Végleges iOS 13 letöltés mától: íme a fontos újdonságok

Megjelent az iOS 13, így mostantól már nem szükséges a béta verziót telepíteni annak, aki a legújabb iPhone-os rendszerre vágyik: a megszokott módon, a Beállítások / Általános / Szoftverfrissítés menüpontban oldható meg az végleges iOS 13 letöltés. Az első néhány napban várhatóan kicsit lassabban töltődik majd a rendszerfrissítés, így akinek nem sürgős, jobban jár, ha vár néhány napot. Addig is összefoglaljuk, mi minden újdonságot hoz az iOS 13 az iPhone tulajdonosoknak.

Végleges iOS 13 letöltés

A most megjelent változat az iPhone XS, XS Max, XR, X, 8, 8 Plus, 7, 7 Plus, 6S, 6S Plus, SE készülékekre telepíthető. Aki korábbi iPhone változattal rendelkezik, az sajnos erről a kiadásról már lemarad, aki pedig iPhone 11 vagy 11 Pro-t vesz majd, eleve ezzel a rendszerrel kapja majd meg a telefont. Mint fentebb említettük, a végleges változat letöltéséhez már nem szükséges extra profilok letöltése. Egyszerűen a Beállítások / Általános / Szoftverfrissítés menüpontban elindítható a frissítési folyamat.

Előtte egyébként érdemes biztonsági mentést készíteni a telefon tartalmáról. Ha iCloudba szoktunk biztonsági mentést generáltatni a rendszerrel, az kényelmesen megoldható a frissítés előtt a telefonról. Ha pedig a számítógépre szoktunk backupot létrehozni, akkor az iTunes-ban készíttessünk abból egy friss változatot. Az Apple oldalán egyébként részletes útmutató található mindkét megoldáshoz. Ha minden fontos adatunkról van backup, elindíthatjuk a frissítést.

iOS 13 újdonságok

Az iOS 13 legszembetűnőbb újdonsága, hogy megjelent a rendszerszintű sötét üzemmód. Ezt bekapcsolhatjuk manuálisan, de akár automatizálható is. Sőt, ez a beállítás az üzemmódot támogató alkalmazásokra is vonatkozik. Vagyis ha sötét módra váltjuk a rendszert, a kompatibilis appok sem sütik majd ki a szemünket mondjuk este. Ha most még nem minden app támogatja, várjunk türelemmel, amíg a fejlesztők kiadják a szükséges frissítéseket. Elvileg weboldalak esetében is lehetővé vált már, hogy alkalmazkodjanak a rendszerek sötét üzemmódjának bekapcsolásához (ezen mi is dolgozunk), így záros határidőn belül minden egy csapásra éjszakai üzemmódra válthat majd a telefonunkon.

A sötét mód mellett történt pár optimalizálás a rendszer működésében is, így van rá esély, hogy a régebbi készülékek is kicsit fürgébbek legyenek, bár ezt mi csak több napnyi teszt után mernénk kijelenteni.

Az új rendszerben ügyesebb lett a FaceTime is, ezentúl akár 32 emberrel is cseveghetünk egyszerre. De lesznek új Animoji karaktereket is, a Memoji karakterekből pedig saját matricákat hozhatunk létre, hogy teljesen testreszabott üzeneteket küldjünk ismerőseinknek. Ha pedig már üzenetek: írni is kényelmesebb lesz a megújult billentyűzettel, akár az ujjunk húzásával is, mint a SwiftKey-ben.

Átalakult a rendszer képszerkesztő eszköztára is, új elrendezéssel és pár új funkcióval segíti, hogy tuningolhassuk fotóinkat. Emellett videókat is egyszerűbb lesz szerkeszteni az új rendszerben, beleértve az elforgatást, körülvágást, automatikus javítást (persze ha ennél is többre van szükségünk, ott az iMovie iOS verziója, amely az egyik legjobb videoszerkesztő okostelefonra). Az új iPhone 11 és iPhone 11 Pro készülékeken a Kamera app tudása is bővül kicsit, többek között új gombokkal.

Emellett az új rendszer több biztonsági és technikai újdonságot hoz. Bővül a Safari böngésző tudása is, ráadásul jobban figyel majd a biztonságos, privát internetezésre, illetve a weboldalak asztali változatának megnyitása és az olvasási nézet használata is megújul. A letöltéseket is hatékonyabban menedzseli majd az új mobil Safari. Ehhez hozzáalakul a Fájlok app is, amelynek külön Letöltések mappát kap, hogy könnyen megtaláljuk a letöltött dokumentumokat, állományokat. De például a Fájlok app mostantól támogatja a külső meghajtókat, seregnyi metaadatot jelenít meg a fájlokról, s akár iCloudban tárolt mappáink megosztását is megoldhatjuk vele. Sőt, immár a fájlok tömörítésére is képes.

Biztonság témában az sem elhanyagolható újítás, hogy a Sign in with Apple funkcióval mostantól ugyanúgy bejelentkezhetünk majd online szolgáltatásokba, ahogy mondjuk a Google vagy Facebook fiókunk segítségével szoktunk.

Rendszeralkalmazások is változnak. Legjobban az Emlékeztetők app lett átdolgozva, immár komplett GTD szolgáltatásokkal segíti időnk beosztását és tennivalóink menedzselését. De a Jegyzetek és a Fotók app is kapott egy-egy új nézetet, hogy jobban kiigazodjunk feljegyzéseinken és fotógyűjteményünkben.

Forrás: Apple Newsroom

Ezeken felül is van persze rengeteg apró, de nagyon hasznos újítás a rendszerben (például új tömörítési eljárás az appoknál, hogy kisebb legyen a letöltendő méret, telepíthető betűtípusok, PlayStation és Xbox kontroller támogatásstb.), s előfordulhat, hogy lesz pár funkció, amelyet megszoktunk, de mostantól kicsit másként működik majd (például az appok törlése). Akit minden változás érdekel, az Apple oldalán talál részletes listát ezekről.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató