Táblázat mentése PDF-ből Excelbe, vagy egyéb programba

A PDF formátum kiváló választás, ha szeretnénk nyomda-hűen megosztani dokumentumokat. Egyetlen apró bökkenő van: ha a címzett szeretné a kapott PDF-ből kinyerni az adatokat (képeket, szöveget, táblázatokat stb.), hogy továbbszerkessze a tartalmat, vagy mondjuk felhasználja azokat egy másik projekthez. A képek kinyerésére a PDF dokumentumokból már mutattunk több megoldást is korábban, most viszont arra keressük a választ, miként oldható meg egy táblázat mentése PDF-ből Excelbe, vagy egy tetszőleges másik alkalmazásba. Szerencsére most is több irányból lehet megközelíteni s kérdést, így akár asztali gépen, akár okostelefonon is elvégezhető ez a feladat. Csak a megfelelő alkalmazást kell kiválasztani hozzá, adott esetben akár ingyen is.

PDF táblázat átemelése Excelben

Kezdjük rögtön a legkézenfekvőbb megoldással: ha valaki Microsoft Excelt használ és amúgy is az Excelben szeretné majd hasznosítani a kérdéses táblázatot, akkor a legegyszerűbb, ha el sem hagyja kedvenc táblázatkezelőjét. A módszer szinte gyerekjáték:

  • Az aktuális Excel verziókban a szalagos eszköztár Adatok fülére kattintás után kattintsunk az Adatok beolvasása gombra, majd a megjelenő menüben válasszuk a Fájlból / PDF-fájlból lehetőséget.
  • Válasszuk ki a kívánt PDF fájlt.
  • Ezután a megjelenő Kezelő ablakban már láthatjuk, hogy az Excel milyen táblázatokat vél felismerni a PDF dokumentumon belül. Válasszuk ki ezek közül azt, amelyikre szükségünk van, majd kattintsunk a Betöltés gombra. A kiválasztott táblázat pár másodperc múlva megjelenik az Excel dokumentumunkban, immár szerkeszthető formában (képtelekhez ilyen formán értelemszerűen nem juthatunk hozzá).

Táblázat mentése PDF-ből Excelbe, online eszközökkel

Ha nincs Excelünk, mert mondjuk a LIbreOffice-t vagy más alternatív táblázatkezelőt használunk, semmi gond. Seregnyi online eszköz áll a rendelkezésünkre ez ügyben, amelyekkel másodpercek alatt kinyerhetjük a táblázatokat a PDF fájlokból, hogy aztán XLS, CSV és egyéb formátumokba mentve megnyithassuk azokat a táblázatkezelő programban.

Az egyik ilyen online szolgáltatásról korábban már írtunk részletes tesztet, ez nem más, mint a PDFtoExcel.com. De ugyanilyen hatékony megoldás lehet a szintén telepítés nélkül, online használható Smallpdf PDF to Excel Converter. Érdemes mindkettőt kipróbálni és később azt használni, amelyik jobban megfelelt az elvárásainknak.

Egy profi céleszköz

Akadnak egyébként offline megoldások is. Az egyik ilyen az Able2Exctract Professional nevű alkalmazás, amely Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt megvásárolható ls van belőle ingyenes próbaverzió is. Egy korábbi kiadását részletesen tesztesztük, érdemes elolvasni, mert a program főbb funkciói azóta sem változtak. Ez a program talán a legjobb offline megoldás, ha nem Excelt akarunk használni, de valamilyen formában szükségünk lenne egy PDF táblázat kimentésére.

Pót megoldás okostelefonra (iOS, Android)

Végül egy pót megoldás azoknak, akiknek nincs más a keze ügyében, csak az okostelefon vagy a tablet. Anno megírtuk, hogy a Microsoft készített egy összesített Office appot (iOS, Android), amely tartalmazza a három fő Microsoft 365 alkalmazás mobil verzióit (Word, Excel, PowerPoint), de ezen felül még extra funkciókkal is dicsekedhet.

Az egyik ilyen extra, hogy a Műveletek részben találunk egy PDF-ből Wordbe menüpontot. Ezzel bármilyen PDF fájlt átalakíthatunk szerkeszthető Word dokumentummá, amelyben aztán akár a mobilon is kijelölhetjük a kívánt táblázatot, s könnyedén beilleszthetjük egy, szintén a mobilon létrehozott Excel táblázatba. Pár mozdulat csupán az egész, a végeredmény pedig szintén egy szépen formázott Excel tábla lesz, benne a PDF-ből kinyert szövegekkel és adatokkal.

Ne maradjon le erről sem!