Íme a legsokoldalúbb QR kód készítő alkalmazás

Ha QR kódot szeretnénk készíteni, arra számtalan eszköz létezik, magát a kódot pedig remekül lehet alkalmazni több területen is. Korábban mutattunk már online megoldásokat, de a minap belefutottunk a tökéletes QR kód készítő szoftverbe.

 

QR Factory: a legsokoldalúbb QR kód készítő

A QR Factory egyetlen hátránya, hogy csak OS X-en (MacOS) használhatjuk. Ha azonban egy Mac előtt ülünk, ennél hatékonyabb programot nem találunk erre a célra. Miután megvásároltuk az App Store-ban vagy a készítők weboldalán (ahonnan egyébként ingyenes próbaverziót is letölthetünk), rögvest nekiláthatunk a QR kódok gyártásának.

 

A hagyományos megoldás az, hogy egyenként készítünk kódokat: ez esetben megadhatunk szöveges tartalmat, részletes névjegyet (tényleg részletes, nem korlátozott, mint a legtöbb ilyen appban, ráadásul átvehetünk adatokat a rendszer címjegyzékéből is), webcímet, telefonszámot (itt meghatározható, hogy a tárcsázó vagy az sms küldő nyíljon meg a kód leolvasásakor), wifi kódot, naptárbejegyzést, social media linkeket, SEPA adatokat, GPS koordinátákat, vagy e-mailt, akár teljes tartalommal együtt. Ennyi féle tartalommal tölthetjük fel leendő QR kódunkat.

 

qr-factory-2

Ezután a Customize… gombra kattintva szépet testreszabhatjuk a kód megjelenését is. A felbontását, a színét (választhatunk színátmenetet is), a hibajavítási megfelelőséget, sőt, a kód közepére akár egy ábrát vagy logót is beilleszthetünk, melynél meghatározható a körvonal is (ami követi a logó kontúrját). Ugyanitt választhatjuk ki a kód hátterének színét, vagy állíthatjuk azt akár áttetszőre is.
Ezeket a funkciókat ilyen jól összeválogatva kevés programban találjuk meg, de a készítők nem érték be ennyivel. Lehetőség van ugyanis CSV fájlok alapján automatikusan generáltatni akár több ezer QR kódot is.

 

qr-factory-4

A CSV fájlok megfelelő “felépítéséhez” kapunk útmutatót is: a táblázatban meghatározhatjuk a leendő kódok típusát, tartalmát, színét stb. Mindent, amit amúgy manuálisan kellene beállítanunk. Ráadásul egy CSV fájl tartalmazhat többféle kódot is. Ha tehát tömegével kell kódokat generálnunk, érdemes lehet ezt a megoldást választani. Sokkal kényelmesebb, mint egyesével gyártani a kódokat, akkor is, ha amúgy minden kód elmenthető és később tovább szerkeszthető.
Ezeken felül már csak hab a tortán, hogy a kész kódot a Verify Code gombra kattintva le is ellenőrizhetjük, illetve a Share gombbal azonnal meg is oszthatjuk a közösségi oldalakon.
A kész kódokat PNG vagy PDF (vektoros) formátumban menthetjük.
A QR Factory a legsokoldalúbb QR kód szerkesztő, amivel mostanság találkoztunk, pedig kipróbáltunk már rengeteget. Ha gyakran kell QR kódokat kreálnunk, abszolút megéri a 20 eurós befektetést.

Ne maradjon le erről sem!