Weboldalak szövegének másolása markdown formázással, bármely szövegszerkesztőbe

Van két nagy kedvencünk: az egyik a Chrome böngésző, a másik a markdown szövegformázási módszer. Mindkettőt napi szinten használjuk, így aztán nagyon megörültünk, amikor rátaláltunk az alábbi Chrome kiegészítőre, amellyel lehetővé válik a weboldalak szövegének másolása markdown formázással, bármely szövegszerkesztőbe. Utóbbiakból még azért gyorsan mutatunk néhányat azoknak, akik esetleg nem ismerik a markdown módszert, vagy eddig nem találták meg a számukra legjobb markdown szövegszerkesztőt: iA Writer, Ulysses, Typora, Dilinger stb. Mellesleg jegyzet alkalmazások is vannak szép számmal, például a Bear vagy a VNote. Egy szó mint száz, rengeteg praktikus markdown alkalmazás létezik, jó lenne, ha az ember egy webes tartalom másolásakor eleve úgy illeszthetne be ezekbe szövegrészeket, hogy rögtön ennek megfelelően vannak formázva. Íme a megoldás!

 

Weboldalak szövegének másolása markdown formázással a Chrome-ból

A Copy As Markdown egy jól sikerült Chrome kiegészítő, amelyet bárki ingyen letölthet a népszerű böngészőhöz. Telepítése után beépül a böngésző eszköztárába, s ettől kezdve ha kijelölünk egy szövegrészt a böngészőben, majd rákattitunk a Copy As Markdown ikonra az eszköztáron, nem csak egyszerű szövegként kerül vágólapra a kijelölt részlet, hanem markdown formázásokkal ellátott szövegként. Ebbe beletartozik a megfelelő alcím stílusok jelölése, a linkek kiemelése, a szövegformázások átvétele (félkövér, dőlt stb.) egyaránt. Ha a teljes weboldalt kijelöljük, azért viszonylag jó esély van rá, hogy a másolt szövegbe belekerül néhány HTML szkript is, ha másért nem, hát az oldalakon található hirdetések, bannerek, menük miatt.

Ha nem jelölünk ki semmit, csak egyszerűen rányomunk a modul gombjára, akkor az éppen megnyitott weboldal linkje kerül vágólapra, markdown formátumban. Így akár weboldalak linkjeit is villámgyorsan összegyűjthetjük a kedvenc markdown szövegszerkesztőnkben.

E módszer igen jól jön, ha több weboldalról készítünk jegyzeteket, majd ezekből szeretnénk magunknak összerakni saját célra egy szépen formázott PDF-et, esetleg e-bookot. Az olyan programok, mint az iA Writer, az Ulysses, vagy a Bear, ezt gond nélkül megoldják számunkra egyetlen kattintással. Szóval ez a Chrome plug-in akár napi szinten is hasznos lehet, feltéve persze, hogy szoktunk használni markdown alkalmazásokat szövegíráshoz, jegyzeteléshez.

Ne maradjon le erről sem!