Íme az egyik legjobb videokonvertáló program ingyen, akár 4k videókhoz is

Nem ez lesz az első alkalom, hogy oldalunkon a különféle videoformátumok közötti konvertálásról esik szó. Foglalkoztunk már a témával többször is, mutattunk hasznos ingyenes alkalmazásokat erre a célra, s megfordult nálunk néhány profi fizetős megoldás is (itt és itt). Mai vendégünk viszont szerintünk a legjobb videokonvertáló program ingyen. Ráadásul cross-platform is.

Az egyik legjobb videokonvertáló program ingyen

A HandBrake nevű alkalmazás nem mai motoros, annak idején Macen hódított igazán, de azóta már Windowsra és Linuxra is letölthető, s kétség kívül az élmezőnynek is az elején van, ha videokonvertáló programokról beszélünk.

Érdekessége, hogy egyszerre képes kiszolgálni a szinte teljesen amatőr és a profi felhasználókat is. Előbbiek egy halom előre definiált beállítási lehetőség közül választhatnak a Preset opcióban, amelybe immár bekerült több új Youtube és Vimeo optimalizáció, illetve több 4k videoformátumokhoz illeszkedő konfiguráció is. A sablonok kiválasztása segít, ha iPhone-ra, androidos okostelefonra, tabletre, Playstation-re stb. szeretnénk átkonvertálni egy mozit, amely eredetileg mondjuk az eszközök által alapból általában nem támogatott MKV formátumban vannak, vagy esetleg még mindig DVD-n, Blu-ray lemezen. Utóbbiak rippelése is a Handbrake feladatkörébe tartozik ugyanis, simán átalakíthatunk egy DVD filmet (hangsávokkal, feliratokkal együtt) olyan formátumra, amit aztán a telefonunkon is könnyen megnézhetünk. A sablonok mindazt a temérdek opciót, amely a programban rendelkezésünkre áll, beállítják helyettünk a számunkra – a megadott elvárásaink alapján – optimális üzemmódba. Egy kattintás az egész, meg még egy a Start gombra, hogy elinduljon a konvertálás.

De a profik sem csalódhatnak a programban, hiszen a Handbrake minden egyes kis beállítása manuálisan is változtatható, s hát van belőlük bőven, kezdve a formátumokat érintő jellemzőktől, a különféle szűrőkön át, egészen a hangsávokra vonatkozó dolgokig. Kimenetként egyébként az MP4 és az MKV áll rendelkezésünkre (aki AVI rajongó, annak nem ez lesz a jó választás). Ezeken belül változtathatjuk a kódolás jellemzőit. Értelemszerűen minél jobb minőségre törekszünk, annál lassabb lesz az átalakítási folyamat, bár a Handbrake ezügyben is megtesz mindent: kihasználja a többmagos processzorok lehetőségeit.

Az aktuális verzió már támogatja a 4k videókat, az Apple-féle HEVC kódolás, kicsit pofásabb ikonokat kapott elődeihez képest, s a sablonok választása is több helyen történhet a felületen, kinek hol esik kézre.

Mindent egybevetve a HandBrake tényleg az egyik eszköz, ha videókat szeretnénk konvertálni, vagy éppen régi DVD filmjeinket pakolnánk át okostelefonon és tableten is lejátszható formátumba. Bizonyos szempontból talán a korábban bemutatott (ffmpeg-re épülő) Adapter a legközelebbi rokona, de a HandBrake sokkal testreszabhatóbb. Itt a legapróbb részletekig mindent úgy állíthatunk be, ahogy az számunkra a legmegfelelőbb. Szóval ha valaki eddig még nem próbálta, érdemes vele megismerkedni.

Ne maradjon le erről sem!