E-mailek megjelenítése nagyobb betűmérettel Apple Mailben

Dacára annak, hogy az Apple egy meglehetősen innovatív technológiai cég, vannak náluk termékek és szolgáltatások, amelyek hosszú évek óta nem képesek normálisan megújítani. Az egyik ilyen az Apple Mail nevű levelező a macOS-ben, amely szerintünk számtalan sebből vérzik, például trágya módon kezeli a csatolmányokat: minden képet beépít a levél tartalmi részébe, ahelyett, hogy csatolná. Van erre jópár trükkös félmegoldások, például létrehozhatunk sima szöveges leveleket, választhatunk ikonos megjelenítést, bekapcsolhatjuk az Always Insert Attachments at End of Messageopciót, de tökéletes megoldást arra, hogy a képek csatolmányként érkezzenek meg szövegbe beillesztett illusztráció helyett mondjuk egy windowsos levelezőben, nem nagyon találunk. Hasonlóan megoldatlan probléma, hogy ha nagyobb felbontású (például retina) képernyőn nézzük a leveleinket a Mailben, akkor egészen hangyányi betűkkel olvashatjuk csak a tartalmukat. Legalábbis ha a normális, 11-12 pontos betűméretet használjuk, amit úgy általában szokás manapság. S bár a beállításokban a levelezéshez használt betűméret megnövelhető a jobban látható 14-16 pontos méretre (vagy nagyobbra is), de ez egyben azt is jelenti, hogy aki normálisan működő levelezőprogramot használ a címzettek között, az cserébe óriás méretű szöveget lesz kénytelen olvasgatni. Ennek részleges kiküszöbölésére mutatunk most pár módszert, de előre szólunk, egyik sem lesz sajnos olyan, mintha az Apple építene be végre a maces Mailbe egy ugyanolyan zoom funkciót, mint amit mondjuk a legtöbb szövegszerkesztő is tartalmaz.

E-mailek megjelenítése nagyobb betűmérettel Apple Mailben

Sajnos az első módszer csak a bejövő levelek olvasását tudja kényelmesebbé tenni, azt is csak átmenetileg, minden levél esetében külön-külön beállítva. Cserébe viszont nagyon egyszerű a megoldás: a levél megnyitása után nyomjuk a CMD gombot, majd a numerikus billentyűzeten a + jelet. Így lépésenként megnövelhetjük a levél szövegméretét. A CMD + numerikus billentyűzeten található – jel kombinációjával ezzel szemben csökkenthetjük a betűméretet.

Ha valakinek nincs numerikus billentyűzete, akkor használhatja erre a célra a Format / Style / Bigger, illetve a Format / Style / Smallermenüpontokat. Ezekkel ugyanaz a hatás érhető el, mint az említett billentyűkombinációval. Sajnos ez a trükk csak a már beérkezett / elküldött levelek esetében működik, az éppen íródó leveleknél nem tudjuk bevetni.

Alternatív megoldás

Másik megoldásként választhatjuk a Preferences alkalmazásban az Accessibility lehetőséget és azon belül a Zoom funkció bekapcsolását. Ha bejelöljük a Use keyboard shortcuts to zoom opciót, onnantól az Option + Command + 8, illetve Option + Command + = és Option + Command + – gombokkal tudjuk szabályozni a képernyőn a képernyőnagyítás mértékét. Ez amúgy minden alkalmazásra hatással van, gyakorlatilag az egész képernyőre ránagyít a rendszer a Option + Command + = kombináció hatására. Kicsinyíteni a Option + Command + –, az alapértelmezett méretre visszaállni pedig a Option + Command + 8 gombokkal lehet. 

Átmenti megoldásnak megteszi, ráadásul használhatjuk bármilyen alkalmazásnál, vagy akár a rendszerfeliratok szemügyre vételéhez is. De valójában ez is csak egy átmeneti orvosság a problémára. Ráadásul ezt hasznosíthatjuk akkor is, ha éppen új levelet akarunk írni.

Egyszerű szöveges levelek betűméretének átállítása

Ha általában egyszerű szöveges leveleket adunk-kapunk, megoldást jelenthet még a Mail Preferences / Fonts & Colours ablakában található Fixed-width font opció értékének megnövelése, illetve a Use fixed-width font for plain text messages funkció bekapcsolása ugyanott. 

Sajnos ez is csak részleges megoldás, de legalább az egyszerű szöveges e-mailek betűméretét kényelmesen olvashatóra tudjuk szabni vele. Így azoknál nem kell egyesével a nagyításos módszert alkalmazni.

Alternatív levelezők

A betűméret problémán és a csatolmányok kezelésén túl az Apple Mail nem olyan rossz levelező, de azért számos olyan funkció hiányzik belőle, amit egy mai modern e-mail klienstől elvárhatunk. Szóval ha valaki inkább átszoknak egy profibb megoldásra, annak jó szívvel tudjuk javasolni azt általunk korábban tesztelt maces levelezőket: Readdle SparkCanary Mail 3PostboxEM Client. Mind a négy remek megoldás, mindegyik képes időzített levélküldésre, levelek elodázására, megosztására stb. S mindegyiknek van pár saját előnyös tulajdonsága. Érdemes elolvasni róluk a nevükre linkelt részletes teszteket.

Ne maradjon le erről sem!