PDF konvertálás Excelbe, Wordbe, vagy más formátumba

A PDF egy hihetetlenül jól sikerült formátum, amellyel digitálisan tárolhatunk dokumentumokat, pont olyan formában, mintha nyomtatott változatok lennének. Ráadásul bárkivel osszuk is meg PDF anyagainkat és bármilyen rendszeren is nyitják meg azokat, garantáltan mindig ugyanaz a látvány fogad mindenkit. Szóval a PDF nagyszerű formátum, csak éppen akkor vannak sokan meglőve, ha szerkeszteni kellene egy PDF-ben kapott tartalmat, mivel a PDF olvasók többsége legfeljebb a megjegyzések, kiemelések hozzáfűzésére ad lehetőséget, teljes átszerkesztésre nem igazán. Vannak persze remek PDF szerkesztő szoftverek is, de mi van akkor, ha nekünk PDF-ben kapott táblázatokat kellene továbbszerkeszteni Excelben? Erre a legtöbb ilyen program nem rendelkezik megfelelő eszközökkel. Mi viszont tudunk mutatni egyet, amellyel villámgyorsan oldható meg a PDF konvertálás Excelbe, mégpedig úgy, hogy a dokumentumban látott táblázat valóban megfelelően jelenjen meg a táblázatkezelőben (természetesen nem csak az Excelben, hanem bármely olyan táblázatkezelőben, amelyik képes megnyitni az XLS, XLSX formátumot).

PDF konvertálás Excelbe, Wordbe és más formátumokba

Tesztünk alanya, az Able2Extract Pro – amely használható Windowson, macOS alatt és Linuxon egyaránt – persze nem csak és kizárólag Excel táblázatokat képes létrehozni egy PDF dokumentumból. Ugyanilyen játszi könnyedséggel alakítja azokat Word, PowerPoint, HTML, AutoCAD, OpenOffice, vagy éppen CSV dokumentummá is. Ráadásul nem csak a szövegek és képek kinyerésére alkalmas, hanem arra is, hogy pontosan az eredeti tördelésnek megfelelően konvertáljon egy PDF-et mondjuk DOC formátumba.

Mégis, azt kell mondjuk, hogy ami igazán kiemeli az Able2Extract Pro alkalmazást a hasonló szoftverek sorából, az éppen az Excel fájlok átalakítása. Mert ebben igencsak jeleskedik: akár automatikusan is képes pontosan meghatározni egy szkennelt táblázat felépítését, de ha nem bízunk benne, vagy túl összetett a forrás az automatizmushoz, akkor manuálisan is bejelölhetjük az oszlopokat, sorokat, cellákat. A végeredmény egy gyakorlatilag tökéletes Excel táblázat lesz, amelyet már szerkeszthetünk kedvenc táblázatkezelőnkben.

Munkánkat gyorsítandó egyébként van lehetőség sablonok mentésére is, illetve feldolgozhatunk PDF-eket batch üzemmódban is, vagyis egy lépésben többet is konvertálhatunk a kívánt formátumokra.

A program számára alapvetően teljesen mindegy, hogy digitálisan generált vagy szkennelt PDF-ekről van-e szó. Mivel van beépített OCR funkció, a szkennelt – így képként tárolt – szövegeket is képes felismerni. Sajnos itt van egy kis bökkenő: jelenleg a magyar nyelvet nem támogatja, így mondjuk számolótáblák, vagy angol nyelvű táblázatok esetében nem lesz gondunk, de a magyar szövegnél hiányozni fognak az ékezetes karakterek (őű stb.).

Természetesen ha eleve digitálisan készült PDF-et alakítunk át, amelyben magyar nyelvű szövegrészek vannak, nem lesz vele gondunk egy pillanatig sem, hiszen ilyenkor nincs szükség az OCR funkcióra. A dokumentumok képi visszaadása pedig bizsergetően tökéletes, a képek, szövegek tördelése szinte pontosan egyezik mondjuk egy Word dokumentum vagy HTML lap létrehozásakor is az eredeti PDF felépítésével.

A program egyébként PDF olvasóként is megállja a helyét, illetve van lehetőség vele jegyzetek, kiemelések, jelölések, vagy éppen vízjel beillesztésére is. De az Able2Extract Pro PDF szerkesztőként is remekül működik. Ehhez konvertálás üzemmódból át kell kapcsolnunk szerkesztőbe az eszköztár Edit gombjára kattintva. Ekkor a végtelenségig átalakíthatjuk a megnyitott PDF fájlt, vagyis eltolhatjuk a képeket, átírhatjuk a szövegeket, új elemekkel bővíthetjük a dokumentum tartalmát (képek, szövegdobozok, grafikus objektumok), vagy éppen törölhetjük a felesleget. Emellett elforgathatjuk, átméretezhetjük az oldalakat, kitörölhetünk teljes lapokat vagy éppen beilleszthetünk továbbiakat. Végül űrlapokkal is bővíthetjük PDF állományainkat.

Összegzésül

Mindent egybevetve az Able2Extract Pro az egyik legjobb PDF konvertáló szoftver amivel eddig találkoztunk. Bár a felülete nem nevezhető modernnek, de az kétségtelen, hogy nagyon könnyen használható. Minden fontos funkciót elhelyeztek az eszköztáron ikonként, így a menüben csak nagy ritkán kell matatnunk, s a legtöbb dolog teljesen automatizáltan működik, szóval az opciók kapcsolgatásával sem igazán kell bajlódni. Természetesen azért van lehetőség manuális beállításokra is, ha arra van szükségünk.

Az Able2Extract Pro sajnos nem ingyenes, vagy 150 USD egyszeri összeg vagy 35 USD havidíj ellenében lehet a miénk. Viszont nem kell zsákbamacskát vennünk, hiszen van belőle ingyen tesztelhető 7 napos próbaverzió is.

Ne maradjon le erről sem!