Így oldható meg az iOS 13 publikus béta telepítése és ezt kapjuk

Munkánk során seregnyi béta változattal találkozunk a különféle programokból, rendszerekből. Ezek a tesztverziók általában csak egy szűk kört érdekelnek, a legtöbben bevárják a végleges kiadásokat. Ez amúgy egy teljesen logikus döntés, hiszen a béta verziók általában instabilak, változhatnak a funkciók (kimaradnak és bekerülnek opciók, a fejlesztők kénye-kedve szerint), ráadásul mondjuk operációs rendszerek esetében legtöbbször egy halom meglévő programmal nem is kompatibilis az új változat. Mégis, az Apple mobil rendszere, az iOS publikus béta változatai meglepően sok kísérletező kedvű felhasználót vonzanak. Nos, az idén debütáló, 13-as verzió első publikus bétájára nem kellett annyit várni, mint a korábbiakra. A júliusra jósolt megjelenés helyett már június végén elérhetővé tette az Apple. Ellentétben a fejlesztői bétákkal, a publikus bétát bárki szabadon felteheti a telefonjára, lecserélve vele az aktuális rendszerét (feltéve persze, hogy a készüléke kompatibilis az új rendszerrel: iPhone XS, XS Max, XR, X, 8, 8 Plus, 7, 7 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7. generációs iPod Touch). Az iOS 13 publikus béta telepítése nem is különösebben embert próbáló feladat. Máris eláruljuk, hogyan oldható meg, s azt is, mit várhatunk az új rendszertől.

Frissítés 2019.09.19.: Immár letölthető a végleges iOS 13 is. Erről itt találják összefoglalónkat.

Az iOS 13 publikus béta telepítése

Két fontos tudnivalónk van, mielőtt belevágunk. Az egyik: mindenképpen készítsünk biztonsági másolatot a telefon aktuális tartalmáról (vagy amire szükségünk van és megoldható, mentsük le egy felhő szolgáltatásba, például az iOS esetében alapból rendelkezésre álló iCloud tárhelyünkre). Erre szükségünk lehet akkor is, ha vissza akarjuk állítani az eredeti állapotot, például mert nem jön be a béta verzió, vagy nem működik kifogástalanul. Márpedig a másik tudnivaló éppen az, hogy szinte biztosan nem működik majd kifogástalanul a béta: nem indul el rajta minden korábbi alkalmazásunk (van, amit át is kell alakítani, hogy fusson majd az új rendszeren, ilyenkor be kell várnunk, amíg az adott app fejlesztője frissíti azt), nem működik minden rendszerfunkció, elcsúsznak dolgok a képernyőn stb. 

Egy béta viszonylag sok sebből szokott vérezni, de ez természetes. Az újabb béta verziókban ezek a hibák apránként javításra kerülnek, hogy aztán eljussunk a végleges kiadásig, ami még ha nem is lesz rögtön hibátlan, de a többségnél megfelelően működik. Szóval kell a biztonsági mentés és az elszántság, hogy egy hibákkal teli rendszerrel fogunk dolgozni egy ideig. Ha valakinek létfontosságú a telefon megbízható működése napi szinten, szerintünk még ne vágjon bele a dologba. Legalább két-három újabb bétát várjon be, vagy akár a végleges kiadást is, ha nem létfontosságú már most az ismerkedés.

Utóbbi folyamata amúgy egész egyszerű:

  • Iratkozzunk fel a béta programra az Apple Beta Software Porgram oldalán. Ehhez csak az Apple ID-nkre lesz szükségünk.
  • Az oldalon válasszuk ki az iOS szekciót, majd kattintsunk az Enroll your iOS device linkre.
  • Gyakorlatilag követni kell csak az angol nyelvű utasításokat: vagyis összekötni a telefont a számítógéppel és az iTunes-ban elvégezni egy teljes biztonsági mentést (fontos, hogy utána jelöljük Archive állapotúnak ezt a mentést iTunes-ban, hogy ne írhassa felül újabbal); Nyissuk meg a telefonon is ezt az oldalt és töltsük le a béta telepítéséhez szükséges profilt az Install Profile lépésnél látható linkre kattintva.
  • A profil letöltése után engedélyezzük annak használatát a telefonon a Beállítások / Általános / Profilok részben. A telefon újraindul, s ettől kezdve a megszokott rendszerfrissítési részben (Beállítások / Általános / Szoftverfrissítés) már az aktuális bétákat tudjuk telepíteni.

