One Switch: a központi kapcsoló fontos macOS funkciókhoz

Közel egy évvel ezelőtt a macOS Mojave seregnyi jópofa és praktikus újdonsággal debütált, s hamarosan követi majd az új macOS verzió, a macOS Catalina. Az Apple évről évre bővíti, javítja asztali operációs rendszerét, azonban olykor igen hasznos funkciókat sikerült kifejezetten elrejteniük a felhasználók elől. Így például a Mojave nappali és éjszakai módja közötti váltás nem automatizálható, a Mac átmeneti ébrentartása is csak trükkösen oldható meg, és az is macerás, ha átmenetileg eltüntetnénk minden ikont az Asztalról, hogy ne zavarjanak be mondjuk egy képernyőkép készítésébe. De most itt egy központi kapcsoló fontos macOS funkciókhoz, a One Switch képében, amely beszerezhető önállóan is, de amúgy a Setapp gyűjtemény részeként is debütált nemrég.

One Switch: a központi kapcsoló fontos macOS funkciókhoz

Korábban amúgy az összes fenti problémára szolgáltunk már megoldással, egy-egy önálló program segítségével. Így például a nappali-éjszakai üzemmód közötti váltás automatizálható ezzel a programmal, az asztali ikonokat átmenetileg eltüntethetjük, s képernyőképeket is készíthetünk közben ezzel a programmal, s a gép ébrentartására is volt megoldásunk, amelyet itt és itt mutattunk meg. 

A bevezetőben említett One Switch viszont egymaga is megoldja ezeket, ráadásul egyetlen kattintással. Telepítése után az ikonja felkerül a macOS menüjébe, s ettől kezdve bármikor elérhetjük a különféle kapcsolókat. Ezek jelenleg:

 • Hide Desktop Icons: átmenetileg eltünteti az összes ikont a rendszer Asztaláról. Újabb kattintás és minden újra látszik.
 • Dark Mode: Ki- és bekapcsolhatjuk az éjszakai üzemmódot, azaz a rendszer sötét felületét. A kapcsoló melletti lefelé nyílra kattintva pedig hozzárendelhetjük az üzemmódokat a napfelkelte/naplemente időpontjához, így esténként automatikusan a sötét felületre vált a rendszer és a funkciót támogató programok, reggel pedig visszaáll a világos külső.
 • Keep Awake: Ha szeretnénk ébren tartani a gépet (például egy elhúzódó letöltés miatt), ezt az opciót bekapcsolva megoldható, tetszőlegesen kiválasztott időtartammal, vagy akár az opció kikapcsolásáig.
 • Screen Saver: Elindítja az éppen beállított képernyőkímélőt.
 • Headphones Connect: füles kapcsolódás egy kattintással.
 • Do Not Disturb: Be- vagy kikapcsolja a Ne zavarjanak üzemmódot, hogy ne zavarhassák meg bejövő üzenetek azt, amit éppen csinálunk.
 • Night Shift: Be- vagy kikapcsolja a szemkímélő üzemmódot. Hasonlóan a Dark Mode-hoz, itt is időzíthetjük a kapcsolgatást a napfelkeltéhez és naplementéhez.
 • True Tone: A True Tone funkció ki- vagy bekapcsolása
 • Play Music: külön vezérlő az iTunes-hoz a lejátszás elindításához és megállításához.
 • Show Hidden Files: rejtett fájlok megjelenítése vagy elrejtése a rendszerben (például a Finderben)
 • Display Sleep: a képernyő “elaltatása”
 • Screen Resolution: képernyő felbontásának módosítása
 • Screen Clean: a képernyő feketére “festése” és a billentyűzet letiltása, hogy bekapcsolt állapotban is letörölgethessük a gépet.

E cikk készítésekor ezek a funkciók álltak rendelkezésünkre, de a készítők folyamatosan fejlesztik a programot, így – ha tartják ígéretüket – folyamatosan várhatók további kapcsolók is.

Addig ezek is jól jöhetnek sok felhasználónak, aki nem akar a fenti funkció ki- vagy bekapcsolása miatt a rendszer rejtett bugyraiban és paneljein keresgélni.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató