Egy készülék, amivel valóban élmény a vezeték nélküli címkenyomtatás

Hosszú évek után az irodai munkáról az embernek nem feltétlenül az “élmény” szó jut eszébe, kiváltképp ha olyan monoton dolgokkal tölti az idejét, mint mondjuk címzések nyomtatása borítékokra, vagy feliratok készítése dossziékra.
Mi viszont tudunk mutatni egy olyan készüléket, amivel a fentiek igenis élményszámba mennek!

 

Leitz Icon

A Leitz Icon több olyan jellemzővel rendelkezik, amelyek összesítése után bátran ki merjük jelenteni, hogy képes a bevezetőben vázolt pozitív irodai életérzés kiváltására.
Kezdjük azzal, hogy meglehetősen kicsi, így elfér bárhol az irodában. Még pofásnak is mondható, de legalábbis nem hétköznapi a formavilága, az biztos. Sok gomb nincs rajta, csak egy címketovábbító és egy vágó az elején, hogy ha esetleg nem minden alakult úgy, ahogy akartuk, ráhagyhassunk még egy kis papírt és megfelelő minőségben le is szabhassuk.

 

leitz-icon-1

 

Ezeken felül ide már csak két üzemmód jelző LED került (wifi és power), hátulra pedig egy USB csatlakozó, egy WPS gomb és a hálózati kábel csatlakozója. Még egy gombot találunk a készülék tetején is, ezzel nyithatjuk a címkepatron tároló rekeszét.

 

leitz-icon-6

 

Mivel a készülék az USB-s összekötésen felül akár vezeték nélküli kapcsolatra is képes, így a helyválasztást a kábelezés sem fogja behatárolni. Teljes a szabadság. Ha netán utáljuk a címkenyomtatást, és így látni sem bírunk egy ilyen készüléket, elrejthetjük az iroda legfélreesőbb részébe is.

 

leitz-icon-3

Lényeg, hogy a wifi router segítségével csatlakozni tudjon az iroda többi gépéhez, azonos hálózaton. Ezt konfigurálni amúgy gyerekjáték, mivel van WPS funkció: gyakorlatilag egy gombnyomás és csatlakoztattuk a wifi hálózatba. A gyártó azért előzékenyen mellékel egy USB kábelt is.

 

leitz-icon-5

 

Sőt, kapunk a csomagban egy adag öntapadós címkét is, pofás kis kazettában: hivatalos nevén intelligens címkepatron. Nevét valószínűleg arról kapta, hogy a készülékbe helyezve nem kell konfigurálgatnunk semmit, mivel az felismeri, hogy a különféle típusok közül melyiket pakoltuk bele és ennek megfelelően konfigurálja a címkézési lehetőségeket.

 

leitz-icon-2

 

Ráadásul így a maradék címkemennyiségről is állandó infója van a készüléknek, nem ér minket meglepetés, ha már fogyóban van. A patron amúgy újrahasznosított papírból készült, újrahasznosítható, szóval még a környezetvédelemnek is adózhatunk. A behelyezés egyszerű és pár kattanással később már használhatjuk is. Nem is akárhogy!

 

Szoftveresen is tökéletes

A Leitz Icon egy remekül összerakott, könnyen beüzemelhető és tesztjeink során megbízhatónak bizonyult hardver. De lássuk be, ettől még a hajunk kihullana a használatakor, ha nem adnának hozzá normális szoftvert.
Nos, a Leitz elkényeztet: Windowsra és OS X-re (MacOS-re) egyaránt letölthetjük az oldalukról a Leitz Icon Software elnevezésű (ezen évekig gondolkodhatott a marketing csapat) alkalmazást. Azért kötünk bele a nevébe, mert másba nem tudunk, ugyanis hosszú ideje ez az első olyan gyári szoftver, amivel szinte teljesen elégedettek voltunk.

 

leitz-icon-szoftver-2

 

A program automatikusan igazodik az éppen behelyezett címkepatron lehetőségeihez és ennek megfelelően ajánlj fel különféle sablonokat (ha nem megfelelőt választunk, figyelmeztet, hogy gondoljuk át a dolgot, vagy cseréltünk patront). Van persze lehetőség egyedi méretezésre is, de nekünk praktikusabbnak tűnt, ha az ember kiválaszt egy sablont és legfeljebb átalakítja azt, bár sok esetben a felépítéshez valószínűleg nem is kell hozzányúlnia az irodai felhasználóknak, csak átírni a szöveges tartalmakat és esetleg lecserélni a logókat, kódokat.

 

leitz-icon-szoftver-3

 

A címkénk számtalan dolgot tartalmazhat: egyszerű szöveget (ezeket beíráskor akár automatikusan is képes méretezni a program), vonalkódokat, QR kódokat (ezek generálásához mindent megkapunk programon belül), képeket (van clipart gyűjtemény, de importálhatunk is), vagy éppen változó címzéseket (ehhez a program képes az adott rendszer címjegyzékét is használni, de létrehozhatunk vagy importálhatunk is tetszőleges adatokat).

 

leitz-icon-szoftver-4

 

De beilleszthetünk még automatikusan változó sorszámozást, dátumot, időpontot stb. is. Olyan nyalánkságokra is figyeltek, hogy Dropboxról is képes legyen dolgozni, szóval kis irodák akár erre a felhőszolgáltatásra építve is elérhetővé tehetik bárki számára a saját sablonokat, hogy ki-ki magának címkézhessen.

 

 

De tovább megyünk: iOS-re és Androidra is létezik applikáció, gyakorlatilag teljesen azonos tudással, csak a kisebb érintőképernyőz igazított felülettel.

 

Szinte minden variációra

A Leitz Icon elég sokoldalúan hasznosítható címkenyomtatás téren. Kapható hozzá papír szalag (általános felhasználásra), műanyag szalag (vízálló, öntapadós stb.), stancolt címke, karton szalag egyaránt. Nem állt módunkban mindegyiket kipróbálni, de a papír szalaggal nem volt gondunk, így merjük valószínűsíteni, hogy a többivel sem lett volna. A címkéink mérete természetesen szabályozható, hiszen bár a szalag szélessége adott, vágni viszont hosszában ott tudjuk, ahol nekünk tetszik.

 

ScreenFlow5

 

Irodában, rendezvényeken, suliban, de akár még otthoni is jó szolgálatot tehet (emitt található néhány felhasználási ötlet, illetve a vásárolható kiegészítők és patronok is). Érdekesség, hogy még külső akkut is lehet hozzá vásárolni, így szinte bárhol beüzemelhetjük (viszonylag kényelmesen hurcolható ebben a méretben).

Mindent egybevetve a Leitz Icon egy kifejezetten jól sikerült címkenyomtató, amely 50 ezer forint körüli árát viszonylag gyorsan visszatermelheti, ha napi szinten tudjuk hasznosítani a képességeit.

Ne maradjon le erről sem!