Hihetetlenül sokoldalú PDF szerkesztő program, több platformra

A PDF az egyike legtöbbet használt fájlformátumoknak, hiszen szinte bármilyen dokumentumot megoszthatunk így digitális formában, miközben biztosan megmarad annak eredeti nyomtatási képe. Vagyis ha egy dokumentumot PDF-ként osztunk meg másokkal, ők is garantáltan azt látják majd, amit mi elképzeltünk, teljesen mindegy, hogy egyszerű szöveges anyagról, vagy akár képekkel telezsúfolt prospektusról, netán egy komplett print magazin digitális verziójáról van szó. Ráadásul a PDF-eket szinte minden rendszer gond nélkül, alapból megnyitja, vagy ha mégsem, temérdek ingyenes PDF olvasó szoftver tölthető le ingyen az internetről. Egyetlen bökkenő van csak: a PDF-ek szerkesztése már korántsem ilyen egyértelműen kényelmes dolog. Legalábbis ha nem találtunk még erre a feladatra megfelelő szoftvert. Mutattunk már rengeteg remek megoldást erre a feladatra, online és offline változatban egyaránt. De mindig akadnak újabbak. Itt van például mai választottunk: egy rendkívül sokoldalú PDF szerkesztő program, amellyel könnyedén módosíthatunk egy már kész PDF dokumentumot, vagy akár létre is hozhatunk vele ilyet, teljesen a nulláról.

PDFelement 6 Pro: sokoldalú PDF szerkesztő program

A Wondershare cég PDFelement 6 Pro névre keresztelt alkalmazása Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető. A két platformon gyakorlatilag teljesen ugyanaz a felület és eszköztár fogadja a felhasználókat. A PDFelement letisztult, már-már minimalista külseje meglepően sokoldalú alkalmazást takar.

Kezdjük néhány alap funkcióval, amelyeknek naponta is hasznát lehet venni egy irodában: PDF dokumentumok összefűzése, darabolása, vagy éppen konvertálása egy másik – akár szerkeszthető – formátumba. Az első kettő elég egyértelmű, utóbbi viszont már izgalmasabb, hiszen ha szkennelt PDF-ekről van szó, azok szövegének szerkeszthetővé alakításáról valamilyen módon gondoskodni kell. Ehhez a PDFelement rendelkezik saját OCR, azaz szövegfelismerő motorral. Érdekes módon ez nem része az alap telepítésnek, de első használatkor letölthetjük a kb. 400 MB-os csomagot (feltéve, hogy a Pro változattal rendelkezünk).

Ezután már több nyelvből is választhatunk, köztük a magyar szövegek felismerését gond nélkül megoldja a program. Persze ha a kérdéses PDF eleve kijelölhető-másolható szöveget tartalmaz, nem feltétlenül érdemes bekapcsolni az OCR modult. De ezt bármikor szabadon eldönthetjük.

Az átalakításnál célformátumként az alábbiakból választhatunk: Word, Excel, PowerPoint, különféle képformátumok (JPG, PNG, BMP, GIF, TIFF), ePub, egyszerű szöveg (txt), Pages, HTML, RTF. Vagyis nagyjából minden fontos és népszerű formátum elérhető. Amennyire lehet, a Word, Excel, PowerPoint állományok esetében a program igyekszik megtartani az eredeti tördelést, amennyire csak lehetséges. Ez általában sikerül is neki.

PDF átszerkesztés vagy teljesen új PDF létrehozása

Természetesen a fentiek még nem merítik ki az összes lehetőséget. A PDFelement egyik legcsábítóbb funkciója, hogy teljesen átszerkeszthetünk vele PDF dokumentumokat. Nagyjából úgy, mintha egy minimalista tördelőprogram előtt ülnénk. Ha átváltunk szerkesztési üzemmódba, onnantól kezdve bármilyen szövegrészbe beleírhatunk, bármilyen képet lecserélhetünk, illetve lehetőségünk van új szövegdobozok és képek beillesztésére, vagy a régiek teljes törlésére. De ugyanígy elhelyezhetünk vízjelet vagy linkeket is az anyagokban.

A Comment menüpontban ezen felül hozzáadhatunk az anyaghoz különféle jelöléseket, kiemeléseket, megjegyzéseket, illetve rajzokkal, ábrákkal is kiegészíthetjük azt. Érdekesség a Text Callout, amellyel a dokumentum bizonyos részeire tudunk “rámutatni” és szöveget rendelni hozzá. De van még egy halom jópofa pecsét is, illetve aláírással is elláthatjuk a dokumentumot. Ha már itt tartunk: természetesen PDF űrlapok kitöltésére, sőt, készítésére is jó választás a PDFelement.

Bár a PDF-ek biztonságával kapcsolatban eléggé megoszlanak a vélemények, itt is van lehetőség rá, hogy anyagainkat megnyitás, nyomtatás vagy átszerkesztés elleni jelszavas védelemmel lássuk el. Az akár 256 bites AES titkosítás kompatibilis az Acrobat X vagy későbbi alkalmazásokkal is. Ha tehát nem szeretnénk, hogy az engedélyünk nélkül elolvassák, kinyomtassák, vagy akár módosítsák a adott PDF-et, van lehetőségünk ennek megakadályozására is.

Összegzésül

Talán a fentiekből is kiderült már, hogy a PDFelement 6 Pro tényleg mindenre képes, amire csak szükségünk lehet a PDF dokumentumok átszerkesztésekor, konvertálásakor. Extraként van integrált Dropbox elérés,illetve batch üzemmód is, ha például több PDF-et is szeretnénk másik formátumra alakítani. A felülete letisztult, ennek ellenére a használata azért nem feltétlenül lesz mindenkinek elsőre egyértelmű. Ha viszont egyszer átláttuk a használatát, nagyon megszerethető és hatékony PDF szerkesztő. Van belőle ingyenes próbaverzió, így vásárlás előtt bárki letesztelheti, hogy megfelel-e az elvárásainak. A Windowsos és macOS verzió azonos, nettó 60 USD-s áron vásárolható meg a készítők oldalán. Azt viszont jó tudni, hogy az OCR funkció csak a Pro változatban található meg, amelynek ára nettó 100 USD. Ha valaki gyakran kényszerül PDF fájlok átszerkesztésére, konvertálására, akkor érdemes elgondolkodni a beszerzésén, mert nagyon sok időt takaríthatunk meg azzal, hogy letisztult, könnyen használható felületen dolgozzuk át PDF dokumentumainkat.

Ne maradjon le erről sem!