Youtube videók kép a képben lejátszása iOS 14 alatt

Az iOS 14 az első ránézésre is feltűnő widgeteken túl hozott azért kevésbé látványos, de napi szinten is praktikus újdonságokat. Az egyik ilyen a kép a képben (picture-in-picture, avagy PiP) videózás, ami a népszerűbb videolejátszó appokban már gond nélkül használható, ám a Youtube app egyelőre nem támogatja. Szerencsére a Youtube videók kép a képben lejátszása iOS 14 alatt azért nem lehetetlen, legalábbis azóta, hogy a cég újra engedélyezte a Youtube webes felületén e lehetőség kihasználását iOS alatt. Így mostantól az iPhone-on akár internetezés, írás, vagy egyéb elfoglaltságok közben is nézhetünk Youtube videókat, a képernyő tetszőleges pontján, tetszőleges méretben megjelenítve azokat a többi app képe fölött.

Youtube videók kép a képben lejátszása iOS 14 alatt

A megoldást tehát egyelőre a Safari böngésző jelenti, amelyben – a Youtube esetében – az iOS 14 megjelenésekor még nem működött megfelelően ez a funkció, de az iOS 14.0.1 megjelenésével a két cég is dűlőre jutott egymással és így a Safariban már kihasználhatjuk a kép a képben lejátszást a Youtube videók esetében is.

Ehhez nincs más teendőnk, mint a mobilos Safariban megnyitni a Youtube oldalt, majd elindítani a háttérben lejátszani kívánt videót. Ahhoz, hogy a kép a képben funkciót használhassuk, a videót előbb teljes képernyős méretre kell nyitni (a lejátszó felületen a folyamatjelző melletti szaggatott négyzet ikonnal), majd a képernyőt megérintve előhívható lejátszó felületen a bal felső részen megjelenő picture-in-picture ikont megérintve lehet a videót önállóan, a többi alkalmazás felett lebegő felületre küldeni. Ettől kezdve a videót bárhová eltolhatjuk a kijelzőn, s tetszés szerint változtathatjuk a méretét is. Sőt, háttérbe is küldhetjük, ha csak a hangjára vagyunk kíváncsiak (Youtube-ról történő zenelejátszáshoz is praktikus megoldás). Közben pedig használhatjuk a többi appot, amelyekben éppen dolgunk lenne.

Ne maradjon le erről sem!