PDF konvertálás és szerkesztés profi eszközökkel

PDF szerkesztés és konvertálás témakörben már túl vagyunk néhány ajánlón és teszten. Voltak online megoldások, offline használható alkalmazások, ingyenes és fizetős termékek egyaránt. Ez egy meglehetősen felkapott témakörnek számít a programozók körében, ami nem véletlen, hiszen a PDF formátumot nagyon széles körben használják irodai munkára, tanulásra, e-bookok és digitális magazinok terjesztésére. Sokoldalú, jól használható dokumentumformátum, amelyért nagyon hálásak lehetünk útjára indítójának, az Adobe-nak. Így viszont nem túl meglepő, ha néha visszatérő vendégeink is vannak. Ilyen a ma bemutatásra kerülő Able2Extract is, amelynek korábbi verzióját már bemutattuk oldalunkon. Ma a legújabb kiadást vesszük górcső alá, amellyel a PDF konvertálás és szerkesztés profi eszközökkel lesz megoldható. Elsősorban irodai munkához ajánljuk, de hazai vonatkozásban sajnos akadnak azért egy hiányossága a konkurensekkel szemben.

Able2Extract Professional 14: PDF konvertálás és szerkesztés

Az Able2Extract Professional 14 a nevének megfelelően egy professzionális PDF szerkesztő alkalmazás. Nem tördelő program, így teljesen nulláról nem tudunk benne összerakni egy komplett dokumentumot, viszont egy már létező PDF fájlt minden további nélkül, a legapróbb részletekig átalakíthatunk vele.

Eltolhatjuk a szövegdobozokat, képeket, cserélhetjük az illusztrációkat, logókat stb. Átírhatók a szövegek, vagy ha kell, hozzáadhatunk az oldalakhoz plusz szövegdobozokat, objektumokat, képeket. Emellett persze használhatjuk a PDF olvasók többségében is rendelkezésre álló kiemeléseket, jegyzeteket stb. is. Vagyis szerkesztési szempontból teljes az eszköztár. Ha van egy anyag, amit kicsit át kell szabni, ezzel a programmal biztosan nem ütközünk majd különösebb akadályokba.

Emellett az Able2Extract Professional 14 a PDF anyagok egyéb, akár szövegszerkesztőben átalakítható változattá konvertálásában is a segítségünkre lehet. Vagyis egy PDF dokumentumot átalakíthatunk mondjuk Word (doc/docx), vagy adott esetben Excel (xls/xlsx) formátumra is. Így a megszokott munkakörnyezetben módosíthatunk PDF-ben kapott anyagokat. A program nagyon profin bánik a táblázatokkal, így akár szkennelt táblázatok Excelbe (xls) vagy CSV formátumraalakítására is kitűnő választás.

A PDF anyagok Wordbe alakításakor választhatunk, hogy csak a szövegekre van szükségünk, vagy megtartsa a program az eredeti tördelés elrendezését is. Utóbbit egészen jól csinálja.

Nagyon hasznos funkció még a Batch Conversion, amellyel több dokumentumot tudunk átalakítani egyetlen lépésben. Ez jelentősen meggyorsíthatja a dokumentumok feldolgozásának folyamatát. Ha pedig már az átalakításnál tartunk, a PDF-eket konvertálhatjuk: Word, Excel, CSV, PowerPoint, képfájl, egyszerű szöveg, HTML, vagy akár AutoCAD formátumokba egyaránt.

Hátrányok: az OCR funkció nem tud magyarul

Miként azt az előző verziónál is írtuk, sajnos az Able2Extract Professional 14 esetében is kénytelenek vagyunk leszögezni: az OCR funkció nem támogatja a magyar nyelvet. Így a szkennelt dokumentumok átalakításakor sajnos az ékezetes karakterek odavesznek a magyar nyelvű szövegek esetében. Emellett olykor hajlamos belassulni is a szerkesztési funkciók használatakor.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Able2Extract Professional 14 egy nagyon jól sikerült PDF szerkesztő. Az előző verzióhoz képest kicsit letisztultabbnak tűnik a felülete is. Az magyar nyelv támogatása az OCR funkcióban az egyetlen olyan hiányosság, ami igazán visszaveti a programba vetett hitünket. Mert amúgy egy flottul összerakott, egyszerűen használható alkalmazásról van szó, amely ráadásul platform-független is, hiszen használhatjuk Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt. A táblázatok átalakításában szinte verhetetlen, ezt nagyon jól megoldották a készítők. Szóval ha valakit nem zavar, hogy a szkennelt magyar nyelvű dokumentumokkal nem bír el, annak jó választás lehet még így is.

Ne maradjon le erről sem!