Kéretlen böngésző modulok és programok nyomtalan törlése Windowson

Ha valaki előszeretettel próbál ki új programokat, előbb vagy utóbb sikerülhet megizzasztania a Windowst. Akadnak olyan alkalmazások, amelyek még akkor is futtatnak a háttérben folyamatokat, amikor valójában nem használjuk őket semmire. Ráadásul ha ezekre nincs szükségünk, teljesen feleslegesen veszik el az erőforrásokat a valóban szükséges programoktól és háttérfolyamatoktól. Még olyan is akad, amelyik a likvidálása után is hagy maga után feleslegesen futó háttérfolyamatokat, az pedig a minimum, hogy a legtöbb program saját Uninstaller alkalmazása képtelen maradéktalanul eltakarítani az eltávolított szoftver nyomait a gépről. Ezen felül sajnos előfordulhat, hogy olyan, úgynevezett kéretlen alkalmazás vagy épp böngésző kiegészítő kerül a gépünkre, amely ugyan nem minősíthető vírusnak, de a rendszer működésének hátráltatásával így is okozhat galibákat. Az iObit most megjelent Uninstaller 11 szoftvere mindkét fenti problémára megoldást jelenthet. Megoldható vele a kéretlen böngésző modulok és programok nyomtalan törlése Windowson, sőt, még néhány egyéb hasznos funkcióval is dicsekedhet.

iObit Uninstaller 11: programok nyomtalan törlése Windowson

Az iObit Uninstaller 11 – mint az a verziószámából is látható – meglehetősen régi motoros a programeltávolítók kategóriájában. Ennek megfelelően ezen a területen gyakorlatilag mindenre képes, ami elvárható: kiválaszthatjuk az eltávolítandó programokat, majd egyetlen kattintással elindíthatjuk azok csoportos eltávolítását.

Ilyenkor a program a háttérben az alkalmazások eredeti eltávolítóját futtatja le, de ha végzett ezzel a feladattal, megpróbálja automatikusan felkutatni azokat a maradvány fájlokat és Registry bejegyzéseket is, amelyeket az eredeti eltávolítók valamiért nem voltak képesek eltüntetni.

Emellett az iObit Uninstaller 11 rendelkezik egy Install Monitor funkcióval is, amely két módon használható:

  • Automatikus monitorozás: Ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, a program folyamatosan figyeli és naplózza a telepítéseket és az adott program közvetlenül a telepítés után végzett tevékenységét (ilyenkor, az első indítás alkalmával szoktak létrejönni olyan adat- és konfigurációs fájlok, illetve Registry bejegyzések, amelyekre később az eredeti eltávolító alkalmazásnak már nem lesz rálátása az eltávolításkor). Ezen naplók alapján aztán később hatékonyabban tudja elvégezni az eltávolítás utáni takarítást, nem a semmiből kell kitalálnia, mi tartozik az eltávolított alkalmazáshoz.
  • Kézi monitorozás: Ez alapvetően azonos funkció az Automatikus monitorozással, annyi különbséggel, hogy itt az iObit Uninstaller 11 nem végez a háttérben megfigyelést, hanem nekünk kell tudatni a programmal, hogy épp telepíteni fogunk – rá kell húzni a telepítőfájlt az Uninstaller 11 ablakának megjelölt területére -, s így tudja, mikor és miről kell naplót készítenie. Pár mozdulattal több és némi odafigyelést igényel, hogy ne felejtsük el használni, cserébe viszont nem foglalja le a gépet egy állandóan figyelő háttérfolyamat.

Tulajdonképpen mindenki a saját elvárásainak megfelelően tudja használni a programot. Aki beéri az automatikus maradék-felkutatással, annak van a legkevesebb teendője. Aki inkább a teljes automatizmusra szavaz, annak is csak annyi, hogy bekapcsolja az Automatikus monitorozás funkciót. Aki pedig precízen odafigyel mindenre, annak remek eszköz lesz a Kézi monitorozás. A program emellett képes eltávolítani a Windows Áruházból telepített szoftvereket is, ezek listáját külön, a Windows alkalmazások menüpontban találjuk, s ott tudjuk csoportosan vagy egyenként törölni őket.

Ha általunk telepített böngésző kiegészítőket szeretnénk eltávolítani, a a Böngészőbővítmények menüpontban tehetjük meg. Az iObit Uninstaller 11 támogatja a népszerű böngészőket, vagyis akár Chrome, Edge, Firefox stb. beépülőket is gond nélkül törölhetünk a segítségével, anélkül, hogy ehhez elvesznénk az adott böngésző beállításainak rengetegében.

Kéretlen böngésző modulok eltávolítása

Az általunk telepített alkalmazások és böngésző modulok csoportos és nyomtalan eltávolítása egy remek kényelmi funkció, de talán még így is kevesebbeket hoz lázba, mint az a lehetőség, hogy makacs, és adott esetben akár észrevétlenül települő böngészők plug-inektől szabaduljunk meg. Ez sok esetben nem egyszerű folyamat, de az iObit Uninstaller 11 segíthet benne, hogy megússzuk pár kattintással. A Szoftverállapot részben található a Kártékony szoftverek és bővítmények opció, amelynek bejelölésével és a vizsgálat elindításával a program összeszedi az összes általa ismert kártékony kiegészítőt a gépről, s kérésünkre törli azokat. Sajnos ez a funkció nem használható az ingyenes változatban, a használatához Pro licenc szükséges.

További extra takarító funkciók

A Szoftverállapot részben a kártékony programok és beépülők eltávolításán kívül azért más, érdekesebb opciók is találhatók. Ezek közül az ingyen is használhatók az alábbiak:

  • Eltávolítási maradványok: Ha korábban már eltávolítottunk alkalmazásokat, ennek az opciónak a bejelölésével utólag is kutathatunk program-maradékok után.
  • Szoftverjogosultságok: Felülbírálhatjuk egy telepített programok jogosultságait, a hozzájuk tartozó háttérfolyamatokat, szolgáltatásokat, ütemezett feladatokat. A program ajánlásokat is ad, így ha valaki nincs teljesen tisztában azzal, hogy mi, miért fut a gépén a háttérben, érdemes inkább nem megbolygatni ezeket a dolgokat.
  • Zavaró értesítések: Ha vannak olyan alkalmazások, amelyeknek falra mászunk az állandó értesítéseitől, itt egy felületen letilthatjuk azokat.
  • Telepítőfájlok: A rendszer frissítésekor hátramaradó telepítőket tudjuk eltávolítani, olykor több gigabájtnyi helyet felszabadítva ezzel a háttértáron.

Viszont akadnak ezeknél izgalmasabb, igaz, csak Pro licenc birtokában használható funkciók is. Az egyik, az eltávolítási hibával rendelkező programok maradványait képes eltüntetni, a másik a már említett kártékony programok és böngésző kiegészítők ellen harcol – az ehhez szükséges úgynevezett Stubborn Program Remover adatbázisban több mint 1000 ilyen kéretlen kártevőt tart számon, amelyeket gond nélkül képes likvidálni -, míg a harmadik segítségével csoportosan tudunk frissíteni alkalmazásokat.

Így nem kell minden telepített programhoz külön megkeresni a frissítéseket a készítők honlapjain, vagy nyomkodni az adott programok Frissítés / Update menüpontjait. Csak bejelöljük a listában, hogy mit szeretnénk frissíteni, s az iObit Uninstaller 11 elintézi az egész procedúrát egy füst alatt. Az új verzió egyébként 50%-kal nagyobb adatbázissal rendelkezik a programfrissítéshez az elődjéhez képest, vagyis ennyivel több alkalmazást képes egy kattintással frissíteni.

Összegzésül

Az iObit nem csak az Uninstaller 11-et készíti, számos népszerű segédprogrammal vannak jelen a piacon, amelyekről mi is írtunk tesztet korábban, van például automatikus szoftver frissítő programjuk – rengeteg ingyenes alkalmazás egy kattintással elérhető letöltési lehetőségével kiegészítve -, van képernyőkép készítő és képernyővideó készítő szoftverük, és összetett rendszerkarbantartót is kapunk tőlük. Érdemes ezekkel is megismerkedni, azonban mindegyik iObit alkalmazásra jellemző, hogy néhány antivírus a PUA kategóriába sorolja őket, ahová javarészt azok a szoftverek kerülnek, amelyek önmagukon kívül még további extra programokat is telepítenek, sokszor a felhasználó engedélye nélkül. Ilyet az iObit alkalmazások nem tesznek, de kétségtelen, hogy minden lehető – de nem zavaró – módon ajánlgatják egymást a felületeiken. Ez viszont tényleg nem jelent a használatuk szempontjából semmiféle problémát.

Mindent egybevetve az iObit Uninstaller 11 egy kifejezetten jól sikerült programeltávolító, amellyel könnyedén megoldható a kéretlen böngésző modulok és programok nyomtalan törlése Windowson. Valóban hatékonyan képes kitakarítani az eltávolításra kerülő szoftverek nyomait a rendszerből, plusz seregnyi praktikus extrával is rendelkezik. Ha más nem, az ingyenes verziót mindenképpen érdemes próbára tenni, de a fizetős változat is megérheti azoknak, akik szeretnék a Windows Áruházon kívüli programok frissítéseit is kényelmesen intézni, vagy szabadulnának valamilyen makacs böngésző-modultól, amely lassítja a böngészést, vagy állandóan átszabja a nyitólapokat.

Ne maradjon le erről sem!