A macOS és a Windows átmeneti ébrentartása, egyszerűen

Mind a macOS, mind a Windows képes használaton kívül automatikusan aludni térni, ami hordozható gépek esetében igen praktikus funkció, hiszen kíméli az akkut, amikor épp nem használjuk a számítógépet. Ha egyszer sikerült végre optimálisan konfigurálni ezt a funkciót, az embernek nem mindig van kedve átvariálni, pedig néha előfordul, hogy egy hosszabb letöltés vagy más feladat miatt a gépnek üzemelnie kellene akkor is, amikor épp nem babráljuk. Ha viszont az adott alkalmazás erről nem értesíti a rendszert, akkor az tartja magát a saját ütemezéséhez, és akár letöltés közben is álomra szenderül. Erre a problémára jelent megoldást az alábbi kis program, amellyel a macOS vagy a Windows átmeneti ébrentartása mindössze egy kattintás. Nem kell átállítanunk hozzá semmit a rendszerben, s bármikor bevethetjük.

A macOS és a Windows átmeneti ébrentartása, egy kattintással

Korábban hasonló megoldásokat mutattunk már macOS-re, de most egy olyan alkalmazással szolgálunk, amelyből van windowsos verzió is. Így teljesen mindegy, hogy milyen rendszer előtt ülünk.

A Caffeine for Windows és a Caffeine for macOS teljesen azonos funkciókkal rendelkeznek. Telepítés – Macen hajítsuk az Applications mappába, Windowson pedig egy tetszőleges mappába, ahol nem zavar minket – és elindítás után a windowsos verzió a Tálcára leülő ikonnal üzemeltethető, a macOS változat pedig ugyanígy beépül a rendszer menüsorának ikonjai közé.

Innentől kezdve a működés teljesen azonos. Duplán kattintva a Tálcán/menüsorban látható ikonra be- vagy kikapcsolhatjuk a számítógép ébrentartását. Amíg a program aktív, a Windows és a macOS nem fog álomra szenderülni, vagyis nyugodtan ott hagyhatjuk a gépet, nem szakad meg sem egy letöltés, sem más olyan funkció, amin éppen dolgozik egy program (renderelés stb.).

Ha azt szeretnénk, hogy a “koffein adagolás” csak átmeneti legyen, akkor kattintsunk a jobb egérgombbal az ikonra és a megjelenő menü Active for menüpontjában válasszuk ki, mennyi időre aktiválnánk az ébrentartást. Ez így nagyon praktikus megoldás, hiszen ha tudjuk, hogy a letöltés kb. 2 órán belül befejeződik, akkor nem kell kivárnunk ezt az időtartamot.

A program automatikusan ébren tartja a rendszert 2 órán át, majd utána inaktívvá válik és hagyja, hogy a rendszer a saját beállításai alapján leállítsa vagy elaltassa a számítógépet. Szóval mi nyugodtan aludhatunk, amíg a PC vagy a Mac dolgozik, a megadott idő elteltével lekapcsol beavatkozás nélkül is.

Ha tehát átmenetileg szeretnénk csak ébren tartani a gépet, megtartva az eredeti rendszerbeállításokat, érdemes beszerezni a Caffeine-t Windowsra és macOS-re egyaránt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató