DVD filmek okostelefonra és tabletre, egyszerűen

Az egyre nagyobb képernyővel ellátott okostelefonokon és tableteken már nem olyan elképzelhetetlen a filmnézés sem, mint a kezdetekkor. A Youtube-ról és egyéb videomegosztó oldalakról nem jelent problémát se streamelni, se letölteni videókat, s ma már rengeteg szolgáltatásban kölcsönözhetünk digitálisan mozifilmet is. De mi van akkor, ha mi a régen megvásárolt saját DVD-ket szeretnénk újranézni, csak már nem az asztali DVD lejátszón, vagy a számítógépen, hanem a mobilon, vagy a táblagépen? Nos, ez sem olyan nagy kihívás, ha találunk egy programot, amelyik megoldja a DVD filmek okostelefonra történő átalakítását.

MacX DVD Ripper Pro: DVD filmek okostelefonra, tabletre

A kissé megtévesztő nevű MacX DVD Ripper Pro kifejezetten jó választás lehet erre a célra. Nevével ellentétben nem csak macOS-re, hanem Windowsra is elérhető. A két változat a funkcióit tekintve nagyjából azonos, pár technikai különbség van csak közöttük. Mi a maces változatot teszteltük élesben, de ugyanazokat a lehetőségeket adja a windowsos is, szinte azonos felületen. Lássuk, pontosan mit is.

Első körben a MacX DVD Ripper Pro természetesen arra hivatott, hogy hagyományos DVD lemezeinket átalakítsa mp4 vagy más, az okostelefonok, tabletek által támogatott formátumokba. Természetesen mehetnek a feliratok, ha több hangsáv van, akkor választhatunk közülük, vagy rippelhetjük mindet, hogy később, a lejátszóban válasszunk. A program több formátumot is támogat, így a végeredmény lehet mp4, mov, avi, divx, mpeg fájl egyaránt, de adott esetben csak a hangot is tudjuk rippelni, mp3 vagy aac formátumban. Az egyszerűség kedvéért számos előre definiált beállítást kapunk, amelyek közül egyetlen kattintással tudjuk kiválasztani a nekünk szimpatikusat. Természetesen bármelyik módosítható később. Egy menetben több exportálási opciót is kiválaszthatunk (készülhet például a DVD-ből mp4 változat és egy teljes ISO képfájl is), ezeket szépen, egymás után végrehajtja a program, így nem kell tűkön ülve várni, hogy az egyik procedúra befejeződjön és elkezdhessük a másikat (beállíthatjuk az is, hogy a konvertálás végeztével automatikusan lekapcsolja a gépet).

Ahogy az előbb említettük, a számtalan mobilos és tabletes (vagy online) formátum között választhatjuk akár az ISO exportot is. Ebben az esetben a lemezről egy teljes klón készül. De akár mkv formátumban is menthetjük a lemez minden egyes lehetőségét, az összes hangsávot, a feliratokat, hogy később mondjuk a VLC Playerben le tudjuk játszani, közel azonos feltételekkel, mint a lemezt.

A feliratok kezelésében egyébként lehetőség van a videók esetén “ráégetni” azokat a képre, vagy ha szimpatikusabb, srt fájlként is tudja menteni azokat a program.

A MacX DVD Ripper Pro egyszerűen használható felülete mellett a gyorsaságával is kitűnik a konkurensei közül. Feltűnően gyorsan képes végezni a konvertálással, hála a hardveres gyorsítási lehetőségek kihasználásának. Ha viszont ráérünk, akkor skálázhatjuk is a teljesítményét, például csökkenthetjük a program számára használható processzormagok számát, bekapcsolhatjuk a High Quality Engine üzemmódot stb. További extra, hogy akad pár szerkesztési funkció is: trim, crop, expand. A készítők ígérete szerint a sérült és lejátszhatatlan DVD-kről is képes visszaszerezni a filmet, ezt sajnos nem áll módunkban tesztelni, de kinézzük belőle, bár abban is biztosak vagyunk, hogy ezen a téren azért nem mindenható.

Ellenben bárki kipróbálhatja, lévén van belőle trial változat (macOS-re és Windowsra egyaránt).

Nálunk a tesztek során remekül szerepelt a program. Kezdőknek kifejezetten tudjuk javasolni, hiszen nem kell aprólékos beállításokkal vacakolni, pár kattintás és 10-20 perc múlva már másolhatjuk is a mobilra a régi kedvenc DVD-s filmünket.

De a haladó felhasználók is megtalálják benne a számításukat, hiszen a DVD-k biztonsági mentése, az mkv formátumba konvertálás, vagy éppen a kép jellemzőinek változtatása egyaránt praktikus lehetőség. A 60 dolláros ár nem éppen olcsó, viszont gyakran akciózzák, így ki lehet fogni jobb áron is. Ha sok DVD-t kell átalakítanunk a gyűjteményünkből, érdemes elgondolkozni a megvásárlásán!

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató