Törölt fájlok visszaállítása ingyenes programmal, Windowson

Kevés bosszantóbb dolog van, mint amikor véletlenül letörlünk néhány állományt a merevlemezről, pendrájvról, vagy a fényképezőgép memóriakártyájáról. A számítógép esetében persze ott a Lomtár minden rendszerben, de ezt a törlési sebesség fokozása végett sokan kikapcsolják (különben első körben a törlendő fájlt csak átmozgatja a rendszer a Lomtár mappájába), vagy a sors fintorából a Lomtárat is ürítjük, mire eszünkbe jut, hogy valamire még szükségünk lett volna. Utólag már hiába szeretnénk visszaszerezni a törölt dokumentumokat, képeket, videókat, s más fájlokat. Látszólag örökre eltűntek a gépünkről. Szerencsére ilyenkor is van megoldás! A likvidált állományok ugyanis a Lomtárból való törlés után is megtalálhatók egy ideig az adathordozókon, igaz, ekkor már “folyamatos veszélyben vannak”, bármikor végleg, visszaállíthatatlanul felülírhatja őket a rendszer valamilyen új adattal. Amíg viszont ez nem történik meg, a törölt fájlok visszaállítása megoldható az erre szakosodott programokkal, amelyek közül mutattunk már többet is, de ma egy új, ingyen is használhatóra hívjuk fel a figyelmet. Ez nem más, mint a MiniTool Power Data Recovery 8.5.

MiniTool Power Data Recovery 8.5: törölt fájlok visszaállítása ingyenes programmal

Ha valaki folyamatosan olvas minket, annak a MiniTool neve bizonyára ismerősen cseng már. Anno mutattunk tőlük egy kiváló, ingyenes particionáló programot is Windowsra (MiniTool Partition Wizard).

De a cég több alkalmazással is jelen van a szoftverpiacon, melyek egyike a nemrég friss verzióval debütáló MiniTool Power Data Recovery. Ez a program kifejezetten jó választás azoknak, akik olykor hajlamosak rosszul megítélni, szükségük lesz-e még egy adott állományra, esetleg gyakran sikerül véletlenül formázniuk mondjuk a fényképezőgép memóriakártyáját. De jól jöhet azoknak is, akik precíz odafigyeléssel viseltetnek állományaik sorsa iránt, a krach ugyanis bármikor beüthet. 

Egy valamit jó szem előtt tartani: az ilyen programokat előnyösebb állandóan a számítógépen tartani, hogy egy esetleges adatvesztés esetén rögtön kéznél legyenek és ne kelljen telepíteni őket. Ez nem is annyira az telepítési idő miatt fontos, hanem mert a gép saját tárolóin történt adatvesztés esetén nagyon sokat számít, hogy mennyi írási művelet történik az adott eszközre. Ha mondjuk ugyanarra a merevlemezre telepítjük a programot, amelyen a visszaállítandó fájlok is voltak, azt kockáztatjuk, hogy a rendszer felülírja a merevlemezen még rejtve megtalálható fájlokat, vagy azok egy részletét. Sok esetben szinte mindegy is, hogy az egész veszik, vagy csak egy darabja, ilyenkor már nem fog segíteni a helyreállító szoftver. Így akkor járunk a legjobban, ha eleve a gépünkön van, vagy például másik merevlemezről dolgozunk vele.

Szintén fontos szempont, hogy ha a program megtalálja a törölt fájlt és visszaállíthatónak is ítéli azt, akkor ne az eredeti tárolóra állítsuk azt vissza, hanem egy másik eszközre (külső merevlemez, pendrájv, vagy memóriakártyáról történő visszaállítás esetén inkább a gépre kerüljenek a megmentett anyagok). Az ok ugyanaz, mint fentebb: minden művelet amit az adott meghajtón végzünk, csökkenti a mentés sikerének esélyeit. Az meg tényleg nagy blamázs, ha mondjuk 20 kép visszaállításakor pont a már visszaállítottak miatt sérül a maradék visszaállítási esélye.

Ha ennyit betartunk, a többiről már gondoskodik a MiniTool Power Data Recovery. Legjobban persze a fizetős változattal járunk, mert ott korlátlan a visszaállítható adatmennyiség, de az ingyenes változattal is visszahozhatunk a halálból maximum 1 GB-nyi fájlt. Ez azért pár törölt dokumentum és fotó esetén bőven elegendő. 

A visszaállítási művelet egyébként nem olyan macerás, mint amilyennek gondolná az ember. A program feltérképezi az általunk kiválasztott meghajtó állapotát, majd – az állománytípus alapján rendezve – listába gyűjti azokat a fájlokat, amelyek ugyan törölve lettek, de elvileg még visszaállíthatók. A megtalált állományokról nézőképet is kérhetünk (az ehhez szükséges kiegészítő alkalmazást az ingyenes verzió esetében külön kell – ingyen – telepítenünk, míg a fizetős változatnak eleve a része).

Ezután a jobb egérgombbal kattintva az adott fájlra, majd a megjelenő menüből a Recover… lehetőséget választva, visszaszerezhetjük elveszettnek hitt állományainkat.

A teljes képhez azért hozzátartozik, hogy a feltérképezési művelet – a kérdéses tároló méretétől függően – igen sokáig elhúzódhat, szóval egy teljes merevlemez átnézésébe akkor érdemes belefogni, ha van időnk ezt kivárni. Viszont már a vizsgálat közben is van lehetőségünk belenézni a menet közben fellelt fájlokba. 

Az aktuális állapotot rss fájlba exportálhatjuk, így az később is visszanézhető. Emellett szintén kényelmesebbé teszi a munkát az integrált kereső, amelyben különféle szempontok (dátum, állapot, méret stb.) alapján szűrhetjük a találatokat.

Összegzésül

Mindent egybevetve a MiniTool Power Data Recovery 8.5 kifejezetten jó választás lehet törölt állományaink visszaszerzéséhez. A program különféle változatai közötti különbségeket itt lehet átnézni. Mindenki kiválaszthatja a számára kedvezőbb verziót, ha az ingyenes tudása nem lenne elegendő. Mindenesetre ha hirtelen szükségünk van egy ilyen programra, az ingyenes kiadás is életmentő lehet, legalábbis törölt állományaink számára. Annál biztosan jobb, mintha a nyitóképen látható eszközökkel esnénk neki a számítógép merevlemezének, vagy a memóriakártyáinknak.

Aki esetleg macOS-re keres hasonló megoldást, itt írtunk ilyenről.

Ne maradjon le erről sem!