Biztonságos csatlakozás wifi hálózathoz, akár ingyen is

Beköszöntött a nyár, s úgy tűnik, az utazási lehetőségek egy része elől is elhárulnak az akadályok. S bár a többség minden bizonnyal inkább idehaza keres majd helyet a nyaralásra, a biztonságról nem feledkezhetünk meg ebben az esetben sem. De bármily meglepő, mi most nem – csak – a járványügyi előírások betartására gondolunk, hanem az adatbiztonságra is: vagyis arra, amit anno már leírtunk a biztonságos internethasználatról szóló cikkünkben. Abban az összeállításban is említettük, milyen fontossá vált 2021-re a VPN szolgáltatások használata. Ezek segítésével elrejthetjük IP címünket és teljesen titkosíthatjuk az online adatforgalmunkat. S ebből ez utóbbi rendkívül fontos lehetőség akkor is, ha nyaralás közben ingyenes, szabadon használható wifi pontokhoz csatlakozunk a hotelben, állomásokon, kávézókban, éttermekben, strandokon. Mert az ingyen wifi ugyan nagyszerű dolog, de rengeteg veszélyt rejt, ha titkosítatlan hozzáféréssel csatlakozunk a világhálóhoz és így küldünk-fogadunk adatokat. Éppen ezért mutatunk megy egy olyan VPN szolgáltatást, amelyet adott esetben akár ingyen is beüzemelhetünk a számítógépen és az okostelefonon, hogy megoldja nekünk a teljes adatforgalom titkosítását, s így a biztonságos csatlakozás wifi hálózathoz, pontosabban akár ingyenes wifi pontokhoz is gond nélkül megoldható a nyaralás során.

Kevés a megbízható ingyenes VPN szolgáltatás

Sajnálatos módon a három – jelenleg – legjobbnak számító VPN szolgáltatás (a NordVPN, ExpressVPN, Surfshark) egyike sem rendelkezik ingyenes csomaggal, így ha ezeket szeretnénk használni, nem ússzuk meg előfizetés nélkül. Ez kétség kívül megéri, ha hosszú távon is gondolkodunk VPN használatban (manapság ez már otthoni internet esetén is ajánlott), de ha csak néhány napra van rá szükségünk, akkor nem biztos, hogy le akarjuk magunkat kötni egy adott szolgáltatóhoz. Szerencsére akadnak olyan megoldások, amelyek ingyenes opciókkal is szolgálnak. Ezek közül a legismertebb a ProtonVPN, amelyről anno már írtunk részletes tesztet. De találtunk még egy jó megoldást, amelynél normálisan kihasználható ingyenes csomag áll rendelkezésre az előfizetéses megoldás mellett, ez pedig nem más, mint az iTOP VPN.

E kettőn kívül is találunk még temérdek ingyenes szolgáltatást, de azok használata vagy sebesség, vagy biztonsági problémák miatt nem ajánlott. Ráadásul temérdek átverős app tölthető le például Androidra, amely védelmet ígér, de valójában épp az ellenkezőjén dolgozik. Szóval nem érdemes noname megoldásokkal próbálkozni.

iTOP VPN: biztonságos csatlakozás wifi hálózathoz, akár ingyen is

Az iTOP VPN ugyan kevésbé ismert (bár az iTop Inc. a 2016-os megalapítása óta 10 milliós felhasználói bázist épített ki) és akadnak szokatlan megoldásai, de kétségtelenül a jobb minőségű VPN szolgáltatások közé tartozik. Jelenleg három rendszerre érhető el: Windowsra, iOS-re és macOS-re. Bármelyiken is kezdjük használni a kliens alkalmazás letöltése és telepítése után, gyakorlatilag extra konfigurálás nélkül, azonnal beüzemelhetjük.

Egy kattintás / érintés a Connect gombon és máris csatlakoztunk a biztonságos VPN hálózathoz. Ettől kezdve, ahogy az minden normálisan működő VPN esetében lenni szokott, nem lesz beazonosítható a weboldalak, szolgáltatók számára a valódi IP címünk (csak egy virtuális IP-t látnak), illetve a teljes adatforgalmunk titkosításra kerül, így a közbeékelődéses és hasonló támadások esetén sem kerülhetnek adataink illetéktelen kezekbe.

