Íme a legszebb tennivaló lista program iPhone-ra

Az elmúlt év egyik nagy felfedezettje volt a Moleskine cég naptár alkalmazása, amelyről rögtön ki is jelentettük, hogy a legdögösebb naptár app iPhone-ra, s ezt a kijelentésünket azóta is tartjuk. A Timepage ráadásul nem csak gyönyörű, hanem hihetetlen kézreálló a működése, és az égvilágon mindent tud, amit egy naptár programtól elvár az ember az okostelefonon. Ma a kistestvérét mutatjuk be, amelyről ismét azonnal ki merjük jelenteni, hogy a legszebb tennivaló lista program iPhone-ra. S bár akadnak még hiányosságai, azért még így is az élvonalba verekedte magát már a megjelenése után közvetlenül.

FRISSÍTÉS 2020.02.19.: Időközben elkészült az Action webes felülete is, így már böngészőben is menedzselhetjük tennivalóinkat.

a legszebb tennivaló lista program iPhone-ra

A Moleskine Actions felületét illetően a készítőknek nem volt nehéz dolguk, hiszen a Timepage külseje és működése tökéletes alap egy to-do alkalmazás számára is. A méretes panelek és az, hogy minden funkciót azonnal elérünk valamilyen ujjgesztussal, hihetetlenül kényelmessé teszik az Actions használatát. Ráadásul még gyors is.

Tennivalóinkat kategóriákba sorolhatjuk, a megjelenítésük pedig vagy egy áttekinthető idősávon, vagy a kategóriákat képviselő kártyákon oldható meg. Előbbi esetben az összeset láthatjuk, utóbbi esetben pedig értelemszerűen csak az adott kategóriába tartozókat. Minden bejegyzéshez rendelhetünk határidőt és figyelmeztetést is, tetszőleges időpontokra. Emellett van jegyzetelési lehetőségünk is, ha az adott feljegyzést még kiegészítenénk néhány extra infóval.

Van áttekintő nézet a már elvégzett tennivalókról is. Ezek ugyan az alap Schedule felületről eltűnnek miután késznek jelöltük őket, de a Logbook felületen visszakereshetők. Ha pedig már nem kellenek, látványosan ripityára törhetjük őket.

Érdekesség, hogy ha pár bejegyzést az adott napon nem teljesítünk, akkor azok nem kerülnek át automatikusan a következő napra, mint mondjuk a Things 3-nál, hanem egy külön felületen gyűjti össze mindet, s mi dönthetünk a sorsukról (megsemmisítés, újraidőzítés, vagy további tárolás). Van egyébként lehetőség ismétlődő feladatok felvételére is, amelyek tetszőleges időközönként automatikusan ismét megjelennek aktuális teendőként.

Minthogy ugyanaz a kiadó, kézenfekvő, hogy a Timepage és az Actions tökéletesen összedolgozzon. Ennek megfelelően, ha mindkét programmal rendelkezünk, akkor a Timepage-ben szépen megjelennek az adott napra bejegyzett tennivalók (az átláthatóság kedvéért kicsit elkülönítve, de teljesen a Timepage felületéhez idomulva), az Actions pedig kis méretben mutatja az adott nap naptári eseményeit is. Oda-vissza szerkesztgethetünk is velük, ha valamin változtatnánk.

A fentiek alapján, ha valaki mindkét programmal rendelkezik, annak eljött a Kánaán: két csodás felületen vezetheti naptárbejegyzéseit és tennivalót egyaránt. Sokkal jobbak, mint az iOS eredeti naptár és to-do appjai.

Még olyan kis extrákat is kapunk, mint teljesen egy teljesen fekete felület (ami igen lenyűgözően fest az iPhone X kijelzőjén), vagy az app ikonjának cserélhetősége (a színvilágát változtathatjuk). De azért nem mind arany, ami fénylik.

Még nem tökéletes, de gyorsan alakul

Míg a Timepage esetében ki merjük jelenteni, hogy kívül, belül tökéletesre sikerült, addig az Actions még kezdeti sebekből vérzik. Miközben a tennivaló lista alkalmazások többségét röhögve lefölözi már most is, azért hiányoznak belőle olyan funkciók, amelyekkel akár GTD alkalmazásként is megállná a helyét: nincsenek alábontható listák, nincs lehetőség csatolmányok használatára (például egy adott tennivalóhoz fontos PDF-et jó lenne néha odabiggyeszteni) stb. Ezek persze nem mindenkinek számítanak hiányosságnak, hiszen az alap to-do funkciók hiánytalanul megvannak, de azért jó lenne egy későbbi verzióban megtalálni ezeket is.

Emellett, míg a Timepage esetében tulajdonképpen édes mindegy, hogy van-e hozzá asztali kliens vagy online felület, hiszen a Google vagy Apple naptárakkal simán szinkronizálható, azokat pedig egy sereg alternatív asztali naptárprogram “megeszi”, addig egy to-do alkalmazás esetében ez már komoly hiányosságnak tűnik. Egyszerűen vannak helyzetek, amikor kényelmesebb a gép előtt ülve felvinni a tennivalókat, mint mindig kézbe venni emiatt a telefont. Még ha az Actions felülete tényleg döbbenetesen kényelmesre sikerült is.

Szerencsére a különböző fórumbejegyzések alapján a fenti hiányosságokkal a készítők is tisztában vannak, s elvileg pótolják majd ezek nagy részét, sőt, akár még asztali Moleskine alkalmazás is várható (talán macOS-re és Windowsra egyaránt). Reméljük, nekik kicsit gyorsabban megy majd, mint a Microsoftnak, akik a Wunderlist (egyelőre elvi) legyilkolása után az új Microsoft To-Do appal igencsak szenvedős tempóban haladnak.

Összegzésül

Hiányosságai ellenére az Actions kifejezetten jól sikerült to-do alkalmazás. Elsősorban azoknak megfelelő választás, akik már letették a voksukat korábban a Timepage mellett és szeretnének egy ahhoz illeszkedő, gyors tennivaló lista alkalmazást. Az ehhez szükséges funkciókkal tökéletesen felszerelték a programot, szóval nagy csalódás nem érhet senkit. Legfeljebb azt lesz kicsit nehéz megemészteni, hogy a Timespage előfizetés nem tartalmazza az Actions-t, így erre külön kell előfizetni az App Store-ban. Szerencsére nem kell zsákbamacskát vennünk, mivel az aktuális verziót 7 napig díjmentesen használhatjuk.

Mi pedig várjuk az asztali verzió megjelenését, illetve a fentebb hiányolt funkciók esetleges beépítését. S amint nagyobb változást észlelünk, azonnal megírjuk itt.

Tesztünkhöz az iPhone X készüléket a Telekom biztosította számunkra.

Ne maradjon le erről sem!