Hasznos extrákkal bővült a Safari böngésző iOS 13 alatt

Mint arról beszámoltunk, a héten megjelent az iOS 13, amely számtalan újdonságot és seregnyi változást hozott az iPhone-okra (például kissé eltérő módon törölhetünk appokat, vagy rendezhetjük át a Főképernyőt). Több rendszeralkalmazás is kapott hasznos újításokat, így például remek extrákkal bővült a Safari böngésző iOS 13 változata is. Ezeket vettük górcső alá. Szerintünk sokkal kényelmesebben lehet mostantól böngészni a weboldalakat az új változattal.

Újítások a Safari böngésző iOS 13-as verziójában

Az új Safari a motorház alatt is sok izgalmas extrával bővült, de elsőre inkább egy szembetűnőbb változással kezdjük: a kertesési mezőben ugyanis feltűnt egy új Nézet menü gomb. Az aA ikon helyén eredetileg az Olvasónézet ikonja volt látható, de az iOS 13-ban ez beköltözött a Nézet menübe. Ha megérintjük az aA ikont, a megjelenő helyi menü első menüpontjaként ott találjuk a jól megszokott Olvasónézet megjelenítése menüpontot. Bosszankodhatunk, hogy ez most egy mozdulattal több, de cserébe kapunk számos hasznos új funkciót is.

Az egyik ilyen, hogy a Nézet menü felső részén lévő két (a és A) gombot megérintve azonnal nagyíthatunk vagy kicsinyíthetünk egy weboldal karakterméretén. Így ha kedvenc oldalunkon a tervezéskor túl kicsire vették számunkra a betűméretet, kényelmesen módosíthatjuk azt, hogy olvashatóbb legyen számunkra.

Emellett kapunk egy Eszközsor elrejtése menüpontot is, amelyet megérintve – a jobb helykihasználás érdekében – eltüntethető a címsor. Így nagyobb felületen olvashatjuk a webes tartalmakat. A címsor újbóli megjelenítéséhez csak érintsük meg a böngésző “tetejét”.

Kényelmesebben oldható meg a webhelyek asztali böngészőkbe szánt változatának megjelenítése is az Asztali webhely igénylése menüpont kiválasztásával. Ha meggondolnánk magunkat, a menü újbóli előhívása és a Mobilwebhely kérelmezése menüpont választása lesz majd a megoldás a mobil nézetre való visszaváltáshoz.

Ha használunk valamilyen tartalomblokkoló modult a telefonon, azt is kényelmesebben ki- vagy bekapcsolhatjuk mostantól az új Nézet menüből.

Webhelybeállítások a Safari iOS 13 verziójában

A fentiek nagyon praktikusak, de még ezeknél is érdekesebb a Nézet menü Webhelybeállítások menüpontja. Itt nagyjából azokat a lehetőségeket találjuk meg, amelyeket a Safari macOS változatában is lehetett használni. Ezek állandó beállítások, vagyis ha bármelyik opciók bekapcsoljuk, onnantól mindig annak megfelelően jelenik meg az adott oldal, ha újra meglátogatjuk.

Így állandósíthatjuk az asztali böngészőkre optimalizált változat megjelenítését, vagy éppen az Olvasónézet automatikus bekapcsolását (mellesleg az Olvasónézet is javult kicsit, így például több betűtípus küözül választhatunk, mint korábban). Ugyanígy azt is megszabhatjuk, hogy az adott oldal milyen eszközöket érhessen el a telefonon: kamera, mikrofon, helyadatok.

Extra funkciók

A Safari új változata emellett kevésbé szembetűnő, de szintén hasznos újdonságokkal is dicsekedhet. Ilyen például, hogy mostantól a nagyobb letöltéseket nyomon követhetjük, így látjuk, mennyi van még hátra a letöltendő anyag megérkezéséig. Ráadásul a letöltéseket most már akár külön Letöltések mappába is elrakhatjuk a Fájlok appban, így könnyebb lesz menedzselni azokat.

További érdekesség, hogy mostantól akár e-mailhez csatolt PDF-ben is megoszthatunk egy weboldalt az ismerősökkel, illetve ha egy weboldalon képeket töltünk fel, előtte átméretezhetjük azokat. Ezen felül a biztonságunk érdekében a Safari arra is figyelmeztet, ha egy újonnan kitalált jelszavunk esetleg túl gyenge, könnyen feltörhető lenne.

Beállítások app Safari menüpontjában egyébként további testreszabási lehetőségeket is találunk, így például a weboldalak megjelenítésére vonatkozó beállításokat is teljesen automatizálhatjuk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató