Samsung CH711: WQHD felbontású hajlított monitor

Az elmúlt hónapok során több Samsung monitor is megfordult nálunk, s eleddig egyikbe sem tudunk belekötni. Mindegyik hozta a minőséget. Most a Samsung CH711 érkezett meg hozzánk, s el is határoztuk, ezúttal nagyon szigorúak leszünk és a használat során tapasztalt mindent problémát aprólékosan leírunk. De végül rá kellett jönnünk, hogy a hibák felsorolásából nem jön össze cikk, mert konkrét problémával nem találkoztunk. Így most elmeséljük, miért is merjük rámondani erre a termékre, hogy “majdnem tökéletes”.

 

Samsung CH711: hajlított WQHD monitor – nem csak – gamereknek

Adott tehát egy 27 és 31.5 colos (1800R íveltségű) változatban egyaránt megvásárolható, hajlított monitor, ami így elsőre talán már nem is tűnik akkora különlegességnek, hiszen egyre több hasonló lát napvilágot. Azonban a Samsung CH711 rendelkezik két erős ütőkártyával: az egyik a Quantum dot technológia, amely előnyös lehet a gyors képfrissítést elvárók számára, a másik pedig a WQHD felbontás (2560×1440 pixel), amely már fejlesztésekhez, vagy párhuzamosan több alkalmazásban történő munkához is tökéletes választás, ha egyszerre akarjuk átlátni több program ablakát. Nem beszélve persze a fotóretusálásról, grafikai munkákról, ahol igencsak fontos a nagy felbontás. A 178 fokos betekintési szög is kellemes tulajdonsága a készüléknek.

Munkaállomásokhoz is nagyon előnyös lehet tehát ez a monitor, de a Samsung a CH711-et gamer monitornak is szánja, s bár beállítások és felület terén kevésbé alkalmazkodtak e felhasználói csoport elvárásaihoz, mint mondjuk a korábban bemutatott C24FG70 esetében, az vitathatatlan, hogy ez a készülék tökéletesen kiszolgálja a profi gamereket is. Az ívelt monitor szerintünk amúgy is igen praktikus játék közben, kellemesen fokozza a játékélményt. A CH711 esetében természetesen van játékmód és állítható a válaszidő is, három fokozatban. Ami még jó hír: van AMD Freesync opció is, így ha a gépünk hardveresen erre alkalmas, tovább javíthatjuk a játékok képminőségét.

A játékosok számára talán kevésbé fontos, de aki sokat bámulja irodai munka közben a monitort, annak valószínűleg jó hír, hogy van egy mozdulattal bekapcsolható szemkímélő üzemmód is.

Csatlakozók tekintetében kicsit eltér a mostanában megszokottól, ugyanis elsőre úgy tűnik, hogy a HDMI kábel alapból része a készüléknek, a tápkábel és a HDMI vezeték egyetlen szálon fut ki a monitor talpából, hogy aztán kettéváljanak és az egyik mehessen a konnektorba, a másik pedig a számítógépbe. Praktikus megoldás. Mellesleg ha lepattintjuk a hátlapot egy kis részen, akkor simán hozzáférünk magukhoz a csatlakozókhoz is (és ez esetben egy MINI DP IN is elérhetővé válik).

Mindent egybevetve technikailag. képminőségben és – bár ez ízlés kérdése, de szerintünk – megjelenésben egyaránt jól szerepelt nálunk a Samsung CH711. Ha valakinek egy nagy felbontású (WQHD), játékra és munkára elsőrangú, hajlított monitorra lenne szüksége, ne keresgéljen tovább. Ezzel a készülékkel biztosan elégedett lesz. Egyetlen hátulütője van a dolognak: megkérik az árát. A nálunk járt 27”-os változat például 768 dollárról indul, a 34”-os verzió pedig 1 498 dollártól szabadít meg minket. Semmi sem tökéletes… De ha hosszú távra tervezünk, s ki tudjuk használni a WQHD felbontást, akkor bizony megéri a befektetés. A 27”-os változat szerintünk minden szóba jöhető feladatra tökéletesen alkalmas.

Ha pedig valaki nem érné be a WQHD felbontással, annak is tudunk ajánlani valamit: érdemes megismerkednie a korábban bemutatott Samsung CF791 monitorral, amely 3440×1440 pixeles felbontást kínál és szintén hajlított változat. Ha pedig valaki nem teljesen igazodik ki a col vs cm kérdésben, vagy szeretné megtudni, hogy milyen távolságra érdemes elhelyezni egy nagyobb képernyőt a foteltől a tökéletes mozi-élményhez, annak ajánljuk ingyenes, online képátló kalkulátorunkat.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató