A legjobb relaxációs appok okostelefonra: feltöltődés, pihenés, stresszoldás, alvás

Sokan úgy gondolják, az okostelefon csak játékra és online csevegésre alkalmas, de valójában ezek a kütyük ennél sokkal többre képesek. Csak tudnunk kell kihasználni a lehetőségeiket, s ehhez kiválasztani a megfelelő appokat mind iOS-re, mind Androidra. Így például arra is használhatjuk okostelefonunkat, hogy a rohanó hétköznapokban kicsit lecsendesítsük az elménket meditációval, relaxációval, vagy pont fordítva: felpörgessük magunkat kicsit a kihívások leküzdéséhez. Ehhez most összeválogattuk, melyek – szerintünk – a legjobb relaxációs appok okostelefonra.

A legjobb relaxációs appok okostelefonra: feltöltődés, pihenés, stresszoldás, alvás

Válogatásunk néhány darabja már szerepelt nálunk előzőleg, így azokról csak rövid összefoglalót adunk, a részleteket pedig a linkelt korábbi tesztben lehet elolvasni. De akadnak majd itt olyan appok is, amelyekről még nem adtunk hírt korábban, többek között egy izgalmas magyar kezdeményezés is. Szerintünk feltétlenül érdemes megismerkedni mindegyikkel!

Pzizz (iOS, Android)

Kezdjük az egyik személyes kedvencünkkel, amely nem más, mint a Pzizz. Meglehetősen régi motorosnak számít e kategóriában. Az első relaxációs appok között volt az okostelefonok megjelenésekor. A Pzizz lényege, hogy a benne hallgathatő – tudományos alapossággal megkomponált – dalokat úgy állítottak össze, hogy bármilyen hosszúságú etapokat beállíthassunk. Így ha épp 5 percünk van meditálni, ugyanúgy hasznos lesz, mintha van egy szabad óránk. Ráadásul több feladatra is használható: segíthet az elalvásban, a relaxációban, de a koncentrációban is. 

Nagyon jó megoldás, hogy bármelyik zenéhez választhatunk narrációt (vezetett meditációt, sajnos csak angol nyelven), de ha nekünk elegendő a zenei összeállítás, akkor a narrációt teljesen elhalkíthatjuk. 

Az alap összeállításokat ingyen használhatjuk, de ha szükségünk van az extrákra is, akkor elő kell fizetnünk. Nem olcsó, de cserébe tényleg profin összerakott app és szolgáltatás. Ha valakinek felkeltette az érdeklődését, részletekbe menő tesztünket itt olvashatja el.

Welzen (iOS, Android)

Szintén nagyszerű választás lehet a Welzen, amely kategóriákra osztva kínál meditációs zenéket és vezetett meditációkat. Az alvás elősegítéséről, a koncentráció növeléséig mindenre találunk benne megoldást. Többek között stresszoldásra, depresszió feloldására is. A zenék, meditációk mellett légzőgyakorlatokat is találunk a programban.

Sajnos a vezetett meditációk csak angol nyelven érhetők el, de akit ez nem zavar, annak megütheti az előfizetés erre a programra is. Anno egyébként erről is írtunk részletes tesztet. A program tartalmaz néhány ingyenes meditációt, de alapvetően előfizetéses (viszonylag kedvező áron a kategóriához képest). 

Relax Melodies és Relax Meditation (iOS, Android)

Míg a Pzizz és a Welzen előre összeállított dallam és binauralis zaj kombinációkat kínál, addig a Relax Melodies (iOSAndroid) és a Relax Meditation (iOSAndroid) ránk bízza ezek kihallgatását a hatalmas gyűjteményből. 

A természet hangjaitól (madárcsicsergés, eső, vihar stb.), a fehérzajon át, a kellemes relaxációs dallamokig mindenből hozzáadhatunk, kedvünk szerint. Sajnos nem ingyen. A Relax Melodies-ről itt írtunk minden részletre kiterjedő tesztet.

Just Like Buddha (iOS, Android)

Míg a fenti szolgáltatások esetében kivétel nélkül angol nyelvű vezetett meditációk állnak rendelkezésre, addig a Just Like Buddhaüdítő színfolt: a magyar fejlesztésű appban, nem túl meglepő módon, magyar nyelvű meditációkat is találunk. A program felülete kevésbé sikerült letisztultra és szépre, mint a Pzizz vagy a Welzen esetében, de ez mit nem von le az érdemeiből. Míg a többiek elsősorban a binaurális ütemeket és izokrónikus hangokat keverik különféle zajokkal, hangeffektekkel és zenékkel, addig ebben a programban a buddhista meditációkra építenek (Öt kapu rendszer). A címkék szerinti szűrés óriási ötlet, nagyon gyorsan megtalálhatjuk így a célunknak épp megfelelő meditációt. Ezek között van például sétáló meditáció is, így akár utazás közben is hasznosíthatjuk az appot (a meditációk letölthetők, így utazáskor offline is használhatók, nem szükséges mobilnet).

Az elgondolás nagyszerű és mi csak üdvözölni tudjuk, hogy végre ilyen gyöngyszemet is találni a kínálatban, ráadásul magyar fejlesztésként. Az árakkal egy kicsit talán elszaladtak: a 3590 forintos havidíj túltesz sok nagy nevű relaxációs-meditációs alkalmazás árazásán is. De mivel nem igazán van működőképes alternatíva, sokaknak lesz jó választás még így is. Ennyit ugyebár bőven megér az egészségünk és boldogságunk, amelyet ha helyettünk nem is tud megteremteni a program, de segítséget azért adhat hozzá.

Oak (iOS)

Válogatásunk egyetlen teljesen ingyenes alkalmazása az Oak, amely egy nagyon szép, ízléses felületen segíti a relaxációt. Nincs olyan nagy választék meditációkból, zajokból, hangokból, dalokból, mint a többi appban, de ami van, az jó minőségű. Itt is találunk vezetett meditációkat, sajnos újfent csak angol nyelven. De narráció nélkül is használhatunk többet közülük. 

Hasonlóan a Welzenhez, itt is találunk légzőgyakorlatokat. A program a képernyőn mutatja a belégzés, tartás, kilégzés ütemét. Kezdők számára ez hatalmas segítség lehet akár a meditációkhoz, akár ahhoz, hogy például a munkahelyen egy-egy sebtiben elvégzett légzőgyakorlattal stresszoldást végezzenek, vagy növeljék a koncentrációjukat.

Breathe (iOS)

Ha már a légzőgyakorlatoknál tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a Breathe mellett sem. Ez a program ugyanis kifejezetten e témakörrel foglalkozik. Többféle gyakorlat közül választhatunk, amelyeknek előre megszabhatjuk az időtartamát, így pontosan be tudjuk illeszteni azokat a napirendünkbe. 

A hangulatos felületen látható utasításokat követve bárhol, bármikor végezhetünk légzőgyakorlatokat. Van közöttük olyan, amelyik az elalvást segíti, van a koncentrációnkat javító, vagy éppen nyugtató hatású stb. Az egyedi grafika, a könnyen átlátható felület, a kellemes háttérzene, és a nyugtató – igaz, ismét csak angol nyelvű – narráció összességében tökéletessé teszi a programot. Ráadásul az ingyenes funkciókon túl pár száz forint csupán, hogy az összes gyakorlatot használhassuk. A narráció nyelve egyébként ennél a programnál tulajdonképpen lényegtelen, mert csak a “belégzés, tartás, kilégzés” utasításokat halljuk, amihez azért nem szükséges nyelvvizsga. Ráadásul ha tudjuk közben figyelni a kijelzőt, ott is egyértelmű a vizuális jelzés. A program képes kapcsolódni az Apple Egészség alkalmazásához is, így az elvégzett légzőgyakorlatok ott is naplózódnak, ha kérjük.

Itt végre nincs előfizetés, az extra gyakorlatokért csak egyszer kell pénz kiadnunk (349 forintot), később azok visszaállíthatók az alkalmazáson belül, ha esetleg újratelepítenénk valamiért.

Windy, Flowing, Away, Rainy, North Windford (iOS)

Ha a felhasználói felületre kényes valaki, akkor a WindyFlowingAwayRainy és North Windford appokat feltétlenül nézze meg. Csodaszép 3D-s parallax látványvilágot kapunk, hangulatos rajzokkal, lenyűgöző zenékkel és jó minőségű zajokkal. A parallax tájak a telefon kismértékű mozdítására szinte életre kelnek, így érdemes nézni is a kijelzőt, miközben relaxálunk, de a hanghatások és dalok is hozzák a hatást, ha inkább becsukott szemmel, hátradőlve pihennénk. Ehhez jól jöhet a bekapcsolható időzítő is, amely megakadályozza, hogy esetleg túllépjük a relaxálásra szánt időtartamot.

A dalok, zajok egymáshoz viszonyított hangerejét kényelmesen állíthatjuk a programban. Minden képhez kapunk egy rövidke történetet is, ami meseszerűvé varázsolja az egészet (de akit nem érdekel, nem köteles elolvasni, anélkül is nagyszerű az összhatás).

Az ingyenes változatokkal feltétlenül érdemes megismerkedni. A teljes gyűjteményt mindegyiknél egyszer kell csak megvásárolni, elfogadható áron.

Noizio (iOS)

Nozio a végtelenségig egyszerűsíti a meditációt-relaxációt segítő hangeffektek, zajok mixelését. Abszolút minimalista felületen, villámgyorsan keverhetünk magunknak háttérzajt. Szél, eső, vihar, kávézó, farm, vagy éppen a nyári éjszaka keverhető barna-fehér stb. zajokkal. Az alap gyűjtemény nem óriási, de kielégítő. Aki pedig többet szeretne, olcsón beszerezheti a kiegészítő csomagokat az alkalmazáson belül megvásárolva azokat.

Pause és Sway

Két olyan alkalmazást is mutatunk, amelyeket már évek óta nem frissítettek. Nem szeretjük az elhanyagolt appokat, különösen, ha nem ingyenesek, de a Pause és a Sway mégis megérdemli, hogy bekerüljön e válogatásba. Ezek ugyanis kivételesen nem a szokásos “dőljünk hátra és relaxáljunk” alkalmazáson. A Pause esetében az ujjunkkal simogatva a képernyőt vezérelhetünk egy érdekes, állandóan változó “foltot”, miközben kellemes relaxációs dallamok szólnak. Talán elsőre furán hangzik, de tényleg segíti a koncentrációt és nyugtat, ha szentelünk neki egy kis időt.

A Sway esetében különböző szinteket választhatunk ki, a lényeg azonban mindegyiknél az, hogy valamilyen mozgást kell végeznünk, hogy élvezhessük a hangulatos relaxációs dallamokat. Ez lehet séta, vagy a fotelben ülve lassan mozgathatjuk a telefont, esetleg – a készülék biztonságát azért ne veszélyeztetve – végezhetünk tai-chi gyakorlatokat is. Ez majdnem mindegy (csak a mozgás intenzitásának megfelelő programot kell választanunk). A lényeg, hogy mozgásban legyünk, különben elhallgat a program.

Binaural (β) (iOS)

Végül egy kakukktojás. Anno a Pzizz és a Relax Melodies tesztjénél egyaránt kifejtettük, mi fán teremnek az úgynevezett binaurális hangok. A Binaural esetében Delta, Theta, Alpha, Beta, Gamma zajokat generálhatunk, amelyek elvileg a különböző élethelyzetekben (alvás, meditáció, relaxáció, aktivitás, problémamegoldás) segíthetnek nekünk.

A program úgy is beállítható, hogy egyszerre halljuk a beállított hangeffektet mondjuk egy iTunes-ban elindított dallal, így tökéletes hatást érhetük el. Ha vannak relaxációs albumaink, könnyedén hallgathatjuk azokat a Binaural zajaival összegyúrva.

Androidos programok teszteléséhez a Samsung A70 készüléket használjuk, a Samsung Magyarország jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!