PDF konvertáló: így teheti szerkeszthetővé szkennelt dokumentumait

Ha a szkennerünkhöz kapott program nem rendelkezik OCR (optikai karakterfelismerő) funkcióval, vagy a szövegszerkesztőnk számára “emészthetetlen” képként mentjük a beolvasott dokumentumokat, bajban lehetünk, ha esetleg valamit még javítanunk kellene az anyagon. Ugyanígy beeshet a postafiókunkba is bármi, amin még kicsit dolgozni kellene, ám valamiért szöveg helyett képként küldték.
Ezekre az esetekre (is) megoldást jelenthet az alábbi két ingyenes, online OCR szolgáltatás. Egy ilyen PDF konvertáló segítségével – amely amúgy nem csak PDF-eket, hanem több népszerű képformátumot is átalakít – könnyedén szerkeszthetővé alakíthatjuk a szkennelt anyagokat.

Online OCR

Az Online OCR rendkívül egyszerűen használható és gyors megoldást jelent, ha szkennelt anyagokból szeretnénk szerkeszthető Word (docx), Excel (xlsx) vagy szövegfájl (txt) dokumentumot készíteni. Csak válasszuk ki a kívánt nyelvet – köztük a magyart is -, töltsük fel a konvertálásra szánt képfájlt vagy PDF dokumentumot, válasszuk ki a szükséges célformátumot (docx, xlsx, txt), majd kattintsunk a Convert feliratú gombra. Pár pillanattal később már tölthetjük is le a szerkeszthető változatot (ebben igyekszik megtartani az elrendezést is a rendszer), illetve az oldalon megjelenik egy mezőben a szerkeszthető szöveg is, amelyet így könnyedén vágólapra másolhatunk.

A szolgáltatás óránként 15 képet (maximum 5 MB méretben) enged ingyen átalakítani, illetve ha több oldalas dokumentumot alakítanánk át (például egy több oldalas PDF-et), akkor regisztrálnunk kell. Ennek ellenére remek PDF konvertáló.

 

i2OCR

Következő ajánlatunk az i2OCR, amely szintén alkalmas a képeken szereplő magyar nyelvű szövegek felismerésére és szerkeszthetővé alakítására.

Ez a szolgáltatás teljesen ingyenes, mennyiségi korlát nincs, a használata pedig nagyjából hasonló az előzőleg bemutatotthoz: kiválasztjuk a nyelvet, feltöltjük a konvertálandó fájlt (lehet megadni URL címet is), majd az Extract Text gombra kattintva hozzájuthatunk a szöveghez, szerkeszthető/másolható formában. Sajnos ez a rendszer nem őrzi meg a formázásokat és az elrendezést, így tulajdonképpen szinte mindegy, hogy a Download gombra kattintva TXT, DOC vagy akár PDF formátumban töltjük-e le a szöveget. Cserébe ha idegen nyelvű anyagot ismertettünk fel, kérhetünk teljes fordítást a Google vagy a Bing fordítási szolgáltatására alapozva. Mindkettő olyan is… De a semminél azért jobb, ha csak vázlatos fordításra van szükségünk (vagy nem magyarra…).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató