Látványos munkaeszköz: 21:9 képarányú, ívelt monitor

Nagyjából a címben szereplő jellemzőkkel lehet körbeírni a Samsung Samsung CF791 fedőnevű monitorát, amely akár a korábban bemutatott 24”-os ívelt gamer monitor nagytestvérének is tekinthető. Ha más nem, a méretei miatt biztosan: 34”-os 3440×1440 pixel felbontású (21:9 képarányú) kijelzővel dicsekedhet, amely 1500R görbülettel van “megbolondítva”. Mondjuk ekkora méretnél már kifejezetten praktikus is a hajlítás, nem beszélve arról, hogy veszettül jól néz ki. Amúgy is egy ritka elegáns kivitelezésű ívelt monitor az, amivel ebben esetben dolgunk van.

A méretes és felbontását illetően is tekintélyt parancsoló kijelző a Quantum dot technnológiát alkalmazza képalkotási eljárásként, így a színei, a képminősége (beleértve a vakító fényerőt is) gyakorlatilag tökéletesek (100 Hz-es frissítés és 4 ms válaszidő áll rendelkezésre).

E visszafogottabb válaszidő miatt a Samsung CG791 csak részlegesen nevezhető gamer monitornak. Amúgy sem kényezteti annyira a játékosokat beállítások és mondjuk aréna világítás terén, mint a korábban bemutatott Samsung C24FG70, ám itt is pár mozdulattal (a hátlapon elhelyezett joystick vezérlővel kényelmes a menü használata) elérhető egy játék beállítás, ami optimalizálja a frissítési rátát és a képbeállításokat. Nem játék stílusonként lebontva, de azért csak van ilyen is benne. A menü megjelenése is minimalistább, nincs játékélményre kihegyezve, viszont a hatalmas felbontás és a dupla HDMI bemenet miatt akad benne egy izgalmas extra menüpont: a PIP/PBP mód. Ezzel egyszerre két forrásból is megjeleníthetünk képet a monitoron, vagy egymás melletti, vagy kép a képben elrendezéssel. Praktikus.

Ha már a csatlakozóknál tartunk: van ugyebár a már említett két HDMI bemenet, egy DP IN, és egy PC IN bemenet is. Utóbbiban ugyebár az a poén, hogy a monitor hátulján találunk két USB és egy füles csatlakozót is, így ha a gépünket macerásabb elérni, kvázi USB HUB-ként is funkcionálhat az ívelt monitor. Ez úgyis mindig a kezünk ügyében van munka közben az asztalon (vagy a falon). A beépített hangszórók is jól jöhetnek, de azért senki ne számítson házimozi hangminőségre. A csatlakozókat egyébként elfedhetjük egy lepattintható borítással, így csak egy apró résen jönnek ki a kábelek, kisebb lesz a káosz. Mert fő az elegancia!

Mindent egybevetve mi tökéletesen elégedettek voltunk ezzel a monitorral. Munkára (videovágás, fejlesztés stb.) egyszerűen tökéletes, de játékra sem utolsó, feltéve, hogy a kedvenc játékaink támogatják ezt a felbontást (ha igen, akkor azért az “hatalmas” élmény, a szó legszorosabb értelmében).

Igaz is, mielőtt elszaladnánk a vásárláshoz szükséges 999 dollár értékű forinttal a zsebünkben a sarki elektronikai áruházba, előbb győződjünk meg róla, hogy rendszerünk (hardver és szoftver tekintetében egyaránt) támogatja-e az adott felbontást, erre ugyanis azért jelenleg – változó okokból – nem minden videóvezérlő képes (főleg a régebbi, vagy integrált változatoknál kell nélkülöznünk). Ha viszont megfelelő technikai és anyagi háttérrel rendelkezünk, aligha fogunk csalódni ebben a monitorban.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató