Így tartható ébren a Mac átmenetileg, egy kattintással

Egy hordozható MacBook esetében igen kényes téma az akkuidő, amit igencsak megrövidít, ha holtidőben is bekapcsolva marad a kijelző és maga a gép. Így aztán a legtöbben az erre szolgáló türelmi időt viszonylag rövidre veszik, s takarékossági okból még hálózatra kötve is automatikusan aludni szoktuk küldeni a gépet egy maghatározott tétlenségi idő után.

Így viszont előfordul, hogy amikor otthon az ember nyugodtan hátradől, hogy “akkor most nézzünk meg egy filmet”, akkor a mozi közepénél egyszer csak elsötétül a kép és a gép kikapcsolja a kijelzőt, hogy ne fogyassza feleslegesen az energiát, elvégre úgysem matat vele éppen senki.

Ha nem akarunk állandóan, különféle okokból vacakolni az energiatakarékos funkciók ki- és bekapcsolásával, állítgatásával, akkor érdemes segítségül hívni egy olyan alkalmazást, amely képes átmenetileg megtiltani gépünknek az elbóbiskolást.

Amphetamine

Mi most rögtön kettőt is ajánlunk ezek közül, a választás közöttük pedig meghagyjuk a kedves Olvasónak: lehet dönteni ikonok, menü, extra funkciók vagy éppen kézreállás alapján.

Az egyik ilyen program az Amphetamine, amely teljesen ingyenes és szerintünk mindent tud, ami egy ilyen apptól elvárható. A menüsoron megbújó ikonra kattintva egy kattintással kiválaszthatjuk, hány percre vagy órára kívánjuk felfüggeszteni az alap energiatakarékossági beállításokat, vagyis megakadályozni a gép elalvását. Így megoldható a képernyő kikapcsolásának tiltása is.

Sőt, köthetjük az ébrenlétet egy kiválasztott program futásához is. Ami akár a videolejátszó is lehet, vagy akár a böngésző, ha például nem akarjuk hagyni, hogy megszakadjon egy letöltés. Még azt is képes figyelni a program, hogy ha az akkutöltés vészesen csökken (pl. 10 % alá esik), akkor azért felülbírálja döntésünket és engedi a gépnek a normális kikapcsolást. Sőt, köthető a dolog adott wifi hálózathoz vagy akár előre meghatározott időpontokhoz is.

Az már csak hab a tortán, hogy még a menüsorban létható ikont is lecserélhetjük. Mi például azonnal cseréltük a tablettát kávéscsészére. Ki mitől függő…

Owly

A másik ilyen alkalmazás az Owly, amely ugyan negyed ennyi funkcióval rendelkezik, de hát őt meg pont ezért az egyszerűségért lehet szeretni.

Egy (jobb egérgombos) kattintás a képernyő kikapcsolásának tiltása, újabb kattintás a képernyő kikapcsolásának engedélyezése. Ami fontos (például időtartam) azért simán beállítható, közvetlenül a menüsori ikonnál (bal oldali egérgombbal való kattintás után) megjelenő helyi menüben.

Lássuk be, ennél több nem is biztos, hogy kell, szóval ide biggyesztettük, mert szerintünk lesz, akinek bejön a minimalizmus. Vagy ha az nem, hát a kávéscsészében ücsörgő bagoly a menüsorban…

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató