Strata Design 3D CX8: 3D modellezés és animáció, kezdőktől a profikig

A Strata Design 3D neve bizonyára ismerősen cseng azok számára, akiknek életében fontos szerepet tölt be a 3D modellezés, hiszen előkelő helyet foglal el a látványtervek készítésére használható programok táborában. Kevésbé ismert tény, hogy a szoftverből létezik maces változat is, amely most éppen a 8.0-ás verziónál tart. Most ezt mutatjuk be röviden, de ha olyasvalakinek tetszik meg, aki PC előtt ül, annak jó hír, hogy van windowsos verzió is.

 

Strata Design 3D CX 8.0 for Mac

A Strata Design 3D CX 8.0 kiváló választás azoknak a 2D-ben dolgozó grafikusoknak vagy animáció készítőknek, akik elkezdenének komolyan foglalkozni a 3D modellezés és animáció területével, de ha nem muszáj, nem szánnának hosszú éveket a tanulási folyamatra, viszont minél előbb szeretnének professzionális munkákkal előrukkolni.

Ez a program ugyanis alapjaitól úgy van kitalálva, hogy könnyen kiigazodjon rajta egy kezdő is, miközben a renderelt végeredmény kétséget kizáróan profi lesz. Ráadásul remekül integrálható az Adobe Photoshoppal, így könnyen összedolgozhatjuk a megszokott felületen készült anyagokat a 3D-s világgal: a beemelt Illustrator vagy Photoshop képeket szerkeszthetjük a szokott módon, a Strata Deisgn 3D pedig átveszi a módosításokat, így a 3D-s terven már azokat is láthatjuk, újraimportálás és egyéb boszorkányságok nélkül.

A program egyszerű használatának titka, hogy a felületet sikerült a hasonló alkalmazásokhoz képest is sokkal átláthatóbbá tenni, s a kezdők számára praktikus extrákat azonnal a kezünk ügyébe helyezték a fejlesztők. Rengeteg kész modell és textúra érhető el azonnal, egyetlen fogd és dobd művelettel. Ugyanígy világítási beállítások, FX látványelemek, hátterek is egy mozdulattal aktiválhatók.

Természetesen megy mindez manuálisan, nulláról indulva is, de ha még csak most ismerkedünk az egésszel, ezek és a könnyen használható 3D rajz- és modellező eszköztár igencsak megkönnyíti a munkát.

Az olyan apró nüanszok, hogy a kiválasztott modellen duplán kattintva, azon a környezetéből kiszakítva tudunk dolgozni, hogy minden objektum módosításhoz szükséges eszköz (Polyspline SDS, Meld MetaSurfaces, Bezier Surfaces, Extrude, Lathe, Booleanegy, Polygonal Modeling, Path Extrude stb.) egy kattintással elérhető, hogy a nézeteket, a kamerát teljesen szabadon és pontosan tudjuk mozgatni, vagy mondjuk a renderelés minőségét nagyon aprólékosan testreszabhatjuk, szóval ezek a dolgok teszik a Strata Design 3D-t igazán felhasználóbarát és könnyen használható 3D modellezővé.

Ha pedig valaki példákon keresztül tanulna, annak a Strata 3D University tökéletes kiindulási alap.

Természetesen kész anyagokkal is dolgozhatunk, így importálhatunk mások által tervezett 3D objektumokat (OBJ, DXF, Collada, STL, 3DS, MiniCAD, U3D. Ezek többségébe az exportálás is megy, ha az általunk készült terveket kell odaadni valakinek átdolgozásra.

Az tehát tény, hogy a program tökéletes választás 3D-s modellezés és látványtervek készítése esetén: gyorsan dolgozhatunk benne, az eredmény pedig abszolút fotórealisztikus lesz, ha azt szeretnénk. Ennek elősegítése végett van HDR Light Studio plug-in is a programhoz, hogy tökéletes, virtuális HDR “felvételeket” lőhessünk (igaz, a plug-int sajnos külön kell megvennünk). Adott az OpenEXR támogatás is.

Egyébként a kamerabeállítás is aprólékosan testreszabható, például generálhatunk panoráma (spherical) képeket vagy halszemoptikás fotókat is.

A 16 bites színmélység, a LiveRay és a megújult anti-aliasing szűrő a nyolcas verzió újdonságai. Mindegyik hasznos.

 

Animációk készítése

Nem állítjuk, hogy a Strata Design 3D CX a legtökéletesebb 3D animációs szoftver, amivel találkoztunk, összetett rajzfilmek készítéséhez nem biztos, hogy ez a legjobb eszköz. Videós látványtervekhez vagy rövidebb animációkhoz azonban kiváló! Egy-két különleges effekttel is megbolondíthatjuk a látványt.

Mivel van Joint és Bone eszköz is, így ha nem akarunk emiatt másik szoftverbe beruházni, a Strata Design 3D is megteszi az összetettebb animációk elkészítéséhez. Ha ragaszokunk a rajzfilmes témakörhöz, a renderelési módok között van Toon opció is.

A Project Window felületen egészen egyszerűen menedzselhetjük a kulcskockákat és utólag is változtathatók az útvonalak, mozgások, akár manuálisan is. Ráadásul nem csak a mozgást, de a textúrák, fények, objektum jellemzők változásait is követ a program, így akár egy színváltás is pillanatok alatt animálható vele.

Kapunk egy halom szkriptet is, melyekkel előre definilált mozgásokat rendelhetünk az objektumokhoz, sőt, még különleges látványeffektekkel (tűzijáték, füst stb.) is kiegészíthető a látvány.

Vannak azért még rejtett képességei, ezeken felül is, mint például a Match Motion Camera import funkció, aminek köszönhetően a programban készülő 3D-s animációkat könnyedén összedolgozhatjuk egy – ennek megfelelően elkészített – videofelvétellel.

 

Modern idők

A Strata Design 3D-t felkészítették a kor slágertémáira is: van 3D nyomtatás támogatás (i.materialize), augmented reality opciók (Augment), vagy a weben interaktív módon használható 3D Web publikálási lehetőség (Sketchfab).

Ha pedig végképp ki akarjuk használni a program legrejtettebb képességeit is, akkor van Lua szkript használatra is lehetőségünk.

Ha valakinek felkeltettük az érdeklődését, az alábbi linken elérhető videók segítségével tökéletesen megismerheti a felületet és a program használatának alapjait. Sőt, van próbaverzió is, így élőben is megvizslatható.

Ha pedig napi munkára és megvásárlásra érdemesnek találjuk, akkor előfizetéses vagy megvásárlásos módon is szert tehetünk rá.

Ne maradjon le erről sem!