Windowsos játékok futtatása Macen és Linuxon, Windows nélkül

Még a nyár végén mutattuk be a Parallels Desktop 17-et, amely egy kiváló virtualizációs környezet macOS-re, hogy komplett vendég rendszereket (Windows, Linux, macOS verziók, ChromeOS stb.) futtathassunk macOS alatt. Ha valakinek teljes rendszerekre van szüksége, amelyek között a gép újraindítása nélkül válthat, vagy akár párhuzamosan is dolgozhat velük, annak a Parallels Desktop 17 tökéletes választás. A dolog egyetlen hátulütője, hogy ehhez szükség lesz a Windows tényleges telepítésére, plusz meglehetősen erős hardverre, is a virtuális gép futtatásakor annak osztoznia kell az alap rendszer erőforrásain. S bár működhetnek így windowsos alkalmazások akár egy gyengébb, 8 GB RAM-mal ellátott MacBook Air konfiguráción is, azért a felhasználói élmény közel sem lesz ugyanaz, mintha 16 GB RAM és egy erősebb processzor hajtaná az e célra bevetett Macet. De mi van akkor, ha mi nem erre vágyunk, nincs szükségünk egy komplett Windowsra, csak szeretnénk olykor futtatni egy-két windowsos alkalmazást, vagy épp kizárólag Windowsra megjelent játékokat? Megoldható ez virtuális gépek és teljes Windows telepítése nélkül is? Nos, az alábbi alkalmazás segítségével is. A CrossOverrel ugyanis gond nélkül megy a windowsos játékok futtatása Macen, s persze adott esetben – ha temérdek maces program mellett hiányérzetünk lenn – akár a windowsos programok használata macOS alatt. S hogy teljes legyen a kép: adott esetben nem csak macOS-en, hanem Linuxon is elérhető e lehetőség.

Wine: Windowsos játékok futtatása Macen és Linuxon, Windows nélkül

Ha teljesen pontosak akarunk lenni, akkor a ma bemutatásra kerülő megoldás alapja eredetileg Linuxra készült. De mivel mind a Linux, mind a macOS INIX alapú, így mostanra már mindkét rendszeren gond nélkül alkalmazhatjuk. Ez a bizonyos alap a Wine nevű kompatibilitási szoftverréteg, amelynek készítői mindig hangsúlyozzák, hogy nem emulátorról van szó. A Wine (Wine Is Not an Emulator) inkább egy kompatibilitási réteg, amely a Windows alkalmazások futtatását oldja meg a POSIX-kompatibilis operációs rendszereken (Linux, macOS, BSD). Az emulátorokkal szemben ez a Windows API-hívásokat röptében POSIX-hívásokra fordítja. Ezzel egészen hatékonyan kiküszöbölve az emulátoroknál tapasztalható teljesítménycsökkenést, illetve tökéletesebbé téve az integrációt a gazdarendszerbe. A Wine tehát telepített Windows nélkül – de szükséges esetén az olyan Windows kiegészítők telepítésével, mint a DirectX – képes windowsos alkalmazásokat és játékokat futtatni macOS és Linux alatt. Több tízezer alkalmazással kompatibilis, s ez remek dolog, csak egy a bökkenő: nem különösebben egyszerű a konfigurálása.

Ez utóbbi problémára kínál megoldás a CodeWeavers által készített CrossOver, amely ugyan a Wine-ra épül, de egy mindenki számára könnyen használható, egyszerűen konfigurálható felületet nyújt. Gyakorlatilag pár kattintásra redukálja egy windowsos játék vagy program telepítését, majd későbbi elindítását.

CrossOver: Windowsos programok használata macOS és Linux alatt, teljes kényelemben

A CrossOver 21 (cikkünk készültekor ez az aktuális verziószám) hivatalosan ugyan még nem támogatja a macOS Monterey rendszert, de mi azon teszteltük és nem tapasztaltunk hibát. Használhatjuk Inteles processzorral vagy M1 chippel szerelt Macen egyaránt. Mi egy inteles MacBook Airt használtunk a teszthez. Az eredmény az alábbi videón is megtekinthető.

Használata tényleg kapanyél egyszerűségű: a telepítése mindössze annyiból áll Macen, hogy kicsomagolva, majd duplán kattintva a letöltött fájlra, engedélyezzük, hogy áttegye magát a Downloads mappából az Applications mappába, a többi program közé. Nem mintha átvonszolni nehezebb lenne, de még ezt is leegyszerűsítették.

Ezután csak elindítjuk, s máris telepíthetjük első windowsos alkalmazásukat vagy játékunkat. A programok telepítésének menete szintén egyszerű. Ha nagyon biztosra akarunk menni, érdemes a program adatbázisában rákeresni a telepítendő programra vagy játékra, mert ha szerepel az – egyébként igen méretes – adatbázisban, akkor biztosan megússzuk manuális konfigurálgatás nélkül a dolgot. Játékok esetében nem csak a játékhoz ajánlott Windows verziót konfigurálja (értsd beállítja a hardveres jellemzőket és a szoftveres környezetet a települő játék számára, de értelemszerűen nem telepít egy komplett Windows XP / 7 / 10 / 11 stb. rendszert), hanem letölti és telepíti a szükséges kiegészítőket is: fontokat, DirectX verziókat stb. Ezeknél némi felhasználói interakció kellhet (az automatikus letöltésük után nekünk kell végigkattogni például a DirectX telepítőjét), de ez azért nem nagy kihívás. Miután végzett az előkészítéssel, elindítja a a játék általunk megadott telepítőjét, amelynél szintén a Windows alatt megszokott módon végig kell vinnünk a telepítést. Ha ez is megvan, a CrossOver befejezi a konfigurálást és ettől kezdve a felületéről bármikor elindíthatjuk a telepített programot. Sőt, az bekerül a Launchpad felületre is, így pont ugyanúgy használhatjuk, mint a maces alkalmazásokat.

A CrossOver minden telepített alkalmazást és játékot egy úgynevezett palackba (Bottle) helyez, így ezeket teljesen külön tudjuk később konfigurálni, ha a helyzet mégis megköveteli. Változtathatjuk a környezet minden jellemzőjét, hogy a legtöbbet hozzuk ki az adott alkalmazásból, bár az alap beállítások általában tökéletesek. Az adatbázis tényleg méretes (emitt keresgélhetünk benne online is), ráadásul nagyon informatív a felület, láthatjuk a közösség értékelését, s előre tudhatjuk, hogy mire számíthatunk (esetleges futási problémák, hibás működés stb.), az adott programnál, játéknál. Természetesen nem vagyunk rákényszerítve az előre meghatározott beállítások használatára, így olyan programokat is telepíthetünk, amelyek nem szerepelnek a CrossOver adatbázisában.

Windowsos Steam játékok Macen

Érdekesség, hogy nem csak az egyéni telepítővel ellátott játékokat (például a GOG.com-ról letöltött DRM mentes darabok) futtathatók a CrossOver segítségével, hanem akár Steam gyűjteményünk windowsos darabjait is megpróbálhatjuk működésre bírni. Ehhez még csak a Steam oldalára sem kell felmennünk. Mint az a mellékelt videónkban is látszik, egyszerűen el kell indítani egy új telepítést, majd az adatbázisból előrekeresni a Steamet.

A CrossOver letölti a Steam futtatásához szükséges összes kiegészítőt, sőt, magár a Steam telepítőt is. Utóbbit persze nekünk kell végigkattogni, de ha megvagyunk és elvégeztük a szokott módon a bejelentkezést a Steam fiókunkba, onnantól az egész olyan lesz, mintha egy windowsos gép előtt ülnénk: egy kattitással telepíthetjük Steam könyvtárunkból a kívánt játékot, s később azt a Steam felületéről, vagy a létrejövő egyéni ikonjával is elindíthatjuk.

Az már más kérdés, hogy az adott játék mit szól hozzá, hogy nem valódi Windowos környezetben kell futnia, de amivel kipróbáltuk (Heroes III HD Edition), azzal nem volt gond. Általánosságban: amit a hardverünk elbírna – ha Windowst használnánk rajta – és nem kíván valami nagyon különleges windowsos kiegészítőt, azzal nem lesz gondunk.

Összegzésül: nem csodaszer, de elég hatékony

Mindent egybevetve a CrossOver tényleg leveheti a vállunkról a terhet, hogy akár Macen, akár egy linuxos PC-n megfelelően beüzemeljünk windowsos alkalmazásokat és játékokat. Pár kattintás és dolgozhatunk vagy játszhatunk. A játékok minősége persze sok környezeti összetevőtől függ: befolyásolja a hardver, a játék minimális rendszerkövetelményei. Nem mondunk vele korszakalkotó dolgot ha kijelentjük: a régi játékok (2D és 3D egyaránt) szinte mindegyike gond nélkül beüzemelhető, míg az újabb, nagy nevek esetében azért érhetnek meglepetések, vagy legalábbis nem biztos, hogy teljes pompájukban jelennek majd meg a képernyőn. Ez viszont nem jelenti, hogy játszhatatlanok lennének.

Bár a CrossOver nem ingyenes, de még mindig olcsóbb, mint egy virtuális gép szoftver + jogtiszta Windows kombót beszerezni, ráadásul 14 napig teljesen ingyen tesztelhetjük, annyi idő alatt pedig azért kiderül, hogy van-e értelme befektetnünk. Ha nincs szükségünk arra, hogy egy komplett vendég rendszer fusson a gépünkön, akkor jobb megoldást jelenthet, mint a Parallels vagy a VMware. Ha viszont szükségünk van egy komplett Windowsra, akkor nem a CrossOver lesz a megoldás.

Alternatív megoldás cross-platform játékra

Ha valaki nem találná meg a számítását sem a virtuális környezetek, sem a CrossOver használatában a játékokhoz, annak jó megoldást lehet még a játékok streamelése. Így szintén játszhatók a kizárólag Windowsra megjelent változtok macOS-en vagy Linuxon. Ezekről a megoldásokról korábban ebben a cikkben írtunk.

Ne maradjon le erről sem!