3D objektumok letöltése ingyen: a legjobb források

Az internet tökéletes forrás, ha ingyen felhasználható fotókat, izgalmas ingyenes betűtípusokat, vagy éppen ingyen felhasználható videókat keresünk. Mutattunk is már ezekhez számtalan nagyszerű oldalt, ahonnan garmadával tölthetők le ilyenek. De mi van akkor, ha mi 3D modellezéssel foglalkozunk, vagy csak szükségünk lenne egy 3D-s modellre, mondjuk egy Photoshop kompozícióhoz, vagy egy készülő animációhoz? Honnan szerezhetünk be ilyet ingyen? Nos, a kezdő játékkészítőknek anno mutattunk egy oldalt, ahonnan seregnyi ingyenes objektum és textúra tölthető le. Most viszont kibővítjük ezt a gyűjtemény, s ezúttal nem a játék a fő téma. Megmutatjuk, honnan lehetséges 3D objektumok letöltése ingyen, adott esetben akár saját projektben történő felhasználásra, vagy épp az egyre divatosabb 3D nyomtatásra.

3D objektumok letöltése ingyen, odafigyeléssel

Mielőtt következne az oldalak felsorolása, tisztáznunk kell valamit: az internetes gyűjtemények esetében mindig oda kell figyelni, hogy a letölthető anyagok milyen licencelés alá esnek. Ez igaz az olyan képgyűjteményekre, mint mondjuk a Freepik.com vagy a Pixabay.com, és igaz az alább sorakozó 3D-s objektumokat összegyűjtő site-okra is. Utóbbiaknál ráadásul fokozottan, mert míg a Pixabayen azért javarészt azonos a licenc feltétel mindenre (néhány szerkesztőségi felhasználásra korlátozott fotón kívül), addig az alábbi oldalakon keverednek a csak személyes felhasználásra ingyenes, a különféle Creative Commons licenc változatok alá eső, és a teljesen szabadon használható verziók.

Szerencsére a licenc információk mindig szerepelnek a letöltés gomb környékén, így mielőtt magunkévá tesszük bármelyik 3D objektumot, még gyorsan meggyőződhetünk róla, hogy használhatjuk arra a célra, amire szeretnénk. Ha valakinek hobbi célból, ingyenes projekthez, vagy éppen saját célra történő 3D nyomtatásra kellenek modellek, az esetek többségében az alábbi oldalakon szabadon kutakodhat. Ha valaki kereskedelmi projekthez (film, weboldal stb.) keres anyagot, annak viszont mindenképpen javasoljuk a licencek átnézését a letöltés és felhasználás előtt.

  • Clara.io: Igen tekintélyes méretű, jól összeszedett gyűjtemény, rengeteg ingyenes (többnyire Public Domain licencű) objektummal. Különlegessége, hogy az anyagokat szinte minden népszerű 3D formátumba letölthetjük (fbx, blend, dae, x3d, stl, json, clara, obj). Így szinte biztos, hogy bármely modellező programot használjuk, hasznosítani tudjuk majd a letöltött fájlt. Ráadásul az előnézet is 3D-s, vagyis minden nézetből ellenőrizhetjük a kidolgozottságot.
  • Free3D: Nevéhez hűen ez is egy teljesen ingyenes gyűjteményt kínáló oldal, de elsősorban személyes használatra találunk rajta objektumokat.
  • Cults3D: Ha éppen ismerkedünk a 3D nyomtatással, ezen az oldalon seregnyi nagyszerű ötletet találunk. Sőt, nyomban ki is próbálhatjuk, hiszen a legtöbb ingyen letölthető. Játékok, használati tárgyak, konyhai eszközök, művészi alkotások. Minden van, amit csak kívánhatunk.
  • Free3Dbase: Lakberendezésben utazóknak kiváló forrás. Sokféle bútor, dekorációs elem tölthető le innen. Nem állítjuk, hogy a legnagyobb gyűjtemény a neten, de azért érdemes rajta szétnézni.
  • GrabCAD: Hasonlóan a Clara.io-hoz, ez is egy igen méretes, több témakört érintő gyűjtemény. Hatalmas közösség és folyamatosan bővülő választék jellemzi, s persze jó minőségű 3D modellek, amelyeket ingyenes regisztráció után tölthetünk le.
Ne maradjon le erről sem!