Az iOS 13 legfontosabb újdonságai

S hogy pontosan mit is kapunk majd az új rendszerrel? Nos, iPaden például egy teljesen új változatot, iPadOS néven, ami ugyan szintén az iOS 13-ra épül, de a felülete és funkciói tökéletesen igazodnak a táblagépes használathoz, beleértve egy szuper kezdőképernyőt is.

Forrás: Apple Newsroom

Az iPhone felhasználóknak sem kell majd szomorkodniuk. Olyan újítások jönnek, mint például a teljes rendszerre (és apránként majd minden alkalmazásra) vonatkozó éjszakai üzemmód, avagy választható sötét felület. Ez divatos, praktikus és sokan várták. Amit szintén örömmel fogadhatunk, az az Apple által ígért érezhető sebességnövekedés (nem feltétlenül a béta változatra vonatkozik): gyorsabban induló appok, gyorsabban megjelenő billentyűzet stb.

A FaceTime is ügyesedik, immár 32 emberrel is cseverészhetünk majd egyszerre, szóval egy komplett értekezletet le lehet majd vezényelni vele. 

Forrás: Apple Newsroom

Természetesen lesznek új Animoji karakterek is – a funkciót támogató iPhone készülékeken -, a Memoji karaktereinkből készíthetünk saját matricákat az üzeneteinkhez, s a rendszerszépítés keretében érkeznek új háttérképek is.

A rendszer képszerkesztő funkciói is átalakulnak, praktikusabb elrendezéssel és egyszerűbben használható funkciókkal bővül, ráadásul immár a videókon is alkalmazhatunk majd egy halom szerkesztő-retusáló funkciót.

Egyébként egy halom rendszeralkalmazás egészül ki új funkciókkal, így például a Fotók app egyértelműbben használható felületet és látványos, a videókat automatikusan mozgásba hozó fotótallózót és ügyesebb keresőt kap. A Jegyzetek alkalmazás új nézettel bővül és ügyesebben menedzseli majd a tennivalóinkat is, bár ebben sokkal profibb lesz az Emlékeztetők app, amely szinte teljesen átalakul, megújult felület mögé bújtat néhány igen hasznos GTD funkciót. Ráadásul immár csatolmányokat is kezel majd.

Emellett az új rendszer rengeteg biztonsági és technikai újdonságot hoz. A Safari böngésző is jelentősen ügyesedik és jobban figyel majd a biztonságos, privát internetezésre, illetve a weboldalak asztali változatának megnyitása és az olvasási nézet használata is megújul. Sőt, a letöltéseket is ügyesebben menedzseli majd az új mobil Safari.

A fentieken túl lesz új Keresés app is, a telefonunk helyének beazonosításához. De megváltozik majd a megosztás panel is, amely sokkal átláthatóbb, praktikusabban használható lesz az új iOS-ben. Sőt, a szoftveres billentyűzet is megújul, így akár ujjunk húzásával is írhatunk vele szövegeket.

Érdekesség, hogy az új rendszerrel párhuzamosan érkezik majd a Sign In with Apple funkció, amely a Google és a Facebook megoldásaihoz hasonló bejelentkezést tesz lehetővé alkalmazásokba és weboldalakra. 

Ez még mind csak töredéke a változásoknak. Aki részletesebben ismerkedne az iOS 13 újdonságaival, de ezért nem tenné még fel a bétát, erre a linkre kattintva tudhat meg mindent a készülő rendszerről.

Az iOS 13 Publikus béta eltávolítása

Ha bármilyen okból mégsem válna be a béta rendszer és szükségünk lenne a korábbi verzióra, a Recovery Mode névre keresztelt üzemmódot hívhatjuk segítségül.

Ennek elindítása függ az adott iPhone típusától is, de általánosságban a telefon kikapcsolásával, majd a Főgomb folyamatos nyomva tartásával és közben a számítógéphez csatlakoztatásával és ott az iTunes elindításával lehet bekapcsolni a telefonon.

Részletes leírást az egyes iPhone típusokhoz itt találnak olvasóink a Recovery üzemmód bekapcsolásáról.

Ettől kezdve követni kell az iTunes utasításait, kiválasztva a Restore lehetőséget. Az iTunes letölti az iOS 12 aktuális változatát és elvégzi a telepítést. Ezzel értelemszerűen elveszik minden adat, ami eredetileg a telefonon volt! A visszaállítás után a korábbi mentésből tudjuk visszarakni az alkalmazásainkat és adatainkat, vagy teljesen új iPhone-ként beállítva a készüléket apránként újratelepíthetjük az appokat és visszatölthetjük a felhőben tárolt adatainkat.

Ne maradjon le erről sem!