Saját vagy letöltött háttérkép beállítása (Windows, macOS, iOS, Android)

Itt a Techwokon viszonylag gyakran lehet találkozni különféle háttérképes gyűjteményekkel, mind asztali rendszerekre, mint mobilokra. Akadnak ezek között olyan megoldások, amelyek mind a letöltést, mint a kiválasztott háttérképek beállítását is rögtön magukra vállalják, így például Androidon a Resplash, Windows 10 alatt a Microsoft saját ingyen letölthető háttérkép-csomagjai, vagy macOS-en a Macpaw-féle Wallpaper Wizard 2. Ezekkel általában nincs is gondja senkinek, hiszen roppant egyszerű a használatuk, kényelmes felületen válogathatunk és szinte automatikusan válnak a kiválasztott képek az Asztal vagy a Főoldal hátterévé. Azonban szoktunk közreadni olyan válogatásokat is (például válogatott téli háttérképek), amelyeknél nem ennyire egyértelmű a dolog, hiszen a képeket az adott oldalról kell letölteni, majd a rendszernek megfelelően elvégezni a beállításokat, hogy háttérképként használhassuk őket. Éppen ezért most röviden összefoglaljuk, miként oldható meg egy-egy saját vagy letöltött háttérkép beállítása a különféle rendszereken.

Saját vagy letöltött háttérkép beállítása a különféle rendszereken

Megnyugtatunk mindenkit, hogy egy saját készítésű, vagy éppen az internetről letöltött fotó beállítása háttérképként közel sem ördöngösség egyik rendszer alatt sem. Pár kattintással megoldható az egész procedúra. Viszont asztali rendszerek (Windows és macOS) esetében aranyszabály, hogy ha letöltünk egy képet és az a rendszer alapértelmezett Letöltések / Download mappájában landol, onnan másoljuk azért át egy másik, tetszőleges mappába, ahol később sem lesz útban. Különben később, ha épp kitakarítjuk a Letöltések mappát, könnyen nyoma veszthet a háttérképnek is. Érdemes lehet a Dokumentumok / Documents vagy Képek / Pictures mappában létrehozni egy Háttérképek vagy hasonló nevű mappát és oda behajítani minden ilyen képünket.

Háttérkép beállítása Windows 10 alatt

Kezdjük akkor rögtön a Windows 10 esetével, amelyen a letöltött képek legegyszerűbben a Windows Intéző segítségével alakíthatók háttérré. Ehhez nyissuk meg az Intézőben a képeinket tartalmazó mappát. 

Ha a fájlnézet beállításai miatt nem kapunk nézőképet az állományok tartalmáról, az Intézőben a Nézet fület választva állíthatjuk át a megjelenítést, például a Nagy ikonok opcióra kattintva. Így már könnyebb lesz kiválasztani a megfelelő képet, anélkül, hogy megnyitnánk.

Ezután kattintsunk a jobb egérgombbal a megfelelő képfájl ikonjára, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk a Beállítás asztali háttérképként menüpontot. Ha így teszünk, a kérdéses fotó vagy illusztráció azonnal megjelenik a rendszer Asztalának háttereként. Szóval egy háttérkép beállítása Windows 10 alatt szinte gyerekjáték.

Háttérkép beállítása macOS alatt

Nem lesz sokkal nehezebb dolgunk az Apple rendszere esetében sem. A saját háttérkép beállítása macOS alatt szintén a rendszer saját fájlkezelőjével a legegyszerűbb.

Nyissuk meg a Findert és keressük elő a háttérképnek szánt képfájlt tartalmazó mappát. Nyissuk meg a mappát. Ha a benne található fájlokról esetleg nem kapunk rögtön előnézetet, kattintsunk a Finder eszköztárán a képen jelölt gombra, vagy a View menü As Icons menüpontjára.

Ettől kezdve előnézetet kapunk a mappa tartalmáról. Az előnézeti képek nagyíthatók is a Finder ablakának jobb alsó részén található csúszka segítségével (ha ezt nem látjuk, akkor a kattintsunk a View menü Show status bar menüpontjára, így bekapcsolhatjuk a Finder információs sávját, amelyen a csúszka is helyet kapott).

Mindennel megvagyunk, már csak ki kell választanunk a kívánt képfájlt és a jobb egérgombbal (vagy Ctrl + bal egérgomb) rákattintani. A megjelenő menüben találunk egy Services menüpontot. Ebből nyílik egy újabb almenü, amelyben a Set Desktop Picture menüpontra kell kattintanunk. Ennyi! Újdonsült háttérképünk máris aktiválódik a macOS Asztalának háttereként.

Háttérkép beállítása iOS 13 alatt

Mobil rendszereken viszonylag egyszerű dolgunk van, hiszen a fotóinkat (beleértve a letöltött képeket is) általában betehetjük a rendszer saját képkezelő alkalmazásába.

Ha így teszünk, iOS alatt rém egyszerű lesz egy fotót háttérként beállítani: nyissuk meg a Fotók alkalmazásban a kérdéses képet, majd érintsük meg a Megosztás gombot.

Ezután haladjunk lefelé a megjelenő felület menüjében, amíg el nem érjük a Beállítás háttérként menüpontot. Érintsük meg, majd a megjelenő előnézeten ujjgesztusokkal állítsuk megfelelő pozícióba és méretre a képet és válasszuk a Beállítás gombot.

Ekkor még azt is megadhatjuk, hogy Zárolt képernyőre, Főképernyőre, vagy mindkettőre az adott képet kívánjuk-e elhelyezni. Válasszuk ki a számunkra megfelelő opciót. Ezzel elkészültünk!

Háttérkép beállítása Android alatt

Android esetén kicsit macerásabb a helyzet, mert hát ahány gyártó, annyiféleképpen átalakított rendszer és alap appok. De sebaj, az alábbi módszer meglehetősen univerzális.

Ha nincs a készüléken, telepítsük a Google Fotók appot. Ennek rengeteg előnye van, mert nagyszerű képmenedzser és képszerkesztő, de emellett a segítségével minden rendszeren nagyjából azonos módon lehet háttérképnek beállítani egy fotót.

Nyissuk meg benne a kérdéses fényképet, majd érintsük meg a jobb felső sarokban látható három ponttal jelölt menüt.

A megjelenő felületen válasszuk a Felhasználás mint lehetőséget, majd – rendszerünktől függően – a megjelenő ablakban válasszuk a Háttérkép lehetőséget. Ez sajnos változhat, de például a példához használt Honor 20 Lite készüléken így megy. Innentől kezdve a rendszer erre szolgáló alkalmazásának megfelelően állíthatjuk be a képet háttérképként, vagyis általában méretezhetjük, pozicionálhatjuk, s megadhatjuk, hogy a Zárolt képernyőre vagy az ikonok mögé, a főképernyőre szánjuk-e.

Ne maradjon le erről sem!