Biztonsági mentés készítése Windowson, teljes kényelemben

Ha adataink biztonságáról van szó, manapság nem érdemes félvállról venni a dolgokat, hiszen a kiberbűnözők mindent megtesznek azért, hogy hozzáférjenek privát vagy céges információkhoz, dokumentumokhoz. Sajnos a ransomware és virágkorát éli, kvázi megvásárolható szolgáltatásként is hozzáfér már boldog, boldogtalan a zsaroláshoz szükséges, folyamatosan fejlődő eszközökhöz. Ilyen körülmények között a megfelelő vírus- és malware ellenes szoftverek, tűzfalak telepítése elengedhetetlen a számítógépeken, de mivel nincs kijátszhatatlan védelem, így az sem árt, ha időről időre gondoskodunk arról, hogy a fontos fájlokról, dokumentumokról, adatokról biztonsági másolat készüljön. Így ha netán mégis balul sülne el a dolog és mondjuk egy sikeres zsarolóvírus támadás során titkosításra kerülnének fontos dolgaink, a biztonsági mentésből visszaállíthatjuk a – megtisztított, vagy akár új – számítógépen az összes létfontosságú adatot. Ez ugyan az ellopásuktól nem véd, de arra mindenképpen jó, hogy ne álljon meg a munka pusztán azért, mert a kiberbűnözök titkosították vagy törölték a fontos állományokat a megtámadott számítógépen. Ráadásul a biztonsági mentés készítése Windowson egészen könnyedén megoldható, csak a megfelelő programot kell hozzá beüzemelni. Mi most mutatunk egy olcsó, de nagyon hatékony backup alkalmazást erre a célra.

Ashampoo Backup Pro 16: biztonsági mentés készítése Windowson, teljes kényelemben

Ha valaki rendszeren olvas minket, az Ashampoo cég neve egészen biztosan ismerősen cseng számára: jelen vannak a piacon ingyenes és fizetős Windows karbantartóval, PDF olvasóval és még seregnyi egyéb hasznos programmal. Többek között egy kifejezetten könnyen használható és sokoldalú backup alkalmazással is.


Az Ashampoo Backup Pro 16 használható arra is, hogy külső meghajtókra (HDD, SSD), hálózati eszközökre, vagy akár a népszerű felhő szolgáltatások (OneDrive, Google Drive stb.) egyikébe készítsünk automatikus vagy manuális biztonsági mentéseket. A programban egy varázsló segítségével, lépésről lépésre építhetjük fel az úgynevezett biztonsági mentés-terveket, amelyekből természetesen annyit hozunk létre, amennyit csak akarunk, így külön-külön meghatározhatjuk, hogy mi kerüljön valamelyik felhő tárhelybe, mi mentődjön a külső merevlemezre, vagy mit másoljon át a program egy hálózati meghajtóra.


Egy backup létrehozásakor első körben a tároló típusát kell meghatároznunk (helyi- vagy hálózati meghajtó, Dropbox, Google Drive, OneDrive, OneDrive for Business, Strato HiDrive, további felhők, esetleg WebDAV-szerver). Felhő szolgáltatások esetében a kövekező lépésben össze kell kötnünk a programot a kívánt szolgáltatással, míg meghajtók esetében ki kell választanunk a mentésre használni kívánt mappát vagy meghajtót.
Ezután választhatunk sablonok közül, hogy gyorsabban végezzünk (például Dokumentumok mappa mentése, napi mentés választott mappákról, teljes meghajtó mentése stb.), vagy nekiláthatunk manuálisan felépíteni a backupot és meghatározni, hogy pontosan mit akarunk menteni. Mappákon és fájlokon túl a program képes feldolgozni és menteni a Windows Mail, Outlook vagy Thunderbird levelezőkben tárolt e-maileket, az Edge, Chrome, Firefox böngészők Kedvenceit, de létrehozhatunk olyan variációkat is, amelyeknél az Ashampoo Backup Pro a gépen található összes filmet, zenét, képet, dokumentumot stb. menti, attól függetlenül, hogy milyen mappában vannak épp elhelyezve.


Meghatározhatjuk azt is, hogy milyen mentési formában történjen a backupok készítése. A hatékonyabb megoldás esetén (amikor a fájltulajdonságok, hozzáférési jogok stb. is mentésre kerülnek) a visszaállításhoz mindenképp szükség lesz az Ashampoo Backup Pro-ra is, míg az egyszerűbb mentésforma választása esetén akár a Fájlkezelőben is turkálhatunk a mentés tartalmában, viszont le kell mondanunk a fájltulajdonságok megtartásáról.
Eldönthetjük azt is, hogy a biztonsági mentés titkosításra kerüljön-e vagy sem. Előbbi esetben csak akkor tudjuk visszaállítani az adatokat, ha nem felejtjük el a mentéskor megadott jelszót. Emellett fontos szempont lehet annak meghatározás is, hogy milyen tömörítési módot használjon a program a mentésnél. Ha inkább a sebesség a fontos, akkor adott esetben el is hagyhatjuk a fájlok tömörítését, de vagy gyors Zlib, vagy lassabb, de skálázható hatékonyságú és sebességű LZMA támogatás is. Ha utóbbinál a Max változatot választjuk, akkor ugyan sokáig készül majd a mentés, de cserébe kevesebb tárhelyet veszítünk a tárolókon.


Végül az utolsó fontos szempont, amelyet meg kell határoznunk, a mentés időpontja. Ha nem akarunk automatikus mentést, akkor kézzel is elindíthatjuk azt bármikor. De ha szeretnénk folyamatosan biztonságban tudni adatainkat, anélkül, hogy manuálisan gondoskodnánk erről, akkor tetszőleges variációban tudjuk meghatározni a mentések időpontját is. Ha a program esetleg lemarad egy előre definiált mentésről (például mert épp ki volt kapcsolva a számítógép), akkor arra is van mód, hogy utólag elindítsa a mentési folyamatot, amikor épp újra adott minden ehhez szükséges tényező.
A létrehozott biztonsági mentések tartalmába bármikor kényelmesen betekinthetünk az Ashampoo Backup Pro felületén (vagy ha egyszerű módban mentettünk, akkor akár a Windows Fájlkezelőjével is), s ugyanígy a visszaállítás is könnyedén megoldható a segítségével.
Emellett a program olyan hasznos extrákkal is szolgál, mint a merevlemez-ellenőrző funkció (nem csak ellenőrizni, de akár javítani is tudja az alapvető hibákat), illetve a mentőlemez – vagy ma már inkább talán mentő-pendrájv – készítésének lehetősége, amellyel egy esetleg rendszerösszeomlás esetén hozzáférhetünk a gép tartalmához és a mentéseinkhez.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Ashampoo Backup Pro 16 kifejezetten jól sikerült darab, ha valaki egy könnyen beüzemelhető, megbízhatóan működő backup programra szeretne szert tenni, érdemes elgondolkoznia a megvásárlásán. Ráadásul – ahogy a legtöbb Ashampoo alkalmazásból – van belőle ingyenes próbaverzió, így az összes funkcióját tesztelhetjük a vásárlás előtt, így megbizonyosodhatunk arról, hogy minden szempontból megfelelő választás lesz-e.

Ne maradjon le erről sem!