Movist Pro: a legjobb maces videolejátszó program

Ha valaki megkérdez minket, melyik a legjobb médialejátszó, amelyik adott esetben több platformon – Windows, macOS, Linux, iOS, Android – is használható, jelenleg azonnal rávágjuk, hogy a VLC Media Player. Már csak azért is, mert ez a program teljesen ingyenes, s a tetszőleges formátumú zenék, videók lejátszásán túl még olyan nyalánkságokat is tartogat, mint az online rádióhallgatás, vagy különféle alap videószerkesztő funkciók. Ha viszont kifejezetten Macre keres valaki vérprofi videolejátszó programot, akkor már nem feltétlenül csak a VLC-t mondanánk. Itt van ugyanis a Movist Pro, amely ugyan sajnos nem ingyenes, de viszonylag olcsó (illetve része a Setapp gyűjteménynek is), és döbbenetesen jól összerakott kis program.

Movist Pro: a legjobb maces videolejátszó program

Ha csak a macOS-t nézzük, e pillanatban számunkra a legjobb videolejátszó alkalmazás kétség kívül a Movist Pro. Először is letisztult, könnyen átlátható felületet kapott, így kényelmesen használható. Emellett gyors és meglepően jól optimalizált darab, így a rendszer erőforrásaival is csínján bánik. Ettől függetlenül egy 4k-s videóhoz azért itt is kell erő a gép részéről.

Ellentétben a VLC Media Playerrel, itt szinte minden fontos beállítást és információt elérünk közvetlenül a lejátszási felületen, ha kicsit megmozgatjuk az egérkurzort az ablak fölött. Így az infó gombra kattintva azonnal látjuk a megnyitott videó minden lényeges jellemzőjét, s ugyanitt hozzáadhatunk akár feliratokat is, külső fájlokból. A mellette lévő kijelző ikonra kattintva pár kattintással testreszabhatjuk a megjelenítés jellemzőit (képarány, színelés stb.), egy ikonnal tovább kattintva beállíthatjuk az összes hangjellemzőt, kiválaszthatjuk (ha van több) a megfelelő hangsávot, illetve a hangkimenetet is. Ha kell, ugyanitt tudjuk eltolni a hangot, hogy szinkronba kerüljön a képpel, elcsúszás esetén. A következő ikonnál már a feliratokra vonatkozó beállítások testreszabását végezhetjük el, végüól pedig jöhet a lejátszási lista menedzselése. Mindez teljes egészében megoldható a lejátszási ablakban. Hihetetlenül kényelmes.

Persze olykor nem árt elvándorolni a menükbe sem, hiszen ott is találunk pár extra funkciót (bár ezek egy része is közvetlenül elérhető a felületen): állíthatjuk a lejátszás sebességét, irányát, ismételtethetjük két kiválasztott rész között, vághatjuk a képet a monitorunk képarányának megfelelően, vagy akár tetszőleges mértékben is ránagyíthatunk, hozzáadhatunk könyvjelzőket, bekapcsolhatunk Equalizert stb. Szóval van minden, amit csak elvárhatunk egy profi videolejátszótól.

Természetesen a formátumismeretre sem lehet panaszunk, a program gyakorlatilag minden közismert videoformátummal megbirkózik, s akár 8k-s videókat is nézhetünk vele. Van hardveres és szoftveres decode opció, HDR tone mapping, 

A programban manuálisan, vagy a rendszerhez igazodva, automatikusan válthatunk a sötét és világos felületek között. Módosíthatjuk a vezérlőelemek megjelenését is, ahogy egy halom technikai opció beállítása is szabadon változtatható, ha valamiért szükségünk lenne erre. Bár a többség számára valószínűleg tökéletesek lesznek az alapértelmezett beállítások is.

Mindent összevetve a Movist Pro egy kifejezetten jól összerakott, sokat tudó maces videólejátszó program, amellyel feltétlenül érdemes megismerkedni. A megvásárlás előtt kipróbálhatjuk a készítők oldaláról letölthető ingyenes próbaverziót is.

A képernyőképeken Michal Marek videója látható, a Pexels oldaláról. Nyitókép eredeti változata: Nikita Kachanovsky / Unsplash

Ne maradjon le erről sem!