Windows 11 a böngészőben, telepítés nélkül

Korábban megmutattuk, miként telepítheti bárki a Microsoft készülő új, Windows 11 rendszerét már most is a számítógépére a Windows 10 frissítésével. Ráadásul a napokban a Microsoft kiadta a Windows 11 ISO képfájljait is, így mostantól gyakorlatilag nulláról is telepíthető a rendszer (ehhez továbbra is Microsoft Insider program tagság szükséges). De mi van, ha valakit ugyan érdekel a Windows 11, de nem szeretne béta rendszert használni az egyetlen számítógépén? Nos, ilyenkor is van azért választási lehetőség. Az egyik, hogy végignézi képernyőképes összeállításunkat, vagy a Youtube-on található temérdek Windows 11 bemutató videókat, a másik, hogy telepít egy virtuális gépek használatára alkalmas megoldást (például VMware vagy macOS alatt a Parallels Desktop 17, amelyben immár hivatalosan is futtatható a Windows 11 Macen). De akad még egy alternatíva: egy jópofa kezdeményezésnek köszönhetően immár kipróbálható a Windows 11 a böngészőben is, telepítés nélkül.

Windows 11 a böngészőben, telepítés nélkül

Az elmúlt évek során több olyan online szolgáltatást is mutattunk már, amelyekkel régi operációs rendszerekbe lehetett bepillantást nyerni telepítés nélkül, egyszerűen a böngészőben. A MacOS System 7.0.1 például online emulátorban tesztelhető, de aki inkább a Windows 98-at próbálgatná hasonló módon, annak is megvan a lehetősége rá.

Ma egy olyan oldalt mutatunk, ahol azok ismerkedhetnek a Windows 11 felületével, akik nem szeretnék telepíteni a béta verziót. Nekik csak annyi a dolguk, hogy ellátogatnak a Windows 11 in React oldalára. Ez egy nyílt forráskódú projekt, amely azt tűzte ki célul, hogy webes felületen teszi megismerhetővé a Windows 11 felületét. Ennek megfelelően itt nem emulátorról van szó, vagyis nem tényegesen a Windows 11-et tesztelhetjük a böngészőben, hanem annak webes másolatát (React, CSS, JS stb. alapokon). Cikkünk készültekor még nem működik minden tervezett funkció, de a megújult Start menüt, az új widgeteket, a keresőt, a Számológépet, vagy épp a Microsoft Store appot már megleshetjük. Később várhatóan a többi funkcióba – például az új Fájlkezelőbe – is bepillantást nyerhetünk majd ezen a módon.

Felhasználói szempontból ez persze inkább csak játék így, nem tudunk egy teljes, működőképes Windows 11 rendszeren szabadon garázdálkodni, de a fejlesztők szemszögéből minden bizonnyal nem kis kihívás megvalósítani mindezt webes eszközökkel. Viszont kétségkívül egy érdekes és izgalmas kísérlet mindkét oldalnak.

Ne maradjon le erről sem!