QR kód készítés ingyen és könnyedén

Az egykor Japánból útjára induló QR kód ugyan sehol sem lett olyan népszerű, mint őshazájában, de manapság azért egyre több helyen tűnik fel mifelénk is. Magazinok oldalain, print hirdetésekben, plakátokon, névjegyeken, különböző termékek dobozain. Mire jók és hogyan készíthetünk sajátot?

 

QR kód készítés ingyen, online

Egy QR kód segítségével számtalan információt és kényelmi szolgáltatást nyújthatunk a felhasználóknak. A magazinok hirdetéseiben például elhelyezhető olyan kód, amelyet a megfelelő mobil appal leolvasva azonnal elugorhatunk a termék honlapjára az okostelefon böngészőjében. Egy plakáton elhelyezett kóddal egyetlen mozdulattal elérhetővé tehető a címünk, így az érintettek könnyebben odatalálnak hozzánk az adott pontról az okostelefon útvonaltervezőjével (például Google Maps).
De egy QR kód rejtheti Youtube videó linkjét, szöveges információkat, vagy akár egy teljes névjegyet is. Utóbbit egy névjegykártyán elhelyezve egy mozdulat csupán, hogy a rajta szereplő adatokat valaki rögzíthesse telefonja címjegyzékébe is.
A QR kód tehát sokoldalúan felhasználható, s a QR kód elkészítés is egyszerű. Gyakorlatilag elég hozzá egy tetszőleges gép és egy böngésző.

 

GoQR.me

A GoQR.me oldalon például villámgyorsan generálhatunk ilyen kódot. Csak ki kell választanunk, hogy webcímet, névjegyet, naptárbejegyzést, SMS-t, telefonszámot, vagy wifi kódot stb. akarunk készíteni és kitölteni a megfelelő mezőket. Ezután a Download gombra kattintva kiválaszthatjuk a kód típusát, méretét, majd menthetjük is a kívánt formátumba (bitmapes vagy vektoros változatban: png, jpg, svg, eps).

Az oldal ízléses, áttekinthető és ingyen használható. Kell ennél több? Ha igen, akkor kérhetünk logó elhelyezést is kód közepén, bár az itt sajnos már nem ingyen van, ráadásul elég körülményes megrendelős procedúrával jár.

 

qrcode.littleidiot.be

Egy igazán megnyerő nevű oldal, viszont ha ettől eltekintünk, akkor QR kód készítésre elsőrangú. Az opciók szinte ugyanazok, mint a fent már bemutatott oldalon, de a png, eps, svg mentési lehetőségek itt bővülnek a pdf formátummal is.

Sőt, a Generate Visual gombra kattintva elugorhatunk egy másik oldalra, ahol a megszokott fekete-fehér kódok helyett mintával ellátott verziókat készíthetünk, regisztrációért cserébe.

 

www.qr-code-generator.com

Végül egy szintén letisztult és sokoldalú online QR kód készítő, amelynek segítségével akár olyan kódot is generálhatunk, amelynek közepén elhelyezzük cégünk logóját.

Ehhez viszont regisztrálnunk kell, hogy tesztelhessük a 15 napos próbaverziót: vagyis 15 napig ingyen készíthetünk céglogós QR kódot (sajnos csak addig is lesz használható, mivel linkrövidítési megoldást alkalmaznak, így a 15 nap leteltével megszűnik az átirányítás). Később, ha mondjuk átszerkesztenénk, ráérünk átgondolni, befizetünk-e a Pro változatra. Ha nem, akkor az ingyenes funkciók továbbra is rendelkezésünkre állnak majd.

 

Előnyök és veszélyek

A bevezetőben említetteken kívül bögrére, pólóra, táskákra is jópofa megoldás a QR kód. Mivel a leolvasása nem igazán függ a kamera szögétől, az sem baj, ha nem tudjuk pontosan “befogni” a beolvasásra szolgáló mobilalkalmazásokban. Sőt, a hibatűrése is elég nagy, így kisebb sérülés vagy gyűrődés sem igazán okoz gondot.
Egy valamire azonban érdemes odafigyelni: a legtöbb mobil app a beolvasás után nem rögtön hajtja végre az adott feladatot (elugrás az kívánt weboldalra, címjegyzékbe felvétel, telefonhívás kezdeményezés stb.). Ez nem vételen. Egy QR kódról ugyanis alapból nem tudjuk megállapítani, mit tartalmaz, így mielőtt a beolvasott linkre ugranánk, ellenőrizzük, mit is olvastunk be. Ha például rövidített linket látunk (goo.gl, bit.ly stb.), annak érdemes előtte utána nézni, főként ha nem teljesen megbízható a forrás.
Az ilyen veszélyekre részletesen is felhívtuk a figyelmet ingyen letölthető Biztonságban az interneten című e-bookunkban, amelyet innen tölthetnek le.

Ne maradjon le erről sem!