SVG fájlok előnézete a Windows Intézőben, egyszerűen és ingyen

Bár a Windows 10 Intézője igyekszik a lehető legtöbb kép- és videoformátumról előnézettel szolgálni, akadnak olyan fájlformátumok apból nem tud mit kezdeni. Ilyenkor többnyire annak a programnak az ikonja jelenik meg az Intézőben, amelyhez az adott fájlt hozzárendelték. Ide tartoznak például az Apple-féle HEIC tömörítést használó képfájlok, vagy éppen az interneten egyre népszerűbb SVG vektoros képformátum. Korábban a HEIC képek Windowson történő megnyitásához már szolgáltunk gyakorlati tanácsokkal, s akkor azt is megmutattuk, hogy lehet nézőképeket generáltatni a Windows Intézőben iPhone-os fotóinkhoz. Ezúttal az SVG fájlok előnézete kerül terítékre, vagyis azt mutatjuk meg, milyen egyszerűen rávehető a Windows fájlkezelője, hogy már a megnyitásuk előtt betekintést engedjen az SVG fájlokba.

 

SVG fájlok előnézete a Windows Intézőben

Az SVG fájlok egyszer népszerűbbek, egyre több képszerkesztő támogatja ezek megnyitását és mentését, illetve mutattunk már korábban olyan online szolgáltatást is, amelyik az SVG fájlok PNG formátumra konvertálását oldja meg nekünk pár kattintással. Nem kell hát kétségbe esnünk, ha SVG-ként kapunk meg egy logót vagy ábrát. Viszont aki napi szinten találkozik ezzel a fájltípussal, annak sokat gyorsíthat a munkameneten, ha már megnyitás előtt látja, hogy a kiválasztott fájl biztosan a megfelelő grafikát tartalmazza-e.

Az Intéző erre alapból nem képes, viszont ha telepítjük az SVG Viewer Extension for Windows Explorer nevű kiegészítőt, akkor az egy csapásra orvosolja ezt a hiányosságot. Csak arra kell odafigyelnünk, hogy biztosan a megfelelő változatot töltsük le és telepítsük, mert a 32 bites verzió ugyan felmegy a 64 bites Windowsra, de nem működik. Szóval jól fontoljuk meg a letöltésnél, melyiket választjuk. Ha például nem tudjuk, milyen Windows 10 változatot használunk, akkor érdemes a Gépház / Névjegy részben megtekinteni a Rendszer típusa bejegyzésnél (vagy segítségül hívhatjuk az alábbi módszerek egyikét is).

Telepítése után az SVG Viewer Extension nyomban munkába áll, így onnantól a Windows Intézőben azonnali előnézetet kapunk (ikonos vagy mozaik nézetben) minden SVG fájlról, anélkül, hogy megnyitnánk azokat egy programban. Ennyi! Egyszerű, gyors, ingyenes megoldás, amely a tesztjeink során abszolút flottul működött. Érdemes próbára tenni, ha gyakran dolgozunk SVG fájlokkal és nincs róluk előnézetünk az Intézőben.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató