A 6 legjobb ingyenes online jegyzet program

Meglehetősen sokszor kerülnek nálunk terítékre jegyet alkalmazások, KKV rovatunkban külön dossziéban gyűjtjük az eddig megjelenteket. Sőt, a legjobbakat is összeválogattuk már egy cikkbe, igaz, akkor még a nemrég tesztelt UpNote kimaradt a szórásból, pedig abszolút ott a helye, mint az egyik legjobb cross-platform megoldásnak. Ám a jegyzet alkalmazások témaköre kifogyhatatlannak bizonyul továbbra is, hiszen több szempont szerint – például biztonság – is megközelíthetők, aminek köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Nekünk is vannak kedvenceink, ha arról van szó, hogy natív alkalmazásként működő, de valamilyen felhő szolgáltatáson keresztül a jegyzeteket több eszközre is szinkronizáló programot kell ajánlanunk. De mit válasszon az, aki nem szeretne alkalmazásokat telepíteni, viszont szeretné elérni az összes jegyzetét tetszőleges rendszeren, egyszerűen egy böngészőben megnyitva? Nos, ma nekik ajánlunk pár alternatívát, íme a 6 legjobb ingyenes online jegyzet program, amelyeket kényelmesen lehet használni a népszerű böngészők valamelyikében, letisztult, webes felületen.

A 6 legjobb ingyenes online jegyzet program

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy ezek a webes jegyzetelők szinte kivétel nélkül rendelkeznek dedikált, telepíthető alkalmazásokkal is. Van, amelyik több rendszerre, s akad, amelyik csak okostelefonokra. De egy biztos, webes felületen keresztül bármikor elérhetjük az összes bennük tárolt jegyzetet, illetve új feljegyzésekkel is bővíthetjük gyűjteményünket. Szintén közös jellemző, hogy mindegyikből van ingyenes változat, amelyet bárki, funkcióbeli korlátozások nélkül használhat. Ha pedig kinőttük a jegyzetek számára biztosított ingyenes tárkapacitást, bármelyiknél előfizethetünk további tárhelyre, persze eltérő konstrukcióban és áron. Lássuk hát, melyik a hat legjobb ingyenes online jegyzet program

Google Keep

Kezdjük a legegyszerűbb megoldással, amely tudásban talán eltörpül a többiekhez képest, cserébe viszont szinte mindenkinek kapásból van hozzá elérése: ez a Google Keep. Ha valakinek van Google fiókja (például Gmail levelezést használ), akkor a Google Keep is a rendelkezésére áll minden további regisztráció nélkül, teljesen ingyen.

Létrehozhatunk vele szöveges jegyzeteket, kipipálható bevásárló- vagy tennivalólistát, menthetünk bele képeket, rajzolhatunk, vagy készíthetünk hangos jegyzetet is. Szóval a legtöbb alap funkció megvan, egy könnyen átlátható, kissé Post-it jellegű felületen. Gyors, működik minden rendszeren, nagy meglepetés nem érhet vele minket. Ráadásul a jegyzetek megosztása is gond nélkül megy benne.

Zoho Notebook

Hasonlóan a Google Keephez, a Zoho Notebook is egy nagyobb online szolgáltatás része. A Zoho online irodai csomagjának jegyzet programja még felépítésében is hasonlít a Google megoldásához, s nagyjából a tudásuk is azonos.

Szóval leginkább ízlése és bizalom kérdése, ki, melyik szolgáltatót választja a kettő közül a jegyzetei tárolására. Mi inkább hajlunk a Google Keep felé, de bevalljuk, bizonytalanok vagyunk a kérdésben. Szóval érdemes kipróbálni mindkettőt, s aztán ki-ki döntsön saját belátása szerint.

Notion

A Notion nem most szerepel nálunk először, korábban írtunk már részletes tesztet erről a rendkívül sokoldalú, az egyszerű jegyzetelésen jóval túlmutató online programról. Gyakorlatilag a munka, tanulás, vagy akár a szabadidő is megszervezhető a segítségével, kiváló eszköz projektek menedzseléséhez stb. Egy komplett munkafelület, amelyet teljesen testreszabhatunk.

Ettől függetlenül persze sima jegyzetek készítésére is abszolút alkalmas, feljegyezhetünk bele akár kódtöredékeket is, csatolhatunk a jegyzetekhez dokumentumokat, képeket, hanganyagot. Létrehozhatunk benne akár kereshető adatbázisokat is. Hihetetlen, mi mindenre lehet használni. Ráadásul első osztályú csoportmunka funkciókkal rendelkezik, sőt, még arra is van lehetőség, hogy egy-egy jegyzet oldalt publikus linkkel tegyünk elérhetővé bárki számára. Leginkább az a döbbenetes, hogy ezt a tudást teljesen ingyen adják személyes használatra a felhasználóknak.

Evernote

Az Evernote annyiszor szerepelt már nálunk az elmúlt években, hogy most eltekintünk a részletes bemutatásától. A legutóbbi funkció-frissítéseket ebben a cikkben néztük át. Kétségtelen, hogy ez a program is kinőtte már magát egyszerű jegyzet alkalmazásból összetett, produktív munkafelületté. Maga a jegyzetelő felület talán a legjobb, ami jelenleg létezik (már persze ha valaki nem markdown megszállott), ráadásul tényleg minden rendszeren működik benne minden funkció. Egyszerűen öröm benne jegyzetelni, legyen szó egyszerű szöveges feljegyzésről, vagy képeket, Youtube videókat, webes linkeket, csatolt dokumentumokat, hangfelvételeket stb. tartalmazó összeállításokról.

A legújabb változat úgynevezett Home felületén már widgetek segítségével rendszerezhetjük jegyzeteinket, sőt, a tennivalóinkat is menedzselhetjük a programban, s akár naptárbejegyzésekkel is összeköthetjük a feljegyzéseket.

Egyetlen gond van az Evernote-tal: az ára. Az ingyenes változatot maximum két eszközön használhatjuk (mindegy, hogy böngészőből vagy telepített Evernote appból), s pár extra funkcióról is le kell mondanunk. Cserébe viszont a jegyzetkészítés remekül működik ingyen is, s ha beérjük két eszközön az eléréssel, akkor jó választás lehet. Ha nem, akkor vagy előfizetünk rá a kissé elrugaszkodott havi díjért, vagy mást választunk.

Microsoft OneNote

Választhatjuk például a Microsoft OneNote névre keresztelt jegyzetelőjét, amely az Office 365 csomagnak is a része, de amúgy teljesen ingyen is berendezkedhetünk benne, ha regisztrálunk egy díjmentes Microsoft fiókot.

A webes felület szinte teljesen egyezik a OneNote asztali alkalmazások felépítésével, szóval mindehol ugyanúgy tudjuk használni, s gond nélkül elérhetjük vele jegyzeteinket.

A OneNote tudása lenyűgöző, a jelenlegi felülete talán már kevésbé. Szerintünk kissé kuszára sikeredett, ennél jóval letisztultabb felhasználói interfésszel is megoldható lett volna a temérdek praktikus funkció használata. Ráadásul gyorsnak sem feltétlenül neveznénk. Ettől függetlenül érdemes lehet megszokni egy kis ismerkedés után, mert tényleg nagyon sokoldalú. Többek között olyan ritka lehetőségeket is rejt konkurenseivel szemben, mint a teljes jegyzetfüzetek titkosításának lehetősége, ami nem egyszerű jelszavas védelmet jelent az illetéktelen megnyitások megelőzésére, hanem a jegyzetek és azok csatolmányainak konkrét titkosítását.

Apple Notes (iCloud)

A végére egy kakukktojás maradt, az Apple Notes – vagy Apple Jegyzetek – alkalmazás ugyanis elsősorban az Apple eszközöket (Mac, iPhone, iPad stb.) használók számára lehet előnyös, lévén mind macOS-re, mint iOS-re előre telepítve kapjuk ezt a jegyzetelő appot. Ám kevesebben tudják, hogy ha valakinek van Apple fiókja, az gond nélkül elérheti ezeket a jegyzeteket is az iCloud.com oldalon bejelentkezve egy tetszőleges böngészőben.

Sajnos az online változat új jegyzet készítése szempontjából inkább csak szöveges jegyzetelésre alkalmas, de a korábban létrehozott jegyzetek esetében természetesen mindent látunk, beleértve azok esetleges csatolmányait is. Ily módon az Apple Jegyzetek is jó választás lehet bárkinek, egy ingyenes iCloud fiók regisztrálása után. De elsősorban mégis inkább csak az Apple szférában mozgóknak ajánljuk.

Ne maradjon le erről sem!