feltétlenül kell azonnal. A korábban nálunk bemutatott ingyenes offline olvasók (Pocket és Instapaper) segítségével bármilyen webes cikket eltárolhatunk későbbre, ráadásul a mobil vagy tablet képernyőjére optimalizált formában, menüktől, reklámoktól mentesen olvashatjuk azokat később, adott esetben internetkapcsolat nélkül is!

Karácsonyi relaxáció

Ha valakit megnyugtat a karácsonyi hangulat, az értékelni fogja a Relax Melodies Seasons appot, amelyben csupa ünnepi hangeffektet találunk, relaxációs háttérzajnak.

Vessünk számot az idei évvel

Ennek az évnek tényleg mindjárt vége, így ideje számot vetnünk, mi minden történt velünk idén. Aki kedvet érez a digitális napló vezetéséhez, annak Macre és iOS-re a Day One, egyéb rendszerekre a Journey nevű naplóíró alkalmazásokat tudjuk ajánlani. Nem ingyenesek, de ha komolyan gondoljuk a dolgot, érdemes beruházni rájuk. A Day One-ról volt részletes tesztünk is, emitt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató