Videók átméretezése online, egyszerűen

Videókat felvenni manapság szinte bármilyen okostelefonnal lehet, közben tele van az internet i jobbnál jobb felvételekkel, videókkal. Ám a formátumok és méretek meglehetősen változatosak, s nem biztos, hogy egy adott videó ezen jellemzői tökéletesen megfelelnek az elvárásaiknak. Éppen ezért mutattunk már jónéhány megoldást a videoformátumok közötti konvertálásra (telepíthető ingyenes programokat és online szolgáltatásokat), illetve a nyáron ismertettünk egy remek, ingyenes programot a videók átméretezéséhez is. Ma ezt a gyűjteményt bővítjük néhány olyan szolgáltatással, amelyekkel a videók átméretezése online megoldható, így nem kell hozzá telepítenünk semmilyen alkalmazást, ráadásul rendszertől függetlenül használhatók Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt.

Videók átméretezése online, egyszerűen

Bár egy erre szakosodott, telepített programban sokkal gyorsabb és kényelmesebb lehet a videók átméretezése, olykor előfordul, hogy olyan gép elé kerülünk, amelyen nem érhető el semmilyen erre alkalmas szoftver. Ilyenkor jöhet jól az alábbi két online szolgáltatás egyike, merthogy ezekhez nincs szükség másra, csak egy modern böngészőre.

A CloudConvert lassan már személyes kedvencként van számon tartva nálunk. Először is remek online konvertáló, amellyel szinte bármilyen formátumú dokumentum, videó, hanganyag, képfájl átalakítható, másodszor pedig akadnak extra funkció is. Ilyen például, hogy a videokonvertáló funkciónál van trimmelési és átméretezési opció is. Az átalakítandó videó kiválasztása után egyszerűen kattintsunk a csavarkulcs ikonnal jelöl gombra, s a megjelenő felület Resolution részében állítsuk be a kívánt célméretet. Az Aspect Ratio opcióban kiválaszthatjuk a leendő videó képarányait is. Hagyjuk jóvá a beállítást az Ok gombra kattintva, majd a Convert gombbal indítsuk el az átalakítási folyamatot.

Ha a rendszer végzett a feladattal, már tölthetjük is le az átméretezett videót. Kimeneti formátumnak egyébként választhatunk akár más videoformátumot is ahelyett, amit eredetileg feltöltöttünk, de természetesen lehetőség van ugyanazt a kódolást és konténert, vagyis azonos formátumot megadni is, hogy csak a méret változzon.

Szintén jó megoldás lehet a FreeConvert.com oldal Online Video Converter felülete. Válasszuk ki az átalakítandó videót (maximum 1 GB fájlméretű lehet, ami azért az esetek többségében több, mint elegendő), majd a Convert to résznél válasszuk ki a célformátumot, a mellette lévő fogaskerekes gombra kattintva pedig állítsuk be a kívánt célméretet (a Video Screen Size opcióban a méretet, a Video Aspect Ratio opcióban pedig a képarányt választhatjuk ki).

Az Apply Settings gombra kattintva jóváhagyhatjuk a beállításokat, a Convert To MP4 (vagy a választott egyéb formátum neve) gombra kattintva pedig elindíthatjuk a feltöltést és az átalakítást. Ha a rendszer végzett a feladattal, a Download MP4 (vagy az adott formátum neve) felirat gombbal letölthetjük az átméretezett videót a gépünkre, illetve ha inkább azt szeretnénk, átemelhetjük rögtön Google Drive vagy Dropbox tárhelyünkre is.

Ennyi! Ennél egyszerűbben talán már meg sem lehet oldani ezt a feladatot. Nem kell hozzá telepíteni hatalmas videoszerkesztő szoftvereket vagy túlbonyolított konvertálókat. Ez a két oldal mindig kéznél van, ha internet közelében vagyunk, ráadásul gyengébb gépeken is gyorsan alakíthatunk így át videókat, hiszen nem a gép, hanem a távoli szerver végzi a méretezést és konvertálást.

Ne maradjon le erről sem!