iOS 14 tipp: képek teljes elrejtése a Fotók alkalmazásban

Bizonyára sokan ismerik a trükköt, hogy az iOS saját Fotók appjában két mozdulattal elrejthető bármelyik kép (a Megosztás menü Elrejtésmenüpontjában). Így ha valakinek a kezébe nyomjuk a telefont, nem fogja látni a privát fotóinkat, amelyeket inkább megtartanánk magunknak. Pontosabban akkor nem látja, ha nincs tisztában azzal, hogy az Albumok gombra kattintva simán elővarázsolhatja ezeket a rejtett képeket is, ha ott megnyitja a Rejtett albumot. Így volt ez az iOS 13-ban. Az iOS 14 azonban hozott ezen a téren egy apró, de igen praktikus újdonságot: mostantól megoldható a képek teljes elrejtése a Fotók alkalmazásban, úgy, hogy a Rejtett albumot se nyithassa meg akárki.

Képek teljes elrejtése a Fotók alkalmazásban

Elöljáróban annyit azért el kell mondanunk, hogy a szupertitkos fotóink elrejtésére ez a megoldás eddig sem volt alkalmas és sajnos ezután sem lesz az. De egy lépéssel azért már közelebb kerültünk hozzá, hogy privát fotóinkat jobban elrejthessük a kíváncsi szemek elől az iOS Fotók programjában.

A megoldás meglepően egyszerű: nyissuk meg a Beállítások appot, s azon belül a Fotók menüpontot. Itt egyszerűen kapcsoljuk ki a Rejtett albumopciót. Amíg ez kikapcsolt állapotban van, addig a Rejtett album egyáltalán nem lesz látható a Fotók alkalmazás albumai között.

Mondjuk ez sem bombabiztos megoldás, hiszen ugyanezt az opciót tulajdonképpen bárki vissza tudja kapcsolni, de már így is egy fokkal több értelme lett a Rejtett mappának, mint eddig volt. Talán egyszer az Apple zárolhatóvá is teszi majd ezt a mappát, vagy akár a Beállításoknál az említett opciót, hogy ne kapcsolhassa vissza akárki. Addig, ha nagyon szeretnénk elrejteni mások elől egy-egy képet vagy fotót, a Fotók alkalmazás helyett érdemesebb a Jegyzetek alkalmazásba bemásolni azokat egy jegyzetbe, majd jelszavas védelemmel ellátni azt. Ezt már az iOS 13 Jegyzetek appja is tudta, s természetesen az iOS 14-ből sem veszett ki e lehetőség.

Ne maradjon le erről sem!