Egyszer mindenki megkérdezi: mi van a számítógépemben?

Míg korábban sokan maguk válogatták össze a számítógépük összetevőit a PC boltokban, manapság már a többség inkább notebookot vásárol, s a legtöbben csak a legfontosabb jellemzők (CPU, memória, háttértár, esetleg a kijelző felbontása) alapján döntenek a boltok polcai előtt állva. Akik pedig ajándékba kapják a gépet, végképp nem szoktak tisztában lenni azzal, mit használnak. Amíg a rendszer és a programok zökkenőmentesen működnek, nincs is ezzel gond. Lássuk be, nem feltétlenül kell aprólékosan ismerni egy számítógép minden hardver- és szoftver összetevőjét ahhoz, hogy munkához vagy szórakozáshoz használjuk. A gond akkor kezdődik, amikor az ember elakad valamivel, esetleg a gép kezd rosszalkodni, illetve ha lassúnak ítéljük és úgy gondoljuk, némi hardveres fejlesztés vagy szoftveres tuning jót tenne neki. Ekkor már nem árt tudni, pontosan milyen géppel van dolgunk, ahogy azt sem, milyen szoftvereket használunk rajta (akár azokat is, amelyek csak háttérben futnak, közvetlenül nem szoktunk dolgozni velük). Ilyenkor már felmerül az emberben a kérdés: mi van a számítógépemben? Nos, a válasz szerencsére könnyen megtudható. Máris megmutatjuk miként.

 

Mi van a számítógépemben?

Arra, hogy részletesen megismerjük számítógépünk belsejét, több megoldás is létezik. Windows esetében mutattunk már egyet, a Speccy nevű programot. Ezt a szintén népszerű Windows takarító, a Ccleaner fejlesztői készítették, részletesen itt írtunk róla. Van azonban egy másik remek alkalmazás is erre a célra, amely nem más, mint a HiBit System Information. Két dolog miatt is szerethető:

  • van belőle hordozható (portable) változat, amelyet telepítés nélkül futtathatunk a gépen, akár egy pendrájvról is
  • hihetetlenül részletes információkkal szolgál a számítógép hardveréről, a telepített szoftverekről, automatikusan elinduló programokról, drájverekről stb.

Nem állítjuk, hogy szép a felülete, de azt igen, hogy nagyon egyszerűen használható és abszolút átlátható. Márpedig jelen esetben ez többet számít, mint a külcsín. S ami a legjobb az egészben: az összes adatot exportálhatjuk HTML fájlként, amelyet aztán már könnyedén megoszthatunk azzal, aki érdemben hozzá tud szólni a dologhoz.

Például egy memóriabővítés előtt pillanatok alatt megtudhatjuk így, hogy pontosan milyen modulokra van szükség és hány modul csatlakoztatható az alaplaphoz.

Ha nem windowsos PC-t használunk, hanem Macet (ezt viszonylag könnyen megállapíthatjuk, mert kivétel nélkül mindegyiken találunk valahogy egy “megkezdett” alma logót), akkor tulajdonképpen nincs szükség külön telepítésre, mert a macOS rendszer Alma menüjének About This Mac menüpontjára kattintva, a megnyíló ablakon pedig a System Report… gombot választva az ég világon mindent megtudhatunk a gépről, egyetlen felületen. Ezt az információhalmazt is nyomtathatjuk vagy exportálhatjuk PDF-be, XML-be. Szóval itt is könnyedén megy a gép adatainak megosztása másokkal.

Mellesleg ha épp új Mac vásárlása előtt állunk, esetleg használt gépben gondolkozunk, akkor jól jöhet még az ingyenes Mactracker alkalmazás, amely szinte minden információt tartalmaz az eddig megjelent Apple eszközökről (nem csak a Macekről, hanem az iPhone változatokról, iPodokról stb. is).

Történelmi áttekintésnek sem utolsó, mivel a kezdeti idők gépeiről is részletes infókat tudhatunk meg belőle.

 

Ha távsegítséget kérünk

Korábban mutattunk már néhány remek megoldást, többek között két olyan weboldalt, amelyeket meglátogatva azonnal láthatjuk számítógépünk főbb összetevőit és IP címünket is. Így telefonos a távsegítséget nyújtó ismerősnek vagy szakembernek nagyon sokat segíthetünk a probléma izolálásában, hiszen pontosan meg tudjuk mondani, milyen gép és milyen operációs rendszer előtt ülünk. Ennél többet már csak akkor tehetünk, ha a távirányításra is lehetőséget adunk. Erről is írtunk részletesen korábban: teljesen ingyen is lehetőséget biztosíthatunk a távelérésre, szinte bármilyen rendszer és gép esetében. Így az egyszerűbben megoldható problémák elhárítása, vagy néhány beállítás elvégzése akár messziről is megoldható lesz a számítógépen, ami gyors és kényelmes.

Ne maradjon le erről sem!