Így használhatók ki a Google Chrome rejtett funkciói

Dacára annak, hogy mára igen tekintélyesre nőtt az alternatív böngészők száma, a Chrome előnye egyelőre behozhatatlannak tűnik a többiek számára. S bár szinte mindenki használja a gépén vagy a telefonján, mégis igen kevesen tudják, hogy milyen praktikus extrákkal rendelkezik ez a böngésző. S most nem különféle kiegészítőkre gondolunk. A Google Chrome rejtett funkciói alapból ott lapulnak a böngészőben, s igencsak megkönnyíthetik a napi internetezést.

 

A Google Chrome rejtett funkciói: avagy pillantás a jövőbe

A Google Chrome meglehetősen gyakran frissül, s az új verziók a hibajavításokon túl általában egy-két új funkcióval is dicsekedhetnek. Azonban ennél jóval több vasat tart a tűzbe egyszerre a Google, vagyis jóval több fejlesztés alatt lévő funkció van folyamatban, mint amennyit egy-egy frissítés során megismerünk. Ha kíváncsiak vagyunk, mi várható, illetve szeretnénk a saját elképzeléseinknek megfelelően optimalizálni a böngésző működését, akkor a címsorba a chrome://flags címet beírva, majd Entert nyomva, megnyithatjuk a Chrome Experiments lapját. Itt az adott verzióban elérhető kísérleti funkciókat kapcsolhatjuk ki- vagy be.

Az itt található listában bármiből választhatunk ami megtetszik, de mindig tartsuk szem előtt, hogy ezek kísérleti funkciók – még bőven tesztelési fázisban vannak -, ezért nem biztos, hogy gond nélkül működnek. Adott esetben a böngésző összeomlásához is vezethet, ha olyat kapcsolunk be, amit még nem volt érdemes. Ettől függetlenül akadnak itt azért gyöngyszemek, amelyekkel akár gyorsabbá is tehetjük az amúgy sem lomha böngészőt. Ezzel kapcsolatban itt írtunk részletes tippet.

 

A Chrome Canary és az új Chrome felület bekapcsolása

Ha valaki még ennél is “elvadultabb” hangulatban van, annak tudjuk ajánlani, hogy nevezzen be a Chrome Canary kiadásra. Ez a Chrome kísérleti verziója, amelyben még többet megtudhatunk a böngésző jövőjéről. Ingyenes, szép sárga ikonja van, és általában még gyorsabb is az aktuális Chrome kiadásnál. Cserébe azért megbízhatatlanabb is, többször tapasztalhatunk összeomlásokat a használata során. Viszont példának okáért olyan nyalánkságokat is tartalmaz, mint mondjuk a Chrome leendő külseje, ugyanis a Google igyekszik modernebb és letisztultabb felületbe öltöztetni a böngészőt. A Canary chrome://flags lapján keressünk rá az alábbi opcióra: UI Layout for the browser’s top chrome

Itt állítsuk be a választható opciók közül a Refresh lehetőséget, majd indítsuk újra a böngészőt. Ha mindent jól csináltunk, már az új “felsővel” találkozhatunk. E cikk készültekor a dolog még csak a windowsos verzióban működik, de a Google itt is hullámokban frissít, szóval előbb-utóbb a Canary – gyakori – frissítéseinek valamelyikével megérkezik majd a többi platformra is az új felület. Aztán ha a Canary-ban bevált, szépen átvándorol a végleges Chrome böngészőbe is. A Canary és az aktuális Chrome gond nélkül használható egymással párhuzamosan a gépen, így akár mindkettőt telepíthetjük.

 

Az automatikus lejátszások megregulázása

Maradjunk még a chrome://flags lapnál. Ha valakit idegesít, hogy a médiatartalmak automatikusan is elindulhatnak a böngészőben, akkor itt az Autoplay policy átállításával felhasználói interakcióhoz köthetjük a dolgot.

 

A család Chrome-ja, avagy több fiók beállítása

Kevésbé rejtett funkció, mégis kevesen használják ki, hogy a Chrome használható több felhasználós üzemmódban is. Vagyis ha egy Windows/macOS fiókban használja ugyanazt a böngészőt a család minden tagja, akkor egy kattintással tudnak fiókot váltani a böngészőben, s így elérni a saját beállításaikat: mentett jelszavakat, könyvjelzőket, előzményeket. Ehhez kattintsunk a Profil gombon a böngésző jobb felső sarkában és válasszuk a Személyek kezelése menüpontot. A megjelenő panelen a Személy hozzáadása gombra kattintva hozhatunk létre új Chrome felhasználót. Adjunk neki nevet, válasszunk hozzá egy ikont a kínálatból, majd kattintsunk a Hozzáadás gombra. Ekkor egy új böngészőablak nyílik meg a jobb felső részén a megadott nevet megjelenítve. Az előző ablakon is megjelenik a felhasználói név (ha nem adtunk korábban semmit, akkor a Személy 1). A névre kattintva a Chrome-on belül azonnal felhasználót válthatunk. Mindig az a fiók érvényes az adott ablakban, amelynek a nevét kiírja a böngésző felül.

A funkció teljes kihasználása érdekében érdemes a Chrome fiókon belül a szokott módon bejelentkezni Google fiókunkba is, így ugyanis szinkronizálhatjuk adatainkat az összes olyan eszközzel, ahol Google fiókot és Chrome-ot használunk (például egy androidos okostelefonnal, vagy windowsos és maces Chrome böngészőnkkel).

Windows alatt a Chrome automatikusan létrehoz az Asztalon egy-egy parancsikont minden Chrome felhasználónak (a megszokott Chrome ikon, csak a bal alsó sarkában a kiválasztott kép, vagy a Google avatarunk látszik). Ezekkel közvetlenül a kívánt Chrome fiókot indíthatjuk el, vagyis rögtön a saját beállításainkkal, könyvjelzőinkkel stb. találkozunk a megnyíló böngészőben.

 

Jelszavak és könyvjelzők szinkronizálása

Ha már a könyvjelzőknél tartottunk, jó tudni, hogy ha bejelentkeztünk Google fiókunkkal a böngészőben, akkor jelszavainkat, könyvjelzőinket, előzményeinket, a telepített Chrome kiegészítőket stb. lehetőségünk van szinkronizálni az eszközeink között. Ez azt jelenti, hogy mindezen információk a Google szerverén tárolódnak (titkosítva) és bármelyik olyan eszközünkön lehívhatjuk őket automatikusan, ahol bejelentkezünk Google fiókunkba.

Ehhez kattintsunk böngésző menü gombjára (három függőlegesen elhelyezkedő pont a jobb felső részen), majd válasszuk a Beállítások menüpontot (vagy kattintsunk ide Chrome használata esetén). A megjelenő lapon – ha még nem tettük – jelentkezzünk be a Chrome-ba a Google fiókunkkal a Bejelentkezés a Chrome-ba gombra kattintva.

Ekkor megjelenik a Szinkronizálás opció is, amelyben alapból minden be van kapcsolva, így a böngésző azonnal elkezdi szinkronizálni az adatainkat. Ha ezt nem szeretnénk, kattintsunk az opcióra, majd a megjelenő lapon jelöljük be mi, hogy mely adatokat szinkronizálhatja a böngésző. Így ha például nem akarjuk az összes gépünkön ugyanazokat a Chrome kiegészítőket, Chrome témákat stb. használni, ezeket kikapcsolhatjuk. De ugyanígy megtiltható vagy engedélyezhető a könyvjelzők, előzmények, jelszavak, megnyitott fülek stb. szinkronizálása is.

 

Keresés a Google.com megnyitása nélkül

Szintén kevesek által kihasznált funkció, hogy a böngésző címsorába nem csak fix URL címeket lehet beírni, hanem akár keresendő kifejezéseket is. A Chrome ugyanis, amint rájön, hogy nem egy weboldal címét írtuk be, automatikusan rákeres a beírt szövegre a Google keresőjében. Vagyis keresés végett nem kell előbb ellátogatnunk a google.com oldalra. Mellesleg nem csak a Google-val működik a dolog. A Settings / Keresőmotorok beállítása részben lecserélhetjük a használni kívánt keresőmotort másra is (Bing, Yahoo!, AOL stb.), ha bármi gondunk van a Google keresőjével.

 

Gyorsabb keresés meglévő szövegekre

A keresés másik módja, amikor egy éppen megnyitott oldal szövegrészletére keresnénk rá. Ebben az esetben két módszer is jól jöhet:

  • Jelöljük ki a kérdéses szövegrészt vagy szót, majd húzzuk rá a böngésző címsorára az egér segítségével (fogd és dobd módszer), s utána nyomjunk Entert.
  • Jelöljük ki a kérdéses szövegrészt vagy szót, majd kattintsunk rajta a jobb egérgombba, és megjelenőhelyi menüben válasszuk a Keresés a(z) Google keresővel a következőre: keresett kifejezés menüpontot

Az eredmény mindkét esetben ugyanaz, vagyis a böngésző továbbítja a keresendő kifejezést a Google keresőnek, mi pedig azonnal kapjuk a találati listát. Mellesleg a Google kereső megér egy önálló misét, anno írtunk is a hatékony keresési módszerekről egy külön cikket, amely itt olvasható.

 

Számoljunk a Chrome-ban

Ha pedig már ennyire nekiestünk a Chrome címsorának, leplezzünk le egy másik lehetőségét: valutaváltóként és számológépként is megállja a helyét. Na jó, van ebben egy kis csalás, hiszen maga a böngésző egyikre sem képes, viszont a Google keresője igen. S mivel a Google keresője közvetlenül elérhető a címsorból, így a korábban ismertetett megoldást ott is lehet hasznosítani. Szóval aki számolni szeretne a böngésző címsorában, ne tétovázzon és olvassa el korábbi cikkünket, amelyben ismertetjük a módszert. Az ott leírtak közvetlenül a Chrome címsorában is alkalmazhatók.

 

Megnyitott oldalak mentése könyvjelzőként új mappába

Ha sok érdekes weboldalt vagy online cikket találtunk, s mindegyik meg van nyitva a böngészőben egy-egy önálló fülön, de időnk éppen nincs átnézni őket, eltehetjük mindet egy lépésben későbbre. Ehhez kattintsunk valamelyik fülön a jobb egérgombbal és a megjelenő menüben válasszuk az Összes lap hozzáadása a könyvjelzőkhöz… menüpontot.

A megjelenő panelen válasszuk ki a célmappát (ha nincs, akkor az Új mappa gombra kattintva létrehozhatunk egyet). Ide kerül be az összes megnyitott lap linkje, így később a könyvjelzőink között könnyedén rájuk találunk majd.

 

Fontos oldalak rögzítése állandóra

Egy praktikus apróság: a számunkra fontos, minden alkalommal megnyitásra kerülő oldalakat rögzíthetjük a böngészőben. Ehhez kattintsunk az adott oldal megnyitása után annak fülén és válasszuk a Lap rögzítése menüpontot. Ekkor kisebb méretben, az oldal ikonjával jelképezve a többi fül elé kerül az adott oldal. Így amellett, hogy kevesebb helyet foglal, a böngészőnk minden megnyitásakor automatikusan megjelenik, vagy kedvenceinket (Gmail, Messenger stb., kinek mi), nem kell minden alkalommal manuálisan újranyitni. Ezt elintézi nekünk a böngésző automatikusan.

 

További Chrome tippek

Végezetül szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét a kissé elrejtett, de azért létező Chrome rovatunkra, amelyben az összes eddig megjelent Chrome tippünket megtalálják. Kiegészítők, használat, extrák egy helyen. Mellesleg hasonló “rejtett” rovataink akadnak még szép számmal. Az oldal tetején lévő Témák menüpontban mind elérhető. Ha valaki témakörök szerint böngészné a tartalmainkat, ott érdemes kezdenie.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató