Psst!, avagy privát adatok és jelszavak megosztása online, biztonságosan

Mint ahogy korábbi, a legjobb jelszómenedzser alkalmazásokat felsorakoztató összeállításunkból is kiderült, a 1Password jelenleg az egyik legjobb választás, ha kódjainkat, jelszavainkat, privát feljegyzéseinket biztonságban szeretnénk tudni. Miközben már gőzerővel készül a nyolcadik verzió is, a cég bővítette a jelenlegi 1Password 7 tudását is a napokban kiadott frissítéssel. Az új funkció neve Psst! (teljes nevén Password secure sharing tool), s hasonlóan a korábban bemutatott Bitwarden Send szolgáltatáshoz, ezzel is megoldható a privát adatok és jelszavak megosztása online, biztonságosan. Vagyis ahelyett, hogy titkosítás nélkül küldenénk el valakinek érzékeny információkat, itt pár mozdulattal létrehozhatunk egy valóban biztonságos megosztást, ráadásul a elég, ha nekünk van 1Passwordünk, a megosztás ugyanis 1Password nélkül is megnyitható, egyszerűen a böngészőben.

1Password Psst!, avagy privát adatok és jelszavak megosztása online, biztonságosan

A 1Password Psst! szolgáltatás tehát arra jó, hogy pillanatok alatt megoszthassunk másokkal jelszót, PIN kódot, banki adatokat, titkos feljegyzéseket stb., úgy, hogy tényleg csak az férjen hozzá, akinek szánjuk.

Magához a megosztáshoz 1Password alkalmazás szükséges, ebben hozhatjuk ugyanis létre a megosztási linket az ott tárolt bejegyzések bármelyikéhez.

Az új megosztás létrehozásakor választhatunk, hogy egyszerűen, az adott linkkel megnyithassa-e bárki az adatokat tartalmazó oldalt (a semmiből kitalálni nehéz a linkeket, elég összetettek), vagy ha fokozottabb biztonságra vágyunk, akkor e-mail cím alapján meghatározhatjuk, hogy ki férhessen hozzá a link valódi tartalmához.

Utóbbi esetben nem elég a link birtokában lenni, a tartalom megnyitásához előbb meg kell adni az e-mail címünket, majd az arra küldött egyedi azonosító kódot. A megosztásnál meghatározhatunk lejárati időt is, vagyis azt, hogy hány napig éljen a link. Ha ez letelt, a szolgáltatás automatikusan elérhetetlenné teszi az adott megosztást.

Mivel a megosztott anyagok megnyitáshoz elegendő egy tetszőleges böngésző és nem szükséges 1Password fiók, így ezzel a módszerrel bárkivel, bármikor meg tudjuk osztani a jelszavakat, wifi kódokat és egyéb érzékeny adatokat. Bármilyen adattípust, amit a 1Password támogat, beleértve a markdown feljegyzéseinket is.

Ne maradjon le erről sem!