Maga az iTOP VPN amúgy hozza mindazt, amit elvárhatunk egy jól működő VPN szolgáltatástól. A főbb funkciók mindegyike rendelkezésre áll az ingyenes változatban, de a szerverek közül sajnos nem mindegyiket használhatjuk ingyen, vannak VIP előfizetéshez kötöttek is. Összességében az alábbiakat kapjuk tőle:

  • IP cím elrejtése: választhatunk több országban elhelyezett VPN szerverek közül (sajnos magyarországi nincs a listában), így ha egy adott országból érkező internetezőnek adnánk ki magunkat, könnyedén megoldható. Ez önmagában is elég, hogy a weboldalak és online szolgáltatások geolokációs korlátozásait fel tudjuk oldani, de az iTOP VPN rendelkezik dedikált szerverekkel a streaming szolgáltatásokhoz (Netflix, Disney+, BBC Player stb.), illetve akadnak játék szerverek és közösségi szolgáltatásokhoz igazított szerverek is, hogy a biztonságosabb játék és kommunikáció alapjai is meglegyenek. Sajnos az ingyenes változattal ezek nagy része nem használható, ott be kell érnünk az amerikai szerverekkel és így az amerikai virtuális IP címekkel.
  • Biztonság és sebesség: míg a legtöbb VPN általában valamelyik ismertebb VPN protokollt (OpenVPN, IKEv2 stb.), vagy a feltörekvő WireGuard protokollt használja, addig az iTOP VPN estében saját, függetlenül fejlesztett protokollokat használnak. A katonai szintű titkosítás gondoskodik adataink védelméről, mi pedig választhatunk, hogy inkább a sebességet, vagy a fokozott biztonságot részesítjük előnyben, ha manuálisan akarunk választani a TPC vagy UDP protokollok közül.
  • Kill switch: még most is sok szolgáltatónál hiányzik a Kill switch funkció, amely megakadályozza, hogy tudtunkon kívül megszakadjon a VPN kapcsolat és így adataink titkosítás nélkül jöjjenek-menjenek a világhálón. Az iTOP VPN esetében ez a funkció is adott, mind Windowson, mint a mobil appok estében. Így ha a VPN kapcsolat bármiért megszakad, azzal automatikusan bontásra kerül az online elérés, egészen addig, amíg a VPN kapcsolat ismét fel nem épül.
  • No log policy: ez az egyike a legfontosabb elvárásoknak, hiszen egy VPN esetében éppen az a lényeg, hogy minden szolgáltató és kiberbűnöző elől elrejthessük online tevékenységünket. Ennek megfelelően az is fontos, hogy maga a VPN szolgáltató se figyelje, hogy honnan, hová csatlakozunk. Az iTOP VPN ennek a kritériumnak is megfelel, nem naplózzák online tevékenységünket.

Összegzésül

Mint a fentiekből is látható, az iTOP VPN minden olyan kritériumnak megfelel, amelyet elvárásként szoktunk említeni a VPN szolgáltatások esetében. Bár nem ez a leggyorsabb VPN szolgáltatás, de kétség kívül a jobbak közé tartozik ezen a téren is, így nem lassítja érezhetően az online tevékenységet. Használata rendkívül egyszerű, s bár természetesen itt is ajánlott inkább előfizetni valamelyik csomagra (az árak amúgy kedvezőnek számítanak VPN viszonylatban), azért adott esetben az ingyenes szolgáltatás is abszolút jól használható. A korlátozások kimerülnek abban, hogy naponta 700 MB adatforgalmat használhatunk csak vele, illetve az ingyen rendelkezésre álló szerverek száma is erősen korlátozott. Egyéb funkcióbeli korláttal azonban nem kell számolnunk, vagyis arra tökéletes, hogy bebiztosítsuk vele az online bankolást, vagy mondjuk használhassuk abban a pár órában, amit a strand vagy egy kávézó wifijére csatlakozva töltünk böngészéssel, levelezéssel. Ha többre vágyunk, még mindig ott az előfizetés lehetősége.

Ne maradjon le erről sem!