Strata Foto 3D CX 2: 3D modell készítése létező tárgyakról

Nemrég bemutattunk egy könnyen használható, mégis igen sokoldalú 3D modellező szoftvert (mi a maces verziót teszteltük, de van belőle Windows változat is, hasonló tudással). A Strata Design 3D egy remekül használható szoftver, azonban a fejlesztői  nem csak abban akarnak segíteni a felhasználóknak, hogy azok a nulláról rajzolhassanak 3D objektumokat, vagy kész elemekből állítsanak össze látványos 3D képeket és animációkat, hanem abban is, hogy egy, a valóságban már létező tárgyat a lehető legegyszerűbben digitalizáljanak. Így válhat kedvenc tárgyainkból, vagy megbízónk termékéből a virtuális térben megjeleníthető, 3D-s objektum, mindössze néhány fotó elkészítésével. Ehhez viszont a cég egy másik szoftverére lesz szükség, amelynek segítségével gyerekjátékká válik a 3D modell készítése a már létező tárgyakról.

 

Strata Foto 3D CX 2

A Strata Foto 3D CX 2 hozza a Strata Design 3D-ben megszokott egyszerűséget. Átlátható felülete van, amelyen a felhasználó keze ügyébe pakolják az összes fontos funkciót, hogy minden egy kattintással elérhető legyen.

Mint a bevezetőben is írtuk, a program arra hivatott, hogy egy már létező tárgyból digitális változatot hozzon létre, pár fotó alapján.

Bár akadhatnak a folyamatban buktatók, mégis igen hatékonyan és nagyon egyszerűen kivitelezhető.

Az eljárás a következő:

  1. Ki kell nyomtatni megfelelő méretben egy segédletet, ami tulajdonképpen egy korong, a közepén egy kis üres résszel, körülötte pedig egy halom, különböző méretű pöttyel. Ugyan egy alap verziót mellékelnek PDF-ben is, de a programból nyomtatható a legkényelmesebben, ahol meghatározhatjuk a méretét stb. Mi A4-es és A3-as méretben teszteltük. Ettől a fotózandó tárgya mérete függvényében el lehet térni.
  2. Ha megvan a nyomtatott korong és körbe is vágtuk, akkor eszkábálnunk kell valamilyen forgatható alkalmatosságot (mi egy forgatható tálalót áldoztunk be, ami talán nem profi stúdió kellék, de a célnak tökéletesen megfelelt) és arra helyezni a kivágott korongot, a közepére pedig végszükség esetén egy joghurtos dobozt, vagy hasonló, henger alakú dolgot kell helyezni. Utóbbi tartja majd a fotózandó tárgyat, szóval nem praktikus sima papírból összerakni, jó ha nem csuklik össze a súly alatt.
  3. Ezután már csak a fényképezőgépet (vagy okostelefont) kell fixen elhelyezni, úgy, hogy rálásson a fotózandó tárgyra és a korongra. Minél inkább az oldalát lássuk, de figyeljük, hogy a korongon lévő pontok kivehetők maradjanak a képen.
  4. Gondoskodjunk megfelelő világításról, mert a vaku tuti, hogy csak árt és a későbbi feldolgozásnál az sem szerencsés, ha sok az árnyék a tárgy körül. Az is fontos, hogy homogén legyen a háttér (fehér vagy zöld javasolt, ez a tárgytól függ).
  5. Ha minden adott, akkor el kell készítenünk a fotókat úgy, hogy a pontoknak megfelelően körbeforgatjuk a korongot, rajta a tárggyal.
  6. Ha megvan az összes fotó, akkor készítsünk még négyet, olyan 45-60 fokos szögből is a tárgy négy oldaláról. A pontoknak itt is látszódniuk kell a felvételen.
  7. Ha ez is megvan, akkor lőjünk egy fotót a tárgy felső részéről, majd egyet az aljáról. Utóbbinál természetesen meg kell fordítani, vagy bármilyen más módon megtartani és úgy lefotózni. Ilyenkor a korongra már nincs szükség a fényképen.

Ezek után nincs más dolgunk, mint nyitni egy új projektet a programban és importálni az elkészült fotókat, majd a Processing menü, Make all Images menüpontjára kattintva feldolgoztatni azokat a szoftverrel. Tekintve, hogy ma már méretes fotókat készít egy mobil is, a program szól, ha a munka gyorsítása érdekében esetleg kisebbre kellene venni azokat. Ha hagyjuk, megteszi, ha nem, akkor lassabban dolgozza fel a fényképeket, viszont cserébe részletesebb textúrát és pontosabb formát kapunk a munka végeztével.

A Strata Foto 3D CX 2 igyekszik a tárgyat automatikusan körbe maszkolni a fotókon, de ha ez nem sikerül neki (javarészt a kedvezőtlen fényviszonyok miatt, vagy mert nem volt elég homogén a háttér, esetleg nagyon beleolvadt a tárgy a környezetébe), akkor kézzel, képenként végig kell mennünk és “befesteni” a kimaszkolandó részt. Megéri pepecselni vele, mert a pontosságon sok múlik!

Ezután jön a 3D modell készítése: vándoroljunk a Generate Wireframe menüpontra. Itt formázza meg a program a már kimaszkolt fotók alapján magát a 3D objektumot. Számtalan beállítási lehetőségünk van, így a felismert formát még finomíthatjuk, hogy minél tökéletesebben adja vissza az eredetit. Ha kész, szemügyre vehető azonnal: rögtön forgathatjuk 3D-ben.

Már csak egy lépés van hátra: a textúrák elkészítése. Ismét Processing menü és ott a Generate Texture Map menüpont. A program szépen generálja az objektum textúráját. Ez automatikus, viszont a talpról készült képet nekünk kell utólag megadnunk és pontosan a helyére igazítanunk. Ha a fotók tökéletesek lettek, akkor ennyi manuális munkánk lesz összesen. Ha nem, akkor a kézi maszkolás viheti el a legtöbb időt.

Összedobtunk egy videót a teljes folyamatról, íme!

Mint látható, nem egy ördöglakat, az exportált fájlt könnyedén beolvassák a népszerű 3D modellező szoftverek (mi a teljesség kedvéért a Strata Design 3D-be importáltunk most), utána már kedvünkre renderelhetjük a kívánt látványtervet. Ennél egyszerűbb már szinte nem is lehet egy 3D modell készítése.

 

Mire használhatjuk?

Nem állítjuk, hogy nem életszerű, de nem valószínű, hogy valaki azért vásárolja meg a programot, hogy kedvenc gyerekkori játékait és nippjeit digitalizálja. Bár manapság semmi sem lehetetlen…

Arra viszont egészen biztosan jó választás a program, hogy létező termékekről minél egyszerűbb feladat legyen a 3D modell készítése, hogy aztán grafikai anyagokon (szórólap, banner stb.) könnyen felhasználhassuk, vagy akár 3D animációkban szerepeltethessük azokat, tetszőleges beállításban. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mintha kézzel kellene lemodelleznünk az adott tárgyat, majd befotózni a textúra miatt és még azzal is bíbelődni.

A tökéletes végeredményhez azért itt sem árt a felkészülés: megfelelő világítás, a fotózáshoz szükséges “korongzós-tartó” pontos és jól használható összerakása, a háttér átgondolt megválasztása, s a jól beállított fotók egy normális fényképezőgéppel vagy okostelefonnal. De ez viszonylag olcsón megúszható házilag barkácsolva is. Utána pedig rengeteget spórolhatunk a munkaidőn és a befektetett energián.

A Strata Foto 3D CX2 macOS-re és Windowsra egyaránt elérhető. Van belőle egy butított SE változat is, de munkára mindenképpen a CX2 javasolt. Nem olcsó darab (400 dollár körül), de ha gyakran kell a valós tárgyakat virtuálissá alakítanunk, megéri a befektetést. S hogy ne kelljen zsákbamacskát venni: van belőle letölthető próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!